siemalysy Napisano 29 Stycznia 2021 Napisano 29 Stycznia 2021 A kółek w przerzutce nie zamieniłeś miejscami? Może głupie pytanie, ale w takiej sytuacji wszędzie się szuka rozwiązania.
Yorgy01 Napisano 29 Stycznia 2021 Autor Napisano 29 Stycznia 2021 Naprawdę bardzo dziękuje za Wasza pomoc. Doceniam. rower kupiłem w zeszłym roku w lipcu używany, miał dwa miesiące wiec prawie jak nowy. Tydzień temu wymieniłem łańcuch bo był już zjechany stąd ta zmiana. Ale problem pojawił się przed zmianą łańcucha. Linka jest nowa zmieniałem pare dni temu z nadzieją, że pomoże. Może faktycznie macie racje, że łańcuch za krótki...
siemalysy Napisano 29 Stycznia 2021 Napisano 29 Stycznia 2021 To jak masz spinkę to rozepnij i sprawdź czy długość łańcucha odpowiada temu co zaleca SRAM.
Mod Team bogus Napisano 29 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 29 Stycznia 2021 Teraz, abra napisał: To jest 1x12 a nie 1x11 I co z tego wynika? Przy 12s masz 11 kliknięć manetki, nigdy więcej...
abra Napisano 29 Stycznia 2021 Napisano 29 Stycznia 2021 Masz rację Co nie zmienia faktu, że łańcuch wygląda na za krótki.
Mod Team bogus Napisano 29 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 29 Stycznia 2021 Nie będę próbował oceniać długości łańcucha po tym co pokazał autor tematu. Lepiej byłoby gdyby pokazał zdjęcia napędu na najmniejszej i największej zębatce kasety.
Mod Team bogus Napisano 29 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 29 Stycznia 2021 Zdecydowanie za krótki łańcuch. Na najmniejszej zębatce wózek przerzutki powinien być niemal równolegle do podłoża. Zobacz filmiki z regulacji na YouTube i będziesz widział że jest nie tak jak być powinno.
siemalysy Napisano 29 Stycznia 2021 Napisano 29 Stycznia 2021 Wydaję się, że nie jest za krótki. Po zdjęciu oczywiście ciężko stwierdzić, ale chyba u mnie położeniu przerzutki przy największej kasecie wygląda podobnie. Ja bym jeszcze rozpiął łańcuch i sprawdził czy długość jest taka jaką zaleca producent.
abra Napisano 29 Stycznia 2021 Napisano 29 Stycznia 2021 Teraz, siemalysy napisał: Wydaję się, że nie jest za krótki. Po zdjęciu oczywiście ciężko stwierdzić, ale chyba u mnie położeniu przerzutki przy największej kasecie wygląda podobnie. U ciebie też wygląda na za krótki choć w HT może mieć to mniejsze znaczenie niż w fullu.
siemalysy Napisano 29 Stycznia 2021 Napisano 29 Stycznia 2021 Możliwe, że macie rację. W każdym razie jak zmieniałem łańcuch to chyba mierzyłem go zgodnie z manualem. Ale było to dawno temu i dokładnie nie pamiętam.
Yorgy01 Napisano 29 Stycznia 2021 Autor Napisano 29 Stycznia 2021 Spróbuje dodać dwa ogniwa i zobaczymy czy pomoże zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego na fabrycznym łańcuchu dość rozciągniętym i pojawił się ten problem z przerzutką nie mniej jednak po tych zdjęciach zgodzę się, że wyglada na za krótki łańcuch. Dam znać jak uda się dodać ogniwa może coś pomoże. Rozważam tez upgrade. Myślicie że jest sens zmiany sx na nx ? Jest duża różnica?
Mod Team bogus Napisano 29 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 29 Stycznia 2021 Różnica będzie w jakości zmiany biegów i sztywności przerzutki. SX nie ma kółeczka prowadzącego, zmniejszającego tarcie linki, przez to jest trochę protezą przerzutki. Ponadto wykonanie SX jest tandetne - plastik w czystej postaci. Dopóki SX działa to bym nie zmieniał, jednak przy pierwszej okazji na pewno nie kupiłbym w jego miejsce kolejnego SXa, tylko minimum NX.
abra Napisano 29 Stycznia 2021 Napisano 29 Stycznia 2021 No i zdecydowana różnica. 16 minut temu, bogus92 napisał: Ja bym dodał dwa ogniwa. I ja tysz
woojj Napisano 30 Stycznia 2021 Napisano 30 Stycznia 2021 Moim zdaniem jest tam jakiś problem ze śrubą regulacyjną blokady wychyłu przerzutki. Przerzutka ewidentnie blokuje się na maksymalnym ustawieniu. Może cos jest z hakiem i przerzutka jest maksymalnie wyciągnięta i tam się blokuje - ponad jej nominalny zakres. Długości łańcucha bym w to nie mieszał, no chyba że on tak mocno skręca całą przerzutkę, że ta się blokuje .
Mod Team bogus Napisano 30 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 30 Stycznia 2021 @woojj masz rację, łańcuch mimo wszystko jest nieco za krótki. Jednak nie powinien on mieć kluczowego wpływu na powrót przerzutki. Uważam że autor tematu powinien sprawdzać po kolei rzeczy które wymieniliśmy, czyli odległość od kasety, linkę i pancerz, długość łańcucha oraz wszystkie śrubę regulacyjne.
vdcmike Napisano 30 Stycznia 2021 Napisano 30 Stycznia 2021 Dla mnie łańcuch ma idealną długość. W każdym razie jeśli problem powstał przed zmianą łańcucha to nie tu bym szukał przyczyny. Odkręć linkę od przerzutki i sprawdź czy jak ręką będziesz wychylał przerzutkę to wszystko działa jak należy.
Mod Team bogus Napisano 30 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 30 Stycznia 2021 Teraz, vdcmike napisał: Odkręć linkę od przerzutki i sprawdź czy jak ręką będziesz wychylał przerzutkę to wszystko działa jak należy Przecież już to zrobił i przerzutka chodzi bez żadnego oporu.
vdcmike Napisano 30 Stycznia 2021 Napisano 30 Stycznia 2021 Chyba jednak nie zrobił bo jakieś sugestie odbosnie łańcucha sie pojawiają.
Mod Team bogus Napisano 30 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 30 Stycznia 2021 Oglądałeś filmiki? Zrobił z luźną linką.
slavi Napisano 30 Stycznia 2021 Napisano 30 Stycznia 2021 A gdzieś jest, że linka i pancerz jest nowy? Wygląda jakby właśnie linka ciężko chodziła.
vdcmike Napisano 30 Stycznia 2021 Napisano 30 Stycznia 2021 No nie zrobił. Na filmiku robi tak bez łańcucha a chodziło mi o to, żeby sprawdzić czy przerzutka swobodnie zrzuca w dół jak się ją steruje popuszczajac dźwignię za którą zwykłe ciągnie linka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.