Gość Napisano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Hej, Od razu napiszę, że jest to wątek w sprawie technicznej, a nie przełożeń itd. W Gravelu mam korbe FSA Omega Megaexo 46/36T z przerzutką FD-4700 Tiagra. Sama korba jak korba, natomiast ma oś 19 mm. Opinie są różne, nawet takie że suport pada po kilkuset km, a ja nie mam zamiaru wydawać 200 zł na kolejny taki sam suport. To jak korba się kręci i jej sposób montażu, też pozostawia nieco do życzenia. Niestety nie zmierzyłem szerokości mufy, ale pod suportem podkładek nie ma. Sama korba jest oznaczona jako road. https://shop.fullspeedahead.com/en/cranksets/road/omega-crankset 1. Dobrze rozumiem że mogę wkładać korbe 4700 Tiagra w ciemno? 2. Jaką korbę zastosować gdybym chciał iść w napęd 1x? Może to być coś z MTB? Nie będzie problemu, że zębatka będzie zbyt blisko ramy, ze względu na inną linię łańcucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 26 minut temu, skom25 napisał: 2. Jaką korbę zastosować gdybym chciał iść w napęd 1x? Może to być coś z MTB? Do korb szosowych też znajdziesz zębatki NW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 no nie wiem co napisać - przecież sam sobie potrafisz odpowiedzieć. korba omega jak sam zauważyłeś to przeciętnie fajna korba... mało sztywna, suporty dość drogie jak na takie budżetowe rozwiązanie ale nie padają po chwili... to jakaś bzdura albo jak zawsze - nie ma rzeczy której nie da się popsuć jak się ją wkręci krzywo. Wymiana na tiagrę... która waży niemal tyle samo i jakoś wybitnie sztywniejsza nie jest... za chwilę będziesz żałował że nie wziąłeś lepszej. Ale oczywiście wsadzisz spokojnie każdą szosową shimano to tej ramy bez problemu - założysz "w ciemno" Mtb'owa korba to niezwykle słaby pomysł nie tylko ze względu na linie łańcucha ale i Q-factor. Nie lepiej sobie wziąć po prostu GRX'a RX600 (od razu decydując 2x czy 1x) do tego Twojego Eskera? Wyjdzie pewnie 50-100zł drożej niż Tiagra. No chyba że szukasz szosowych przełożeń... to wtedy też bym się zastanawiał czy brać tiagrę czy polować na używaną 6800'kę, wiedząc że zdrową kupisz w cenie nowej tiagry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 @abdesign tak jak pisałem, bardziej chciałem potwierdzić co będzie pasowało. Co tam wsadzę, nie mam pojęcia, bo nie wiem jakie przełożenia będą mi pasowały. Gravel to dziwny twór. Napęd szosowy, ale piasta już MTB w moim przypadku. Co do sztywności. Umówmy się, że przy 60 kg to wszystko jest wystarczająco sztywne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Ja co prawda dawno już nie ważę 65-68 jak za młodu tylko 75... więc może moje doświadczenia nie są wiarygodne, ale był taki czas jak córka (uwierz mi lżejsza od Ciebie grubo) miała w trenażerze rower od PZKol'u on miał korbę clarisa bodajże... "gienialna" plastelina. Więc nie wszystko jest wystarczająco sztywne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Teraz, skom25 napisał: ale piasta już MTB w moim przypadku A niby czym ma się różnić piasta "szosowa" od "mtb" w przypadku koła po tarcze? ;) Ba, nawet i obręcze mtb znajdziesz fabrycznie w gravelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nctrns Napisano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 No właśnie, jak wsadzić tarcze do piasty 130mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 @m0d po prostu nigdy się nie zagłębiałem w Gravele pod kątem technicznym. Piasta MTB, przynajmniej pod QR, jest szersza niż szosowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Przy tarczach masz normalnie 135x9, jeśli sztywne osie to 142x12. Znane to skądś? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 @m0d nie patrzyłem zupełnie na rozwiązania w takich rowerach. @abdesign w sumie miałem Claris i nie odczułem braku sztywności, przynajmniej nie w porównaniu do Deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.