Bartek0801 Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Cześć. Kupiłem niedawno korbe SHIMANO SLX FC-M7000 36x26T 175 mm 2x11s i łączę ją z kasetą SRAM PG-1070 PowerGlide II 10-sp 11-36T. Wszystko fajnie z tym, że nie do końca wiem który łańcuch będzie najbardziej optymalny do tego połączenia. Zastanawiam się nad DEORE XT SHIMANO CN-HG95 Super Narrow 10rz, albo SHIMANO 105/SLX CN-HG601. Jeden jest do 11rz, a drugi do 10rz. Pytanie czy ma to znaczenie jaki łańcuch, jeżeli korba jest dedykowana do 11rz, a kaseta ma ich 10? Korba ma Dyna-sys II tak jak łańcuch dedykowany do 11rz, z kolei do 10rz nie ma. Zastanawiam się też czy któryś łańcuch będzie bardziej mi zużywał korbe i kasetę. Wybierać pomiędzy tymi dwoma? Czy w ogóle byście wybrali jakiś zupełnie inny łańcuch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Nie mam doświadczenia, ale ja bym sobie zadał pytanie, jaki łańcuch lepiej zadziała z kasetą. Łańcuchy HG są projektowane do kaset Shimano, nie wiem co na to SRAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 A jaka jest przerzutka przód? Od napędów 11 czy 10s? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcusling Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 A kto ma znać 100% odpowiedź na to pytanie jak masz kogiel mogiel w tym doborze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek0801 Napisano 2 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Przerzutke mam sram x5 od 10 rzędów. Wcześniej pytałem tutaj na forum czy mogę połączyć tą kasetę z tą korbą i ludzie odpowiedzieli że nie ma problemu. Nie było pytań o łańcuch. Ja też nie pytałem do póki nie zacząłem szukać łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 To łańcuch 10s może być. Zakładam, że uprzednio sprawdzałaś, że ta przerzutka poradzi sobie z tą korbą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek0801 Napisano 2 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Ewentualnie jakis lancuch srama. Też taką opcję rozważałem. Zastanawialiśmy się tutaj czy to dźwignie, i w sumie stanęło na tym że nie ma żadnych informacji jak to współpracuje. Także jeżeli nie będzie działało to po prostu założę inną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Łańcuch od sram'a bym sobie odpuścił. Najlepsze dla 10s to: -ybn sla - campagnolo (super) record - kmc x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Brałbym sprawdzony KMC X10, z kasetą na pewno zadziała dobrze, a z korba nie będzie żadnych problemów. Jeśli przerzutka przód jest pod 10s to tym bardziej nie ma przeszkód by zastosować taki miks. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek0801 Napisano 2 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Znalazłem takie łańcuchy : https://allegro.pl/oferta/shimano-cn-hg95-lancuch-10s-slx-deore-xt-xtr-8664686596?utm_medium=app_share&utm_source=facebook https://allegro.pl/oferta/lancuch-kmc-x10-10rz-szary-114-ogniw-8935463559?utm_medium=app_share&utm_source=facebook https://allegro.pl/oferta/lancuch-ybn-10-sla101-10-rzedowy-262g-xc-mtb-szosa-9839492622?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Zastanawiam się nad shimano. Według opisu oferuje najwięcej w rozsądnej cenie. KMC to byłaby druga opcja. Na końcu YBN w kwestiach wyboru. Wagowo wszystkie bardzo podobnie. Kwestia 20 gramów w górę czy w dół, to nie ma znaczenia dla mnie. Podobno shimano też współpracuje z kasetami sram, sunrace i nie tylko. Który dla Was do tego mojego mixa napędowego byłby najlepszy? Co do obaw w kwestii ścierania korby czy kasety przez nie do końca optymalnie dobrany łańcuch, to bym szedł w strone bardziej startej, zużytej kasety. Z kasetą będzie mniejszy problem, żeby ją wymienić na inną, dobraną firmowo, czy choćby do grupy osprzętu. Też mniejszym kosztem niżeli korbe Tak sobie to przeanalizowalem. Jak są jakieś obiekcje co do przemyśleń, to proszę o poprawienie mnie ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 @Bartek0801 z trzech wyżej przez Ciebie wymienionych zdecydowanie polecam KMC . W moich rowerach MTB często miałem mieszane grupy Shimano i Sram i zawsze do nich kupowałem łańcuchy KMC i nigdy sie nie zawiodłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek0801 Napisano 2 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Zrobiłem mały research i tak jak piszesz @bogus92 chyba najlepszym byłby KMC X10. W konkrecie Wersja EL, bo taka powinna mi wystarczyć jak na moje potrzeby. Kupię i sprawdzę jak będzie działał z tym całym miksem. Teraz, kemot1974 napisał: @Bartek0801 z trzech wyżej przez Ciebie wymienionych zdecydowanie polecam KMC . W moich rowerach MTB często miałem mieszane grupy Shimano i Sram i zawsze do nich kupowałem łańcuchy KMC i nigdy sie nie zawiodłem. Po waszych komentarzach i przeszukaniu jeszcze troche internetu w kwestii KMC też uważam że będzie to dobry wybór. Szczególnie że robi łańcuchy dla Shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Tylko po co przepłacać. Ten jest dobry: https://www.bikestacja.pl/lancuch-kmc-x10-srebrno-czarny-114l-spinka-x10-93-p-1475.html?gclid=CjwKCAiAjeSABhAPEiwAqfxURTEywkipXuCDCwk3qhfGJf8Hx8KHkovyVt53b_hy1AntIwA-tNivORoCpE0QAvD_BwE A jak juz płacić to za : https://biostern.abstore.pl/lancuchy-i-spinki-lancuch-kmc-x10-el-x114-srebrny-box,c70,p4432,pl.html Przynajmniej kupisz u solidnego, polecanego tu sprzedawcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Jak już koniecznie chcesz droższy łańcuch to żeby to miało sens lepiej KMC E10ept. W zwykłym rowerze przeżyje 2x tyle co seria X. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.