roscus Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Hej, Nt. kluczy dynamometrycznych ogólnie jest już temat, więc z pytaniami na nim się opieram. Poszukuję do mojego domowego zastosowania kluczy dynamometrycznych. Mam 3 rowery do robienia, 2 fule i 1 ht. Szukam w zakresie ok 2-60 Nm, tak aby mostek, zawieszenie, korbę, piastę dokręcać na odpowiedni moment. Niestety moje wyczucie jest słabe bardzo i zazwyczaj używam za dużo siły Zastanawiam się jak najlepiej dobrać klucze zakresami i marką, żeby się zmieścić w zakresach. Naturalnie klucze do amatorskiego zastosowania, czyli raz do roku pełny serwis roweru, od czasu do czasu dokręcić zawiechę, itp. Mój pomysł to Mighty 2-24Nm, do mniejszych rzeczy i części zawieszenia, najczęściej on będzie używany. Nie wiem za bardzo co z tym zakresem 24-60nm. Myślałem o Jonnesway 10-60 lub 20-100 ( jest sens kupować więcej niż 60nm?), ale zastanawiam się czy nie ma tańszych kluczy, bo ten klucz będzie używany podejrzewam 2-3 razy w roku, po jednym na każdy rower. Może yato? https://allegro.pl/oferta/yato-klucz-dynamometryczny-3-8-10-60nm-z-blokada-9658208300 za 120zł, poand 100 taniej od jonnesway i z rozsądnym zakresem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 31 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Od siebie do małych momentów polecę klucz PRO wraz ze wszystkimi potrzebnymi końcówkami. Do większych momentów wystarczy klucz do dokręcania kół w samochodzie. Niemal każdy z nich zaczyna się od 30 Nm, więc nie ma potrzeby wydawania kasy na produkty dedykowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Ja polecę dwa przeciwne podejścia... 1. Prosty klucz wychyłowy o zakresie do 12-15Nm - dokładność wystarczająca z nawiązką do zastosowań wokółrowerowych, jeśli się go nie przeciągnie to jest niezniszczalny i niezawodny (czego nie można powiedzieć np. o kluczach mechanicznych, szczególnie beznazewnych/chińskich). 2. Jeśli lubisz posiadać porządne narzędzia to kup jeden, przyzwoity klucz o zakresie od 2-3 do 15-24Nm (np. Wera, Proxxon, Wiha, Beta itp.) a resztę zakresów w przypadku domowych robótek bym sobie odpuścił. Ile masz gwintów w rowerze gdzie trzeba mocniej kręcić? Kasetę, gdzie trzeba ją po prostu dokręcić mocno i dynamometr nie jest potrzebny? Klucz mighty to chińszczyzna z drukowaną (w drukarni ;)) tabelą kalibracji identyczną dla każdego z taśmowo tłuczonych egzemplarzy klucza. Wiadomo, że rower to nie teleskop Hubble'a ale przy niskich momentach wolę mieć pewność niż nadzieję ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Jonnesway 2-10. Pamiętaj że im większy zakres, tym mniejsza dokładność. Jonnesway ma też inne, przejrzyj. Nie kupuj nico co jest brandowane markami rowerowymi. Lepiej typowo z firm narzędziowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.