Matthewinf Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Mam tribana 100 chcę kupić klamkomanetki i wymieniam też wolnobieg. Nie chcę kupować kasety, bo musiałbym wymienić koło. Dlatego mam pytanie jaki wolnobieg 8 rzędowy wybrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 26 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Dowolny. W niezłej cenie i z produktów raczej dostępnych jest Sunrace. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FalconHeavy Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Dowolny, ten który tańszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthewinf Napisano 26 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Ok:) A gdzie tanio ogarnąć klamkomanetki na aliexpress się opłaca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthewinf Napisano 26 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Jeszcze jedno pytanie: gdybym zdecydował się na kasetę to muszę wymienić w kole piastę czy sam bębenek też się da? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Musisz wymienić całą piastę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthewinf Napisano 26 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 A jaki najlepiej zakres biegów tego wolnobiegu 8 rzędowego jeśli mam korbe 50-34t 13-28t czy 13-32t? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 26 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Jeśli w obecnym brakuje ci miękkich przełożeń to weź 13-32T, jeśli jest wystarczająco to 13-28T - będziesz miał ciaśniej zestopniowaną kasetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthewinf Napisano 27 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Wybrałem wolnobieg Sunrace MFE60 czy będzie na pewno pasował na piastę z mojego tribana 100? 18 godzin temu, bogus92 napisał: Jeśli w obecnym brakuje ci miękkich przełożeń to weź 13-32T, jeśli jest wystarczająco to 13-28T - będziesz miał ciaśniej zestopniowaną ka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 27 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Według mnie będzie ok, ale może ktoś jeszcze potwierdzi moje słowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthewinf Napisano 27 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Już kupiłem i tak nówkę za 50 zł więc jak nie będzie pasował straty nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthewinf Napisano 28 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 A czy łańcuch muszę wymieniać mam ten fabryczny około 1000-2000km na nim zrobione. Od marca na nim jeżdżę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Obowiązkowo. Kilka łańcuchów do jednej kasety/wolnobiegu jest wskazane, ale odwrotnie już nie. Po 1000-2000 km łańcuch może być już tak zużyty, ze w ciągu kilkuset kilometrów zniszczy wolnobieg. Zwłaszcza, ze w Tribanie 100 nie spodziewałbym się czegoś super trwałego. Szkoda wydawać kasę i nie wymienić łańcucha. Z dobrych i polecanych masz np. KMC X8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthewinf Napisano 28 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Rozumiem ale miałem cały czas dobrze nasmarowany łańcuch, a szkody było by dobry wymieniać. Czyli lepiej kupić od razu nowy i nawet nie zakładać starego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 To nie ma znaczenia. Najważniejszy jest stopień wyciągnięcia, a nie regularne smarowanie. Jeśli łańcuch jest wyciągnięty natychmiast zdegraduje kupiony przez Ciebie wolnobieg. Aż żal nie kupić nowego łańcucha do nowego wolnobiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthewinf Napisano 28 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 A jak sprawdzić stopień wyciągnięcia? Łańcuch wymienię tylko pytam z ciekawości. I czy opłaca mi się wymieniac przerzutkę? Jeśli mam na razie założoną fabryczna korbę 1 rzędowa to czy mogę używać nowego łańcucha i wolnobiegu z nią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Najprościej przymiarem do łańcucha Jeśli obecna przerzutka nie działa jak należy to tak. Co rozumiesz pod stwierdzeniem czy się opłaca? Korby możesz używać, po 2000 km nie powinna być znacząco zużyta. Możesz dla pewności wrzucić zdjęcie korby do oceny stanu zębatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.