pandajamajska Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Witam serdecznie Koleżanki i Kolegów rowerzystów. Mam prośbę o pomoc w wyborze roweru. Jeżdżę rekreacyjnie trasy 20-30km, asfalt + drogi gruntowe. Wspomaganie elektryczne konieczne - będę woził ze sobą 2kę dzieciaków w fotelikach (w sumie +35kg). Z tego co wyczytałem, optymalnym wyborem byłby rower ze wspomaganiem centralnym. Oto moje znaleziska: https://sprint-rowery.pl/rower-elektryczny-unibike-rapid-2020 https://rower.com.pl/winora-yucatan-8-2087214 https://rower.com.pl/winora-sinus-tria-8-2081114 https://rower.com.pl/haibike-sduro-trekking-1-0-damski-meski-2089038 Będę wdzięczny za Wasze opinie nt powyższych propozycji. Czy któryś z pow. zyskuje szczególną przewagę (silniki są chyba porównywalne, ale nie znam się zupełnie na osprzęcie)? Jeśli możecie zaproponować alternatywę, będę również zobowiązany. I pytanie dodatkowe - czy macie doświadczenie z montażem fotelików dla dzieci? Mam 2kę do wożenia - 2,5 roku i 13 miesięcy. Jest opcja żeby zamontować 2 foteliki przy którymś z tych rowerów? Dziękuję za pomoc, Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZieleniakRM Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Może jakiś w rodzaju cargo? Tyle że z siedzeniami dla dzieci. Widziałem podobny, fajny sprzęt. Montowanie dwóch fotelików na jednym rowerze? Pomyśl o bezpieczeństwie, nie chodzi o obciążenie, ale dzieci to nie wypchane sakwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pandajamajska Napisano 7 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Dzięki, ale konfiguracja, która mnie interesuje to mniej więcej coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZieleniakRM Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Chyba że coś takiego Domyślam się. Do zwykłego roweru to tylko jedno dziecko z tyłu drugie z przodu. Niestety ale chyba musisz zaryzykować i kupić po prostu któryś rower i dopasować foteliki. RoweryStylowe mają trochę takiego sprzętu, elektryki też mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Dlaczego nie przyczepka ? Jakieś 100 razy bezpieczniej. Wyobraź sobie przewrotkę z dwójką dzieci w fotelikach i ich głowy trzaskające o krawężnik z prędkością 40km/h (licząc prędkość postępową roweru zsumowaną z prędkością ruchu po promieniu wynikłym z odległości od styku opony z nawierzchnią do szczytu fotelika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Aż mnie ciary przeszły... Tylko przyczepka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Mam synka 4 miesiące, jeździ codziennie na wycieczki w przyczepce w dołożonym foteliku-hamaku dla niemowląt. Kolega jeździ z dwójką dzieci trochę starszych, zdarzyło mu się dość niefortunnie upaść staczając się z skarpy. Przyczepka rolując się dwukrotnie dachowała, a jedynym skutkiem były rozsypane chrupki kukurydziane i "jeszcze raz!" dobiegające z przyczepki. Serio nigdy bym nie wsadził swojego dziecka do fotelika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Teraz, KSikorski napisał: Serio nigdy bym nie wsadził swojego dziecka do fotelika Bardzo radykalne stwierdzenie ;-) Ja dwójkę synów w hamaxach (fotelikach) przewoziłem, bo da się w takiej konfiguracji śmigać na ulubionych trasach. Do przyczepy musisz szukać odpowiedniej infrastruktury. Ale jeśli mamy w perspektywie 2 naraz to przyczepa, lub 2 rowerzystów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Radykalne ale w moim przypadku prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Wracając do rowerów, poza pierwszym to mają niestety średniopojemne baterie, a uwierz mi nie będziesz na nim jeździć 20-30 km ,jak się przejedziesz raz, to od razu 50 będziesz chciał . Ale jak faktycznie będziesz tylko te zakładane jeździł to spokojnie obleci,no chyba, ze ważysz ze 120 kg i pare górek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pandajamajska Napisano 8 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Dziękuję za sugestie dot. metod przewożenia dzieci - rozważę zakup przyczepki:) Będę wdzięczny jeśli podzielicie się wiedzą nt. techniczny - wyboru modelu, +/-, osprzętu modeli, które znalazłem. Czy któryś wyróżnia się na tle pozostałych, albo czy któryś z osprzętów cieszy się szczególnie złą sławą? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 (edytowane) Z wymienionych zdecydowanie Unibike - sprawdzony napęd, pojemna bateria, dobre koła. No i pomyśl o swoich dzieciach . Edytowane 8 Lutego 2021 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi