Skocz do zawartości

[4500] MTB - Zbyt duże wymagania?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Teraz, dominickpiekacz napisał:

Scott, Specialized to firmy z Ameryki?

Akurat Scott jest Szwajcarski :-) I tak jak pisali koledzy to nie ma większego znaczenia skąd jest firma i gdzie robią dezajn, bo i tak prawie wszyscy produkują w Azji i to dobrze bo nie ma lepszego centrum kompetencyjnego jeśli chodzi o rowery niż właśnie Azja (Tajwan i Chiny).

Co do roweru to pomijając markę zwróć uwagę na koła, przy Twojej wadze jest moc i mówimy tutaj pewnie o 140kg wagi całego systemu kolarz plus rower (pisałeś o swojej wadze w innym wątku). Do tego potrzebujesz bardzo mocnych kół. Sporo kół ma ograniczenia do 125kg.

Ja na Twoim miejscu bym kupił cokolwiek w budżecie na mocnych kołach i jeździł. Po roku, dwóch jak zejdziesz z wagą, będziesz lepiej wiedział czego chcesz to można zainwestować w coś droższego.

Pozdrawiam

Krzysiek

Napisano

Jak to ma być rower do "mam sporo czasu chce schudnąć" to bym poważnie myślał nad czymś gravelowatym czy innym cx owatym.
Cel schudnąć to sporo jeździć i warto mieć rower, który to ułatwia.

Napisano

gdyby ten xc100 był dostępny w rozmiarze L... nie wiem ile wzrostu ma autor tematu ale z wagą 130 kg to myślę, że jest też trochę wyższy niż niższy ;)

Napisano

Tym:

SWITCH AND RIDE: ONE BIKE, MANY RIDES

System SWITCH & RIDE jest prosty: Rama MTB kompatybilna z 3 rozmiarami kół.
1/ Dokupujesz drugą lub trzecią parę kół.
2/ Cieszysz się możliwością jazdy w każdym terenie!

A czy to w praktyce sensowne to inna sprawa. 

Teraz, luker7 napisał:

autor nie chce roweru z dec'a

Sprawa jest prosta, albo autor zadowoli się "mniej renomowanym" producentem i jest szansa, że otrzyma to czego oczekuje w kwestii osprzętu, albo będzie miał ładny znaczek i resztę taką se.

Napisano

Jeśli kolega założyciel chodzi w wyższej wadze to niech zerknie w specyfikację wybranego roweru na hamulce - bo to bezpieczeństwo. Słabe albo najtańsze jakie teraz są nagminnie wsadzane do rowerów za 8kzł albo lepiej mogą nie podołać w boju ... a wymiana na takie już fest to 500-800zł ... do ceny nowego zakupionego roweru.

Podobnie z napędem. Taki najtańszy 1x12 to zjedzie się błyskawicznie. Rodzaj deptania siłowy czy kadencyjny ma tu duże znaczenie.

Dlatego też warto zerknąć jednak na używany sprzęt. Choćby ot tak, dla spokojności ... ;-)

Napisano
26 minut temu, dominickpiekacz napisał:

Chyba zejdę z budżetem bo tańszy łatwiej kupić :huh:

To jest bardzo dobry pomysł zwłaszcza na te góry... Zresztą na 1 enduro było kiedyś jaranie się Marinem Bobcat Trail 3 na 2x8 więc w sumie czemu nie. To Ty decydujesz jak go wykorzystasz i czy się nie rozpadnie w połowie sezonu. 

Giant ma fabrykę w Holandii. Nawet nie wiem czy dla Treka z tej samej coś nie wyjeżdża. W gruncie rzeczy najmniej "Azjatycki" jest ten Deca no ale nie pasuje. 

Napisano
12 godzin temu, dominickpiekacz napisał:

Na pewno bym chciał odrzucić Rockridery bo nie przemawiają do mnie w żaden sposób. Byłem w Decathlonie i w porównaniu z rowerami bardziej znanych firm wyglądają jak zabawki

Oświeć nas dlaczego te rowery wyglądają, jak zabawki? :D

Akurat te rowery są na takich samych podzespołach, jak rowery innych marek, które wymieniałeś, a tak naprawdę najczęściej stoją na lepszym osprzęcie niz rowery "znanych" marek w podobnym zakresie cenowym. Shimano SLX w deca, to takie same SLX, jak w Trek'u, a SRAM NX, to ten sam NX, co w Scott. Amortyzator Recon, to ten sam Recon, co w Specialized.

Napisano

A tak z ciekawości poza tematem czy ktoś z Was słyszał o jakiś koreańskich markach MTB/szosa i ramach do tych rowerów robionych w Korei?. Jak trzepią bardzo dobre auta i LNG z godnym podziwu rozmachem to ciekawe czy coś robią w temacie rowerowych ram? Przyznam, że nigdy się tym nie interesowałem w sensie szukania info na ten temat.

Napisano

Nie spełnia wymagań które sam podałeś. Dla mnie lipa.

Napisano

Bardzo porządnie skonfigurowany rower. Taper, sztywne osie na booscie, co najmniej solidny osprzęt. Wolałbym Rebę ale w tej cenie nie ma co wybrzydzać. 

Geometria taka więcej tradycyjna ale na XC pasuje. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...