Skocz do zawartości

[podkładki redukcyjne na bębenek] shimano

Amarider

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ale pod jaką kasetę? Do 10s jest podkładka 1mm, powinna być razem z kasetą, do 8s i 9s nie potrzebujesz żadnej.
Mam nadzieje że ktoś to potwierdzi. ;) 

Napisano

Pierwsze słyszę, żeby na bębenek 10s Shimano była potrzebna podkładka do kasety 10s. Aktualnie mam taką konfigurację bez podkładek.

Takie rzeczy to przy łączeniu piasty szosowej z kasetą MTB z tego co pamiętam ( bądź odwrotnie).

Napisano
2 godziny temu, JWO napisał:

Ale pod jaką kasetę? Do 10s jest podkładka 1mm, powinna być razem z kasetą, do 8s i 9s nie potrzebujesz żadnej.
Mam nadzieje że ktoś to potwierdzi. ;) 

Pod kasetę 7 rzędowa. 

Teraz, skom25 napisał:

Pierwsze słyszę, żeby na bębenek 10s Shimano była potrzebna podkładka do kasety 10s. Aktualnie mam taką konfigurację bez podkładek.

Takie rzeczy to przy łączeniu piasty szosowej z kasetą MTB z tego co pamiętam ( bądź odwrotnie).

Kasetę mam 7 rzędową. Zapomnialem dopisać. 

Napisano
39 minut temu, skom25 napisał:

Pierwsze słyszę, żeby na bębenek 10s Shimano była potrzebna podkładka do kasety 10s. 

W swoim gravelu miałem fabrycznie założoną podkładkę pod kasetę 10, korba dwu blatowa całość napędu pełna szosowa Tiagra.

Napisano

A jaka piasta? 

Kaseta Tiagra to to samo co Deore, czyli HG500. Mam ją u siebie na bębenku M6000 i podkładka potrzebna nie jest.

Napisano
6 minut temu, skom25 napisał:

A jaka piasta? 

Sam bym chciał wiedzieć bo bez oznaczeń z pewnością nie Shimano.Gdyby tej podkładki nie trzeba było umieszczać to producent nie robiłby sobie dodatkowych kosztów wydaje się to być bez sensowne..

Napisano

No właśnie, inna piasta. Shimano na Shimano działa bez podkładek. Jakieś kombinacje zaczynają się przy łączeniu MTB z Szosą, ale dokładnie nie pamiętam.

Napisano
Teraz, skom25 napisał:

No właśnie, inna piasta. Shimano na Shimano działa bez podkładek.

To nie jest reguła. Kupiłem nie dawno używaną szosę. Ma piasty szosowe, kasetę  i korbę oraz przerzutki starszego typu (105) i....tam również przy demontażu znalazłem pod 10 blatową kasetą na bębenku podkładkę. Tu piasty to model Shimano WH-R550. Wiesz nie jestem specem ale tu wszystko wygląda również na oryginalny osprzęt. Nie wiem czy działałoby wszystko bez tej podkładki ale z nią chodzi bez problemowo więc jej nie usunę. 

Napisano
35 minut temu, skom25 napisał:

No właśnie, inna piasta. Shimano na Shimano działa bez podkładek. Jakieś kombinacje zaczynają się przy łączeniu MTB z Szosą, ale dokładnie nie pamiętam.

Piasta to jakiś no name pod 8/9/10 rzędów. Kaseta to 7 rzędowa od sram. 

7 minut temu, MikeSkywalker napisał:

Zasada jest prosta - jak da się solidnie dokręcić kasetę bez podkładki to jej nie trzeba. Jak nawet pomimo dokręcenia jest luźno to trzeba coś podłożyć ;)

Ok załóżmy że luz występuje. Czy takie podkładki będą ok? https://cyklisci.com/podkladka_dystansowa_aluminiowa_pod_kasete_7-rzedowa_na_bebenek_8_9_10,101,8282.html piasta to jakiś no name pod 8/9/10 rzędów. 

Napisano
Godzinę temu, skom25 napisał:

Fejk nius, fejk nius. Na początku istnienia shimano 10rz część kaset szosowych miała, jak zostało wyżej powiedziane, podkładkę o grubości ~1mm. Z tego co pamiętam to w ramach kompatybilności z którąś tam wersją dura-ace. Miałem dwie kasety ultegry 11-23 które bez tej podkładki na bębnie luźno siedziały.

Z tych dwóch została mi jedna. Cały czas luźno siedzi :) za to tiagra 11-25 tego problemu już nie ma

8 minut temu, Amarider napisał:

Ok załóżmy że luz występuje.

Można użyć podkładek pod miski suportu HT2. Dostępne w grubościach od 1mm w górę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...