radoo Napisano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Cześć, Mam napęd 3x9 i docelowo chciałbym zrobić z tego 1x10, raczej w miarę budżetowo, bo sprzęt jest stary i nie jest to mój główny rower. Obecnie: Korba (kwadrat) Shimano Acera M391 oraz przerzutka Shimano Alivio 9 przełożeń. Na początek myślałem z wymianie tylko korby i zostawieniu przerzutki 9, a za jakiś czas wymiana reszty komponentów (może taka przerzutka: https://www.decathlon.pl/p/przerzutka-rowerowa-tylna-10-rz-dowa/_/R-p-188212?mc=8402926 ) Znalazłem takie korby: https://pl.aliexpress.com/item/4000410697897.html i teraz mam kilka pytań. 1. Czy to będzie pasowało? 2. Czy w jakiś sposób powinno się wyregulować osadzenie takiej korby aby lepiej była prowadzona linia łańcucha? 3. Czy ta korba będzie działała z obecnym komponentami, w szczególności czy łańcuch będzie ok? 4. Czy może być problem z spadającym łańcuchem z blatu na skrajnych przełożeniach? Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Jeżeli chcesz podejść budżetowo to nie zmieniaj korby, wystarczy zdemontować zębatki i założyć w miejsce środkowej zębatkę NW. Wydasz 40zł i też będziesz miał odpowiednią linię łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 O właśnie. 104 BCD jest w ciul. 10, 11, 12s to czysty makrokeszting. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoo Napisano 31 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 faktycznie może zacznę od samej zębatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 A czy korba posiada możliwość demontażu zębatek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 31 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Alivio 9sp: https://www.google.com/search?source=univ&tbm=isch&q=korba+Alivio+9sp&client=firefox-b-d&sa=X&ved=2ahUKEwjg29bC78XuAhWHw4sKHRGMCV0QjJkEegQIBBAB&biw=2560&bih=1298 Jak widać zębatki są odkręcane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoo Napisano 31 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 tak wyglądają na odkręcane, jeszcze pytanie o łańcuch, czy ten zwykły będzie ok do blatu nw? mam jakiś standardowy teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Tak, najzwyklejszy łańcuch - zgodny z kasetą. Masz kasetę z 9-cioma zębatkami to bierzesz łańcuch 9s (albo któryś z droższych Shimano, bo ich tanie wyroby są naprawdę słabe albo sprawdzony x9 od KMC) do kasety 9s możesz też stosować bez problemu łańcuchy 10s. Blaty NW takie tanie chińskie działają ze wszystkimi łańcuchami 9-10-11. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoo Napisano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Trochę to trwało, bo przesyłka długo szła (nie znalazłem w PL tanich tej wielkości). Jeszcze nie jeździłem, na razie tylko założone. Tak to wygląda gdyby kogoś interesowało: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.