Bananui Napisano 2 Lutego 2021 Napisano 2 Lutego 2021 Witam wszystkich. Kupiłem używany rower z hamulcami MT-200, przód i tył. Siła hamowania obu porównywalna do hamowania piętami (z bardzo delikatna przesadą). Z przodu na próbę założłem nowe klocki, wyczyściłem tarcze, odpowietrzyłem. Tyłu oprócz wyczyszczenia tarczy nie dotykałem. Co bym nie napisał to hamują żenująco słabo. O co kaman?
Bananui Napisano 2 Lutego 2021 Autor Napisano 2 Lutego 2021 Nie, ale zakładam że nie w tym rzecz. One nie hamowały także na starych klockach-dotartych.
To_JaT Napisano 2 Lutego 2021 Napisano 2 Lutego 2021 A jaki jest skok klamki, może niedokońca dobrze odpowietrzone?
wolek Napisano 2 Lutego 2021 Napisano 2 Lutego 2021 Ile ważysz? Moja żona ma je w fitnesie, na podstawowych klockach i tarczach jeździłem na tym rowerze proste single w Bardo, moje 90 kg. Bez problemu zatrzymywały, hak docisnę lewy to lecę przez kierownicę.
Bananui Napisano 2 Lutego 2021 Autor Napisano 2 Lutego 2021 92 kg. Muszę z całej siły dwoma palcami cisnąć, żeby jako tako hamowały. O stawaniu dęba nie ma mowy.
To_JaT Napisano 2 Lutego 2021 Napisano 2 Lutego 2021 Mam doświadczenie z tylnym, jeździłem przez prawie 8 miesięcy i dawał rade blokować koło jednym palcem nawet przy szybkiej jeździe po bikeparkach przy moich 85kg. Oddałem je 2 miesiące temu kumplowi w potrzebie jako prezent i dalej działają jak nowe. Jedynie klocki wymieniałem.
Bananui Napisano 2 Lutego 2021 Autor Napisano 2 Lutego 2021 skok klamki, wziąłem i zmierzyłem. Mierzony na końcu klamki około 3 cm.
To_JaT Napisano 2 Lutego 2021 Napisano 2 Lutego 2021 Masz możliwość wysłania zdjęć tarczy i klocków w aktualnym stanie?
Bananui Napisano 2 Lutego 2021 Autor Napisano 2 Lutego 2021 klocki nówki sztuki, przejechane dwa kółka wewnątrz garażu :), tarcze jednolity kolor, nie przegrzane, ani nic z tych rzeczy. Zdjęcia mogę wstawić jutro jeśli mogą coś pomóc.
To_JaT Napisano 2 Lutego 2021 Napisano 2 Lutego 2021 Ja bym je próbował dotrzeć do skutku Ogólnie to przedni nie jest super ale powinien dawać radę hamować jednym palcem.
MikeSkywalker Napisano 2 Lutego 2021 Napisano 2 Lutego 2021 Wyjmij klocki i przejedź papierem ściernym - powinno pomóc trochę je "dotrzeć".
Bananui Napisano 2 Lutego 2021 Autor Napisano 2 Lutego 2021 Spróbuję, jak nie pomoże kupuje nowe heble.
wkg Napisano 2 Lutego 2021 Napisano 2 Lutego 2021 Bo to ruletka z tymi tanimi Shimano. Raz się trafi czarne a raz czerwone a często zero bankierskie
MikeSkywalker Napisano 2 Lutego 2021 Napisano 2 Lutego 2021 Jak coś to zmieniłbym klocki na jakieś jeszcze inne, bo to są może i proste ale też nie jakieś niedziałające hamulce, może po prostu w tych używkach ktoś coś poknocił. Miałem ten model zmieniać po zakupie roweru na inny ale cóż, został i działa. W góry się nie nada ale na co dzień są wystarczające w zupełności, na żywicznych tanich klockach B01s.
Dokumosa Napisano 2 Lutego 2021 Napisano 2 Lutego 2021 Ja ma u siebie w rowerze "miejskim" mt200 z tanimi chińskimi tarczami 160mm, ważę 110kg, rower staje w miejscu.
Mod Team bogus Napisano 3 Lutego 2021 Mod Team Napisano 3 Lutego 2021 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.