Skocz do zawartości

[Hamulec hydrauliczny przedni i tylni] Hamulce do Roweru Trek Roscoe 7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jakie mógłbym dać hamulce hydrauliczne do roweru Trek Roscoe 7? Chciałbym je wymienić bo hamulce Shimano MT200 nie dają rady. Myślałem nad Shimano SLX BR-M665 oraz Shimano Deore BR-M6120. Jestem w stanie wydać do 900 złotych.

Edytowane przez 0veross
Napisano
18 minut temu, 0veross napisał:

Myślałem nad Shimano SLX BR-M665

nad tymi nie myśl... bo to już dość leciwa konstrukcja

20 minut temu, 0veross napisał:

Shimano Deore BR-M6120.

nad tymi nie myśl bo to przerost formy nad treścią - chyba że ważysz sporo albo naprawdę orasz tym rowerem konkretny teren.

Bardzo dobrym wyborem do tego roweru będą po prostu BR-M6100

Napisano

Wg. mnie im lepsze tym lepsze, jeśli cena nie gra wielkiej roli to można dostać kpl. Shimano Zee za 900zł. Super heble i na pewno nie zabraknie Ci mocy w takim rowerze.

Napisano

Nie ma się co pchać w martwe już grupy. Zee technicznie jest tym samym co br-m6120 czy pozagrupowe br-mt520 z tą różnicą, że że jest droższe i będzie coraz trudniej (jeśli to w ogóle jeszcze możliwe) np. o nową klamkę.

Napisano

użytkije naped Sram, manetka Sram jest na osobnej obejmnie, dobrze sie komponuje i jest funkcjonalne z klamkami M6100, wczesniej z klamkami m355

ewentualnie można dokupić za kilkadziesiad złotych mocowanie do manetki SRAM pod klamki M6100

Napisano
17 godzin temu, abdesign napisał:

nad tymi nie myśl... bo to już dość leciwa konstrukcja

nad tymi nie myśl bo to przerost formy nad treścią - chyba że ważysz sporo albo naprawdę orasz tym rowerem konkretny teren.

Bardzo dobrym wyborem do tego roweru będą po prostu BR-M6100

Ważę 60 kg

14 godzin temu, Saszkiner napisał:

ewentualnie możesz na przd założyć czterotłoczek BR-M6120.
budżet 900 spokojnie wystarczy. Ja własnie zamontowałem komplet BR-M6100 za 519.

ale sam tył czy przód i tył?

Napisano

Przy 60kg... to raczej nie potrzebujesz czterotłoczkowego zacisku w takim rowerze... oczywiście jak chcesz to taki zacisk z przodu możesz zamontować i zestaw będzie mocniejszy, tylko to nie jest moim zdaniem ani konieczne ani finansowo uzasadnione.

Napisano
6 godzin temu, 0veross napisał:

ale sam tył czy przód i tył?

zacisk 4tłoczek na przod, a standardowy tył.

Ja zostałem w opcji M6100, P+T, niestety przez Covid jeszcze nie przetestowane.

W przyszłości jak bedzie mi mało założe czterotłoczek przód.