Skocz do zawartości

[Piasta tylna] Shimano Deore fh-m525 wymiana na Novatec

kacper1509

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Zamierzam zmienić piastę w tylnym kole. Aktualnie posiadam Shimano Deore fh-m525 i obręcz Weinmann XTB 26 cali. Interesuję mnie piasta Novatec D042SB ale nie wiem czy będzie konieczna wymiana szprych czy mogą być stare.

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Jeśli to znajduję w necie jest prawdą, czyli rozstaw otworów na szprychy w piaście Shimano to 61mm a w Novatecu 58 mm to możesz użyć starych, tylko pasowałoby dać dłuższe nyple (bo nyple zawsze warto zmienić przy przeplataniu). Pytanie też jakie masz szprychy w kole teraz, bo jak nie są to jakieś dobre nierdzewki to warto je zmienić. 

Napisano
31 minut temu, MikeSkywalker napisał:

Szprychy powinny być nierdzewki, a nyple powinni na serwisie wymienić na dłuższe jeśli będzie trzeba. 

Dzięki za odpowiedź

Jeszcze jedna rzecz, bo nie wiem czy mi ta piasta będzie pasować do ramy. Piasta którą kupuje to Novatech d042sb, 135 mm szerokości. Rama to nakamura grade 3.0, nie znam obecnej szerokości piasty. Jeśli ktoś ma albo miał tą ramę prosze pisać, na necie ciężko o info.

Napisano

Jak nie znasz skoro znasz model obecnej piasty, klasyczne 135mm, więc spokojnie siądzie. Nie wiem czy D042 bo to model zastąpiony przez D032, ale w każdym razie piasta jak najbardziej przypasuje. 

Napisano

D042sb a d032sb różni się tylko montażem bieżni. 32 ma wciskaną a 42 wkręcaną i tyle.

Swoją drogą polecam d042sb, miałem w rowerze dirtowym i naprawdę fajny dźwięk bębenka można uzyskać :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...