Zigfir Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 47 minut temu, Enver napisał: Chce kupować rower na początku marca .... I tu możesz mieć problem, bo rowery ostatnio przestały być towarem dostępnym "z półki". Ciekawsze maszyny jeśli już są w sklepach, to przychodzą zarezerwowane. Wynika to z problemu z dostępem do części. Dodatkowo w marcu to nałoży się ze standardowo wzmożonym zainteresowaniem na zakup nowej maszyny. Nawiasem w 2019 na Eskera czekałem ponad pół roku, bo miał taką obsuwę z wejściem do sprzedaży. Wersja 2020 zaliczyła podobną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enver Napisano 21 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 W marcu właśnie wracam do siebie i wtedy poszukam co będzie dostępne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Może się okazać, że nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enver Napisano 21 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 W najgorszym wypadku zamówię online Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zigfir Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 A myślisz, że jak w sklepach nie będzie, to będą online dostępne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enver Napisano 21 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Od dłuższego czasu w Gdańsku jest dostępny Silex a od jakiegoś tygodnia esker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 22 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 @Enver Ktoś gdzieś pisał, że początkiem marca mają rzucić Eskery 6.0 na rynek, musisz polować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 27 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 Jak gdans to jedz do 7anna. Tam mają rondle i nsy. Trochę inaczej ale może podpasuje. A jak nie to kup Bogana zwanego Bogdanem. Stalowy dobry potwór. Ja wiem ze po alu rowerze mam teraz stał Columbus i podziękuję za aluminiowe cudaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Jak 7Anna, to także OctaneOne Kode - rower na bardzo komfortowej cro-mowej ramie za nieduże pieniądze...jeśli będzie dostępny. https://7anna.pl/product-pol-11898-Rower-Octane-One-2021-Kode-Adv-28.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Może nieduże pieniądze, ale osprzęt bardzo słaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Sam wiesz, że jeśli chcesz mieć topowy osprzęt, to albo składasz sam, albo płacisz jak za zboże. Kupiłem ramę Kode'a i zbudowałem żwawy rower dla córki, ale mi się nie spieszyło. Może za kilka miesięcy pojawią się gotowce w typie Marina Nicasio, Fuji Jari czy Breezery Radar/Doppler np. https://rower.com.pl/breezzer-doppler-team--2099929 Z wcześniejszych propozycji najfajowniejsza jest moim skromnym ta od djzwierzaka, tzn. Rondo Bogan, ale stalowy Esker jest też wart grzechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enver Napisano 1 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 A Merida Silex 400? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Silex jak silex. Dziadkowoz i tyle. Pamiętajmy ze kiedys ścigali się na slabych osprzęt ach i wygrywali a teraz każdy amator musi mieć ultegre... Nie osprzęt a kierowca czyni z ciebie rajdera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enver Napisano 1 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Po to pytam na forum aby wybrać jak najlepszy rower do moich możliwości. Równie dobrze mógłbym jeździć na składaku ale chcę mieć jak największą przyjemność z jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinPL Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 (edytowane) Pod względem wygody To Silex jest lepszym wyborem niż Esker. Geometrię pośrodku będzie miał Cube Nuroad Race i jego polecam - super rower i ładniejszy od wymienohych wcześniej Edytowane 2 Marca 2021 przez SpinPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Skoro chciałeś na początku kupić szosę, zamierzasz jeździć głównie po szosie i utwardzanym terenie, to bym wybierał między eskerem a contend ar 1. Silex ma opinię trekkinga z barankiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enver Napisano 2 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Tylko nie chce żeby mnie gdzieś ograniczał, że przy wyborze trasy nie będę musiał patrzeć czy jest asfalt bądź utwardzony teren Zdarzy się tak że kawałek po słabej jakości drodze, lesie itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Nie ma roweru, który nie "ogranicza" w jakimś stopniu. Weźmiesz silexa, to będzie Cię ograniczał na szosie (aerodynamika), weźmiesz mtb, to będzie Cię ograniczał na szosie i dobrej jakości szutrze. Z kolei szosa typu allrounder (contend) będzie sobie kiepsko radziła w piachu, błocie czy na singlach (ale większość graveli też tylko trochę lepiej). Możliwości w terenie tak silexa jak i eskera będą zbliżone: kwestia założonych opon, tylko w eskerze pozycja bardziej sportowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Godzinę temu, Enver napisał: Zdarzy się tak że kawałek po słabej jakości drodze, lesie itd Bez problemu na DOWOLNYM rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Jako, że mam Silexa... jeździłeś w ogóle na baranku? Bo ja przed jego zakupem nie. Silex ma wyjątkowo wysoką główkę jak na barankowy rower, co oznacza że dolny chwyt jest wyżej i nie jesteś aż tak pochylony jak na typowej szosie. Co za tym idzie jest trochę większy opór aero. Oczywiście w porównaniu do MTB to i tak w ogóle inny świat. Tylko, że jazda w dolnym chwycie jest generalnie niewygodna. Trzeba się rozciągnąć i wyćwiczyć mięśnie o których istnieniu się nie wiedziało. Geometria Silexa sprawia, że taka pozycja jest mniej wymagająca i wygodniejsza. Jak dla mnie baranek mógłby być nawet jeszcze wyżej, choć i tak od razu odwróciłem mostek. W przyszłości zawsze można wyjąć podkładki i obniżyć kierownice (są dwie z tego co pamiętam). Ale jak kierownica w standardzie będzie za nisko to już niewiele z tym zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Sprawdziłem geo Silexa. Tam jest jakiś bład, czy o co chodzi? Rozmiar XS ma TT 548 i Reach 380. Przecież to jakieś M u innych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enver Napisano 2 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Właśnie wcześniej nie jeździłem wcale na baranku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Jazda w dolnym chwycie nie jest niewygodna, tylko wymaga odrobiny kondycji :) Czyli albo jeździsz i ćwiczysz albo w nieskończoność będziesz kombinował z mostkami, przedłużkami, itp. Ewentualnie jeśli nic nie pomaga a kierownica już strzela pionowo w niebo, to ogólnie z doborem ramy coś poszło nie tak... Do graveli są też niejako "dedykowane" baranki o innej konstrukcji niż szosowe - są sporo szersze, rozgięte na boki i generalnie "płytsze" - warto wymienić na taki jeśli producent danego modelu przyoszczędził i zamontował fabrycznie zwykłą kierownicę szosową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Już bez przesady z tym barankiem. Siadasz i jedziesz, na początku może być lekko nerwowo bo wąsko i klamkomanetki. Przyzwyczaisz się i nie będziesz na to zwracał uwagi. Spokojna jazda na łapach, ostre zakręty itd w dolnych chwycie. Nikt Ci nie karze jeździć w dolnym cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 3 minuty temu, Enver napisał: Właśnie wcześniej nie jeździłem wcale na baranku Sugeruję przejechać się przed zakupem. Choć ewentualna niespodzianka też może być fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi