Sebcio Napisano 7 Lutego 2021 Napisano 7 Lutego 2021 (edytowane) Witam serdecznie, Posiadam od niedawna Gianta Defy 2014 rok. Pojawiła się okazja na zakup hamulców szczękowych Shimano 105 BR-R7000 , może to głupie ale zastanawiam się czy w ogóle do mojej ramy 2014 rok i do moich klamkomanetek ( starych i tanich ) lewa -shimano triple jakaś podstawowa wersja klamek a prawa shimano sora ST-3500 w ogóle przypasują te hamulce . Czy w takich hamulcach szczękowych są w ogóle jakieś problemy z kompatybilnością ? jeśli są to zwykłe hamulce mechaniczne . Mógłby mi ktoś udzielić odpowiedzi ? Poświęciłem sporo czasu na szukanie podobnego tematu ale nie mogę znaleźć . Edytowane 7 Lutego 2021 przez Sebcio Cytuj
Gość Napisano 7 Lutego 2021 Napisano 7 Lutego 2021 Będzie działało. Co prawda Shimano rekomenduje użycie klamek 105, bo coś tam zmienili, ale na tych zwykłych też zadziała. Miałem te hamulce z klamkami Claris R2000 i działały dobrze. Co do mocowania w ramie, na 99,9% będzie pasowało. 2014 rok to wcale nie taki antyk i standard był ten sam. To nowe czy używane hamulce? Do montażu jest potrzebna tulejka. Powinna pasować z Twoich starych hamulców, ale może się okazać że będziesz potrzebował innej. W nowych jest dodane kilka sztuk różnej długości. Cytuj
nctrns Napisano 7 Lutego 2021 Napisano 7 Lutego 2021 Zwróć tylko uwagę, żeby to nie było BR-R7000-F, czyli wersja direct mount, bo ta ci na pewno nie przypasuje. 1 Cytuj
Sebcio Napisano 7 Lutego 2021 Autor Napisano 7 Lutego 2021 Kurde właśnie używane , i żeby było lepiej sprzedawca napisał ze sprzedaje nieużywane bo mu nie spasowały. Dziękuje za sugestię na pewno zwrócę uwagę Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi