Skocz do zawartości

[zmiana napędu] 3x9 --> 3x10

kmareo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam rower Kross Evado 6.0 2015, i niestety przerzutka tylna dostała strzała i jest do wymiany...

Rozważam przejście z 9 rzędów na 10, gdyż i tak co roku wymieniam łańcuch i kasetę, a już np. korbę i łańcuch od zeszłego sezonu mam na 10 rz. (wymieniałem, i taki łańcuch do wymienianej korby zalecił mi serwis). 

Części napędu następujące: 

• Przerzutka przednia:  Shimano Deore Fd-M591
  • Przerzutka tylna: Shimano Deore Rd-M592 Sgs Shadow
  • Kaseta / Wolnobieg: Shimano Alivio Cs-Hg400-9 11-32 Zębów
  • Łańcuch: Łańcuch SRAM PC-1031 10-speed
  • Mechanizm korbowy: Korba Shimano FC-T6010 48/36/26 175mm 10rz
  • Środek suportu: Hollowtech II
  • Manetki: Shimano Deore SL-M590 9 biegów

Teraz pytanko :) czy coś jeszcze oprócz przerzutki tylnej, kasety, łańcucha i manetki prawej należałoby wymienić?

Czy przerzutka przednia będzie współpracować? 

Pozdrawiam!

Tylko po co ? Napęd 3x9 jest moim zdaniem bardzo uniwersalny . Potrzebny ci lżejszy bieg ? Do 9s możesz kupić kasetę 11- 34 albo 12-36 . Co prawda teraz ceny powariowały ale napęd 9s był tańszy i tańszy w eksploatacji . Stopniowanie też jest ok . Fakt że teraz najwyższą grupą 9s jest alivio ale to nie jest zła grupa , a poza tym można jeszcze kupić tylne deorki na 9s .

Gdybym nie musiał wymienić tylnej przerzutki, to pewnie taka konfiguracja byłaby całkiem ok... a skoro mam kupić przerzutkę, a i tak będę kupował kasetę, łańcuch rozważam, czy nie przesiąść się już całkiem na 10 rz. Cenowo wyjdzie podobnie, a zawsze to jakaś modernizacja po intensywnych 5 latach. :)

Czy potrzebuję lżejszy bieg? Czasem by się przydał, ale to raczej sytuacje sporadyczne. Częściej brakowało mi cięższego biegu.

Nie wiem na ile to moje odczucia, ale po przesiadce z korby Shimano Alivio Fc-T4010 48-38-28 na Shimano FC-T6010 48/36/26 175mm 10rz i zmianie łańcucha na 10 rz miałem wrażenie, że rower stał się mniej dynamiczny :) Zastanawiam się, czy to nie przez właśnie konflikt na linii łańcuch/przerzutka/kaseta. 

Czyli podsumowując, musiałbym wymienić:

• przerzutkę tylną
  • manetkę prawą
  • kasetę

no i oczywiście łańcuch?

Dzięki B)

Kolejny etap to dobór tych części :) czy te wymienione poniżej dadzą radę - no i będą nie gorsze niż pierwotne?

Jestem otwarty na ewentualne zamienniki :) 

• Przerzutka tył SHIMANO DEORE RD-M593 SGS 10s
  • manetka Shimano DEORE SL-M610 10-rzędowa
  • Kaseta Shimano HG50 10rz Deore 11-36 czy SHIMANO Tiagra Deore CS HG500 11-32T 10 ?
  • Łańcuch SRAM PC-1031 10-speed

Wiadomo, jak wymieniać dobre to raczej na lepsze, a luksus to już zależy od budżetu :) pewnie trochę by się go przydało.

Czy ten model manetek byłby ok Shimano Deore XT SL-M780? lub proszę zaproponuj coś ciekawego :) 

Łańcuch na pewno rozważę, i pomyślę rzeczywiście o samym przekładaniu łańcucha - trochę o tym czytałem, ale przyzwyczaiłem się do wymiany łańcucha i kasety mocno wyeksploatowanych po zimie, podczas której i tak utrzymanie napędu jest dużo trudniejsze... Rowerem robię po kilka tyś km w roku - choć to bardziej rekreacyjnie, no i dojazdy do pracy, Sram akurat jeszcze mnie nie zawiódł :)

Mam jeszcze wątpliwości odnośnie kasety, chyba jestem jeszcze zbyt dużym ignorantem tematu... Czym się będzie różnić 11-36 od 11-32T (oczywiście oprócz wielkości tarcz). Jaka będzie różnica w użytkowaniu? Stara kaseta: Shimano Alivio Cs-Hg400-9 11-32 Zębów... Czy mogę tak sobie o wrzucić 11-36?

Kaseta Shimano HG50 10rz Deore 11-36 czy SHIMANO Tiagra Deore CS HG500 11-32T 10 czy....

• Mod Team

Możesz bez przeszkód zastosować kasetę 11-36T. Zyskasz bardziej miękkie przełożenie, ale stopniowanie będzie nieco gorsze. Wszystko zależy od tego czego potrzebujesz i oczekujesz od nowego sprzętu. Czy ma dawać takie same przełożenia skrajne jak stary czy jednak czegoś brakowało w tamtym zestawie?

Masz rację, myślę, że skoro tak to działa i pasuje to 11-36T będzie lepszym rozwiązaniem. 

Spojrzałem jeszcze raz na manetki i zobaczyłem chyba problem... praktycznie są one sprzedawane jedynie w wersji montażu do klamek systemem I-Spec B, a ja najprawdopodobniej takiego nie posiadam (hamulce Shimano Disc BL-M506 + Shimano Disc BR-M447), albo opcja z obejmami - gdzie manetki używane w wyższej cenie niż nowe :huh:

Edit: udało mi się znaleźć na czeskiej stronie, że mają ten system I-Spec B, i tutaj na forum w sumie też, ale w specyfikacji raczej cisza (więc nie wiem, czy to nie jakaś opcja):

W jaki sposób mogę się upewnić, czy mam ten system? Obecne manetki mam montowane na obejmy... 

Ja bym zostawił 11-32 bo uzyskasz dodatkową koronkę w środku kasety, a kupując 11-36 będziesz miał to samo z dodatkową 36.  Przełożył jedną podkładkę pod suport z prawej na lewą stronę korby co da Ci to że obsłużysz ze środkowej całą kasetę a z dużej 3/4 kasety ( licząc od najmniejszej koronki ) Korba fc-t4010 była taka sama tj 48/36/26 tyle, że była ciut cięższa i na inny suport.  Manetki weź xt jeśli możesz, a tylną przerzutkę to już dowolność  deore, slx, xt a nawet klasyczne trekingowe np. rd-t780 ( czy tansze deore lx i deore )

8 godzin temu, kmareo napisał:

Czy ten model manetek byłby ok Shimano Deore XT SL-M780?

No ja mam dokładnie te i jestem zachwycony ! Oczywiście można wziąć tylko prawą bo na przód to byle co wystarczy. Ale szybkość działania, precyzja i zmiana po kilka biegów na raz w dołkach czy na górkach albo gdy trzeba zrzucić by stanąc na pedałach z o wiele mniejszą kadencją czy gdy po siłowym wypchnięciu siadasz na siodle i nie chcesz stracić - dla mnie bardzo istotne.

Ja wziąłem na obejmę bez "telewizorka" żeby w przyszłości gdy będę musiał zmienić hamulec nie przejmowac się fanaberiami Shimano ISPEC versja ileśtam. Ale warto dopytać czy da się łatwo ustawić z twoim hamulcem - przestałem to śledzić od pewnego czasu.

Ok, to manetki już wybrane, łańcuch(y) do testowania na ten rok też:

• manetka Shimano Deore XT  SL - M780
  • Łańcuch KMC X10.93
9 godzin temu, SoloTM napisał:

Ja bym zostawił 11-32 bo uzyskasz dodatkową koronkę w środku kasety, a kupując 11-36 będziesz miał to samo z dodatkową 36. 

Teraz to mam wątpliwości odnośnie przerzutki :) 

Czytam, że SHIMANO XT RD-T780 czy Shimano Deore Rd-M592 obsługują Najw. zębatka: max 34T - Najmn. zębatka: min 11T. Czy to znaczy, że tarcza 11-36 nie będzie idealnie z nią współgrać (bo jest jednak 36?) Czy poszukać np. 34? Zostać jednak przy 32? 

Mi tam XT M781 działa bez zarzutu od 25 tkm. Ale poczytaj, obsługuje 36 a ludzie i 40 upychają: 

https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deorext-m780.html

O tym czy 11-32, 11-34 czy 11-36 to się nie wypowiadam. Przyzwyczaiłem się do 11-36, stopniowanie ma dziury na bardziej miękkich przełożeniach gdzie się tego tak nie odczuwa ale to kwestia preferencji.

A tak wogóle, to gdybyś kupił kasetę XT i trzy łańcuchy to wyszłoby taniej a lepiej ale nic nie mówię :D

5 godzin temu, SoloTM napisał:

albo ze sprzeglem ( zawsze shadow ) albo klasyczna

Miało być tanio a pewnie wyjdzie jak zwykle :D 

Jakie realne korzyści będę miał ze sprzęgła? Czy ten Plus (blokada) to nie chwyt marketingowy?

Czy przerzutka Shimano RD M786 XT 10rz. Shadow Plus jest ok?

42 minuty temu, kmareo napisał:

Czy przerzutka Shimano RD M786 XT 10rz. Shadow Plus jest ok?

Tak, jest ok.

Korzyści takie, że łańcuch nie będzie skakał i  uderzał o ramę na nierównościach ( trudniejszy  teren - nie mylić z asfaltem czy leśnymi- polnymi ścieżkami )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...