Skocz do zawartości

[spinka] Sztywna spinka

Guzibet

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Czyściłem dzisiaj rower szosowy i rozkułem w tym celu łańcuch. Kiedy chciałem go ponownie założyć z użyciem spinki to niestety ale spinka z jednej ze stron jest strasznie sztywna. Mam 11 rzędową 105 a spinkę jaką kupiłem była to rzekomo Accent QR-11. Czy to może być jej wina? Może kupiłem jakąś podróbkę patrząc na to że kosztowała 9zł dodatkowo teoretycznie w opisie pisało że jest uniwersalna ale z kilku firm przykładowych Shimano nie było wymienione. Generalnie nie znam się na spinkach więc proszę was o pomoc :D 

Będę próbować. Sprawdzę w ogóle dokładny model tego łańcucha bo może sie okażę że poprzedni właściciel (a rower kupiłem używany miesiąc temu) wymieniał łańcuch i  to wcale nie jest łańcuch od 11 rzędowych kaset :confused:. Czy taki niepasujący łańcuch może być przyczyną przeskakiwania łańcucha po kasecie co jakiś czas? Mówię tutaj o sytuacji jeszcze przed zapinaniem spinki gdzie wydaje mi się że nie było żadnych sztywnych ogniw. 

Jednak problem dalej występuję. Nie jest to raczej wina łańcucha bo sprawdziłem dwa różne ułożenia spinki. Raz zapiąłem z jednej strony raz z drugiej i okazało się że raz było sztywne lewe ogniwo a raz prawe. Czyli co raczej spinka z jakąś wadą fabryczną? W sumie jak się dobrze przyglądnę to mam właśnie takie wrażenie że jeden pin jest minimalnie większy od drugiego. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...