Skocz do zawartości

[Obręcze] Vision team 30 disc - rysy na obwodzie

Mandalore

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich serdecznie,

Zakupiłem ostatnio rower wyposażony w aluminiowe obręcze Vision Team 30 Disc. Po dokładnym obejrzeniu roweru pod światłem latarki zauważyłem na obręczy tylnego koła regularną pajęczynkę rys na całym obwodzie i z obu stron obręczy. Poniżej link do zdjęcia fragmentu obręczy. Dodam, że obręcz koła przedniego również posiada drobne ryski na całym obwodzie, ale są one zdecydowanie mniej widoczne i zajmują stosunkowo mniejszą powierzchnię szerokości obręczy. Jako całkowicie nie wtajemniczony w tych sprawach, tłumaczyłem sobie, że to efekt po procesie formowania. Niemniej wolałbym usłyszeć opinie zdecydowanie bardziej wtajemniczonych ludzi.

Link do zdjęcia: https://s6.ifotos.pl/img/Vision-te_qqaxnpn.jpg

Będę wdzięczny za wszelkie informacje wyjaśniające to zjawisko lub sugestie odnośnie ewentualnej reklamacji.

Pozdrawiam!

• Mod Team
Napisano

Na pęknięcie to nie wygląda. Prawdopodobnie kwestia złego położenia lakieru na obręcz. Pod palcem powierzchnia jest gładka czy czuć jakieś nierówności?

Sprawa jak najbardziej nadaje się do reklamacji.

Napisano

U siebie na jakiś kołach też to widziałem. Podejrzewam że powstaje to w momencie kiedy prosty odcinek zamienia się w koło.

Ja bym napisał do FSA, ale raczej nie masz się czym martwić.

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi.

Cytat

Pod palcem powierzchnia jest gładka czy czuć jakieś nierówności?

Czuć delikatne nierówności.

Cytat

Podejrzewam że powstaje to w momencie kiedy prosty odcinek zamienia się w koło.

Myślałem dokładnie tak samo.

Zgłosiłem się na razie do producenta roweru, zobaczę co powiedzą.

Napisano

Po pierwsze pytanie czy to jest farba, czy anoda. To są nowe koła? Czy jest tam jakaś folia ochronna która może się tak zachować?

Jeśli to farba proszkowa to nie ma prawa się tak zachować. Koła są wpierw wyginanie do kształtu koła, łączone, przechodzą przez obróbkę chemiczną, a później malowane bądź anodowane. Jeśli to farba proszkowa to jak wspomniałem nie ma prawa się tak zachować. Świadczy to o złym przygotowaniu podłoża lub niedogrzanej farbie. Anoda też nie może się tak zachować, a jeśli zachowuje to raczej świadczy to źle o samym aluminium. Możesz zobaczyć, czy jesteś w stanie podważyć powłokę i ja oderwać od detalu. Jeśli są nowe to ja bym reklamował.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...