MajinRonin Napisano 1 Lutego 2021 Napisano 1 Lutego 2021 Legenda polskiego kolarstwa, dwukrotny wicemistrz olimpijski, czterokrotny medalista mistrzostw świata Ryszard Szurkowski nie żyje. Sportowiec miał 75 lat. Informację o jego śmierci przekazała żona. Trzy tygodnie temu Ryszard Szurkowski obchodził 75. urodziny. – Ze zdrowiem ogólnie dobrze, ale sytuacja jest taka, jaka jest. Dużo ćwiczę w domu w Warszawie. Mam zamontowane urządzenia, rehabilitanci przyjeżdżają do mnie. Niestety, organizm nie jest już tak wydolny i postępy są powolne – mówił sportowiec dodając, że „życzy sobie pierwszego samodzielnego kroku i powrotu na rower, choćby trzykołowy”. W poniedziałek 1 lutego żona legendarnego kolarza Iwona Arkuszewska-Szurkowska poinformowała Polską Agencję Prasową o jego śmierci. Dramatyczny wypadek Szurkowskiego 10 czerwca 2018 roku Ryszard Szurkowski brał udział w wyścigu weteranów w Kolonii. Około trzy kilometry przed metą dwóch kolarzy przed nim przewróciło się, a Polak upadł na twarz. Doznał uszkodzenia rdzenia kręgowego i czterokończynowego porażenia. Miał uszkodzoną czaszkę, połamaną w kilku miejscach szczękę, zdeformowany nos oraz wyrwaną wargę. – Nie wiedzieliśmy, czy przeżyje. Najbardziej bałam się operacji twarzy – mówiła żona sportowca. Szurkowski przeszedł w Niemczech kilka operacji. Od dwóch i pół roku był częściowo sparaliżowany i poruszał się na elektrycznym wózku inwalidzkim. Ryszard Szurkowski - sylwetka Ryszard Szurkowski to zdecydowanie najbardziej utytułowany polski kolarz w historii. Na swoim koncie ma m.in. tytuł mistrza świata z 1973 roku. Był dwukrotnym srebrnym medalistą olimpijskim i czterokrotnym zwycięzcą Wyścigu Pokoju, a także trzykrotnym mistrzem świata amatorów. 12 razy w swojej karierze otrzymał tytuł Mistrza Polski. Po zakończeniu kariery prowadził kadrę narodową w latach 1984-1988. W 1985 roku jego podopieczny Lech Piasecki wygrał Wyścig Pokoju i został mistrzem świata. Trzy lata później na igrzyskach olimpijskich w Seulu biało-czerwoni sięgnęli po srebro w wyścigu drużynowym. Ryszard Szurkowski był również twórcą pierwszej w Polsce kolarskiej grupy zawodowej Exbud i prezesem Polskiego Związku Kolarskiego. REQUIESCAT IN PACE P.S. Miałem okazję poznać go osobiście jako dzieciak.
Gość Napisano 1 Lutego 2021 Napisano 1 Lutego 2021 Szkoda, chociaż ja jestem z trochę innych lat, więc u mnie nie wbudza to aż takich emocji. Bardziej zadaje sobie pytanie, czy start w wyścigu w wieku 73 lat to dobry pomysł.
chudzinki Napisano 1 Lutego 2021 Napisano 1 Lutego 2021 Dobry jeżeli tylko jego zdrowie mu na to pozwalało. To była jego pasja... Taki wypadek to pech. Schodząc w domu po schodach też można upaść i nie wstać.
siejak1 Napisano 1 Lutego 2021 Napisano 1 Lutego 2021 Teraz, skom25 napisał: Bardziej zadaje sobie pytanie, czy start w wyścigu w wieku 73 lat to dobry pomysł. A dlaczego nie? Zginać można na chodniku... a wypadek był przypadkiem.
Gość Napisano 1 Lutego 2021 Napisano 1 Lutego 2021 Kolarstwo to niebezpieczny sport, nie widzę sensu porównania do chodzenia po chodniku. No ale mniejsza o to, nie ma co dyskutować w takiej sytuacji.
WaGiant Napisano 1 Lutego 2021 Napisano 1 Lutego 2021 Szkoda chłopa . Wypadek nie miał ze śmiercią dużo wspólnego . Choć nigdy nie wiadomo . https://sportowefakty.wp.pl/kolarstwo/921832/przyjaciel-ryszarda-szurkowskiego-tydzien-temu-przeszedl-operacje-zmarl-w-szpita
KrisK Napisano 1 Lutego 2021 Napisano 1 Lutego 2021 2 godziny temu, skom25 napisał: czy start w wyścigu w wieku 73 lat to dobry pomysł. Tak samo dobry jak start w wieku 20 czy 40lat. A wyścig był przecież właśnie dla seniorów. A że to był dobry pomysł świadczy ze po wypadku działał na rzecz kolarstwa i marzył, żeby jeszcze wsiąść na rower... Pewnie gdyby było Mu dane jeszcze wsiąść na rower to i w następnym by wziął udział. To była jego pasja i życie. Życie bez pasji jest marną wegetacją. Rezygnacja z pasji "bo to dobry pomysł" jest nonsensem.
kosmonauta80 Napisano 2 Lutego 2021 Napisano 2 Lutego 2021 Teraz inaczej będzie się czytało książkę o tym człowieku. https://sportowefakty.wp.pl/kolarstwo/922009/poznalismy-date-pogrzebu-ryszarda-szurkowskiego-beda-dwie-uroczystosci
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.