Skocz do zawartości

[wybór roweru]Rower do turystyki

Mailo95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Teraz, wkg napisał:

Do tego kilka kg cięzszy rower .... Przeczytaj co napisałem o mostku, najtańszych bagaznikach itd ... Dochodzi do tego oczywiście tzw amortyzator sprężynowy

Uparłeś się z tą wagą :P. Wyjaśnij, bo dalej nie rozumiemy. Tylko nie porównuj do gravela, bo nie każdemu on podchodzi (ja już nigdy na nim nie siądę).

Linkowany Riverside nie ma ani regulowanego mostka ani amortyzowanej sztycy ani najtańszego bagażnika (tak mi się przynajmniej wydaje po zdjęciach i gwarantowanym obciążeniu) ani nawet amortyzatora jak już wspomniał @Eziemniak ;).

Przykład Krossa ma chyba powietrzny, taką mam przynajmniej nadzieję.

Gdyby była potrzeba to wymiana mostka i sztycy, jak przeszkadza, to chwila i przy odrobinie szczęścia bez kosztów.

Napisano
23 godziny temu, Mailo95 napisał:

Jeżdżę rekreacyjne na kolarzówce , więc wydaje mi się że gravel by mi pasował .

Co tu wyjaśniać

Napisano

Ojojoj @wkg, wyciąłeś co nieco :D.

23 godziny temu, Mailo95 napisał:

poszukuję roweru do turystyki bliższej jaki dalszej , myślałem do rowerze trekkingowym , ale nie wiem czy dobrze się sprawi na trasie . Po głowie również chodzi mi rower typu gravel , opinie o rowerach tego typu są różne dlatego zasięgam opinii osób doświadczonych . Jeżdżę rekreacyjne na kolarzówce , więc wydaje mi się że gravel by mi pasował

A skoro autor (raczej) niezdecydowany to trzeba mu przedstawić rzetelne fakty, a nie czepiać się wagi :P.

Napisano

Drogi kolego. Autor pyta i dobrze, że widzi różne opinie. Wg mnie tzw touring to gorsza wersja roweru miejskiego wciskanego naiwniakom. Wiem, są inne opinie. I dobrze :)

Napisano

Polecany przez ciebie Fuji to Touring.

Ale, tak jak piszesz, każdy jeździ na tym na czym chce, i można zdzierać kota na wiele sposobów jak to mówią Anglicy

Napisano
Teraz, Eziemniak napisał:

Fuji to Touring

To mega wygodny rower. W wielu krajach to podstawowy rower turystyczny. Sam jestem szczęśliwym posiadaczem Dawesa Galxy i jest to mój podstawowy rower.....Do roboty, na trening, praktycznie ogarniam nim 90% moich rowerowych potrzeb. Na góry mam górala, też żelaznego.

W tego typu konstrukcjach jest masa zalet- dobry stosunek jakości do ceny (nie ma słowa gravel), wygodna pozycja, świetny komfort (można zapakować opony 1,75). Baranek dodaje masę przydatnych chwytów, co na długich trasach jest zbawieniem.

Napisano

@woojj zgadzam się. Ale kolega @wkg najpierw go polecił, a później napisał że touring to dla naiwniaków. Problem z Fuji jest taki że jest poza budżetem OP. Jeśli jest w stanie go podwyższyć to byłby to dobry wybór

Napisano
34 minuty temu, Eziemniak napisał:

Ale kolega @wkg najpierw go polecił, a później napisał że touring to dla naiwniaków

Nie mąć. cały czas odnoszę się do nibycrossów obwieszonych tanią biżuterią a nie do Fuji o którym dawno napisałem:

12 godzin temu, wkg napisał:

To Fuji albo Jari to imho o wiele lepszy pomysł.

Nie przyklejaj się do nazw.

Napisano

Fajnie że się tak temat ożywił i pojawiają się różne opinie , myślałem że wybór roweru będzie łatwy a tu jednak będzie trochę zabawy .Kolega kipcior zaprezentował bardzo fajny rower , według mnie przynajmniej . Budżet mógłbym powiększyć nawet do tych 5 k , ale wydaje mi się że nie ma sensu kupować rower na początek za taką kwotę . Fuji naprawdę mi się podoba pytanie jak z dostępnością czy nie będzie u mnie problem z kupnem . Nie szukam roweru do szpanu tylko do podróżowania nic więcej .Na początku będą to głównie weekendowe wypady . Gravele mi się podobają , ale różne opinie się przewijają w internecie , ceny też są kosmiczne jak dla mnie , no i są modne a to mi się nie podoba ...  Dobrze się czuję na kolarzówce , ale trekking też jest okej.

Napisano

@Mailo95 jak widzisz wybór jest duży, rower turystyczny to szerokie pojęcie i masz wiele opcji. Fuji ma bardzo sensowny napęd bez STI co dużo ułatwia jakiekolwiek zmiany, zastanów sie nad tym czy potrzebujesz dynama czy wolisz zwykłe lampki no i nie zapomnij o zostawieniu budżetu na sakwy etc. Na początek rower za 4k może się wydawać przesadą na weekendowe wypady ale jeśli w przyszłości będą one dłuższe to nie będziesz musiał dużo zmieniać.

Innym wyjsciem jest kupno jakiegoś rigid MTB z lat 90, dorzucenie błotników i bagażnika i możesz też na tym spokojnie jeździć

Napisano

Wybór jest trudny bo jest w czym wybierać , a co myślicie o tym rowerze firmy cube link niżej ? . Nie powiem podoba mi się , błotniki , bagażnik jest . Fajny na backpacking , przynajmniej tak mi się wydaje. Ogólnie gravel są spoko , tylko ich minusem jest to , że straszna moda się na rowery tego typu zrobiła .

Napisano

https://www.romet.pl/Rower,FINALE,10,792,799,15491,2021.html

Zapomniałem podać bardzo przepraszam , ogólnie raczej zdecydowałem się na rower z kierownicą typu baranek . Skoro dobrze mi się jeździ kolarzówką to po co to zmieniać. Romet Finale wydaje mi się fajną opcją w pierwszym poście go wymieniłem . Cena nie jest wysoka , na początek nie byłby chyba taki zły .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...