MateosRoweros Napisano 4 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 Cześć, Byłem niegdyś szczęśliwym posiadaczem roweru: https://archiwum.allegro.pl/oferta/rower-gorski-mtb-spartacus-elite-alivio-i8382190686.html Czasy idą do przodu, a ja wraz z nimi.. Zdecydowałem się na upgrade roweru. ___ Pomalowałem ramę na czarny mat idąc schematem działania: podkład, właściwa farba z utwardzaczem, lakier. Pomysł nietrafiony. Lakier łapał rysy jak szalony. Krótko mówiąc tragedia.. Zmieniłem napęd na slx, oraz pozostałe elementy zostawiając ze starego roweru ramę (pomalowaną) oraz koła. ___ Idzie sezon, przydałoby się zacząć coś kręcić więcej zanim wsiądę na szosę. Dłuższa przerwa swoje robi, wiadomo. Rower mam aktualnie w rozsypce i brak kierunku jak to ma wyglądać. Mam kilka możliwych wariantów w głowie: Wariant 1 - Spróbować 'coś' zrobić z rysami na ramie (ale co? Brak pomysłu. Wiadomo, na rowerze się pedałuje, a nie lansuje.. choć mam jakiś psychiczny komfort jak rama jest w dobrym stanie ), - Zmienić koła na coś porządniejszego https://allegro.pl/oferta/kola-27-5-piasty-deore-m6000-center-lock-9578177227 - Kupić adapter na hamulce tarczowe do ramy, - Kupić zestaw hamulców tarczowych. Wariant 2 - Kupić ramę MTB 17" (jaką?), - Zostać przy starych kołach, - Zostać przy hamulcach v-brake (o ile rama pozwoli) - Przełożyć napęd slx, pozostałe elementy, Wariant 3 - Iść w stronę gravela: - Kupić ramę pod gravela np.https://rowerowy.com/sklep/czesci/ramy/ostrekolo/prod/oo-kode - Kupić koła + ogumienie (jakie?) - Kupić kierownicę, - Przełożyć napęd slx + to co możliwe, Wariant 4 - Naprawić aktualny rower (stery, centrowanie, smarowanie) i nie kombinować. Wariant 5 - Rzucić go w kąt, lub powiesić samą ramę na wieszaku i pomyśleć o gravelu na grx, np. https://allegro.pl/oferta/esker-6-0-m-20-2021-rezerwacja-do-23-01-10114391908 Lub coś godnego polecenia do kwoty 8000zł? ____ Ja osobiście mam mętlik w głowie. Kombinuję jak zwykle. Proszę o świeższe spojrzenie na te zawiłe rozterki Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 5 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Masz rower na kołach 26 cali, jego modyfikacja wiąże się minimum z zakupem ramy i kół. Do tego konieczne będą hamulce tarczowe, bo żadna rama 27,5 czy 29 nie ma mocowania pod v-ki. Ulepienie z tego czegoś ala gravela też nie jest najlepszym pomysłem. Będziesz miał w miarę dopasowaną ramę, koła, baranka o którym piszesz (co wiąże się ze zmianą manetek i klamek na klamkomanetki) - bez sensu, bo i tak masz napęd niedostosowany do tego typu roweru. Naprawa tego co masz na sens jedynie jeśli nie planujesz dalszych zmian i modyfikacji, jeśli coś przeszkadza w obecnym rowerze to nadal tak będzie. Jeśli jest opcja zakupu nowego sprzętu to poszedłbym w tą stronę. Będziesz miał współczesny sprzęt, dostosowany do potrzeb. Za 8000 zł można kupić przyzwoity sprzęt na kilka ładnych lat jazdy. Z drugiej strony jeśli masz szosę o której wspominasz pchanie się w gravela ma średni sens, bo to bardzo zbliżone konstrukcje z główną różnicą w postaci opon i nieco innych przełożeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 10 godzin temu, MateosRoweros napisał: Pomalowałem ramę na czarny mat idąc schematem działania: podkład, właściwa farba z utwardzaczem, lakier. Pomysł nietrafiony. Lakier łapał rysy jak szalony. Krótko mówiąc tragedia.. Wariant 1 - Spróbować 'coś' zrobić z rysami na ramie (ale co? Brak pomysłu. Wiadomo, na rowerze się pedałuje, a nie lansuje.. choć mam jakiś psychiczny komfort jak rama jest w dobrym stanie ), Z lakierem nic już nie zrobisz, najprawdopodobniej źle dobrany lakier albo źle dobrane proporcje z utwardzaczem jeśli to był system dwuskładnikowy. Masz 2 wybory- rozkręcić ramę i do piasku oraz malowanie proszkowe (2 warstwy baza i lakier- twardość farb proszkowych poprawnie wygrzanych to przeważnie 2h-3h, lakier proszkowy np.: ultradur będzie twardszy). lub zmatowić ramę i oddać lakiernikowi żeby Tobie klarem samochodowym machnął. To tyle od strony technologicznej, a od ekonomicznej...musisz wyliczyć sobie sam, ale może lepiej kupić jakąś używkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.