newy0rker Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Hej, Proszę o radę, najlepsza jakościowo spinka do łańcucha jak w temacie : KMC X10? czy każda spinka do łańcucha x10 będzie pasować do tego modelu? Z dóry dzieki za pomoc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peezett Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 W komplecie nie było spinki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 26 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Najlepiej kup dedykowaną spinkę KMC do łańcuchów 10-rzędowych. Będziesz miał pewność, że jest właściwa do Twojego łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
newy0rker Napisano 26 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 18 minut temu, peezett napisał: W komplecie nie było spinki ? łańcuch byl na rowerze, który kupilem, także nie dodali spinki, i właśnie teraz chciałem dokupić, a że swiezak jestem to się dopytuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Spinki do lancuchów KMC nazywają się ogólnie MissingLink. Dla 10s to jest CL559 + R (jeżeli można używać powtórnie) + specyfikacja łańcucha, np. CL559R DLC, CL559 EPT. Powtórne użycie jest definiowane jako 3-5 krotne użycie do tego samego łańcucha. Z tego wynika że "jednorazowe" można używać do 2 razy 10 Speed (kmcchain.com) 5 godzin temu, newy0rker napisał: czy każda spinka do łańcucha x10 będzie pasować do tego modelu? Każda KMC 10s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peezett Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 9 minut temu, newy0rker napisał: łańcuch byl na rowerze, który kupilem, także nie dodali spinki rozumiem, że łańcuch KMC nie jest skuty pinem ? Jeśli spinka na zapas to nie powinno być problemów z żadną spinką 10s, SUNRACE, KMC czy wygodną w montażu CONNEX Link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 15 minut temu, newy0rker napisał: ańcuch byl na rowerze, który kupilem, także nie dodali spinki, i właśnie teraz chciałem dokupić, a że swiezak jestem to się dopytuje Jak to nie było ? Zakuli pinem ? Spinka pewnie jest na łańcuchu Jak nie ma (co by było bardzo dziwne) kup KMC X10.93 (srebrno czarny), albo KMC X10EL (srebrny, ażurowy) jedź na 2 łańcuchy (oszczędzisz kasetę) i będziesz miał spinkę. Najprawdopodobniej zapasową bo na twoim łańcuchu powinna być. Jeżeli nie masz jakiejś bardzo silnej nogi to te spinki są bardzo trwałe. A mając jedną na zapasie to się w ogóle nie przejmuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saszkiner Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Każda spinka do łańcucha 10rz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 2 godziny temu, JWO napisał: Powtórne urzycie jest definiowane jako 3-5 krotne użycie do tego samego łańcucha Teoria tylko i wyłącznie. 1 godzinę temu, peezett napisał: wygodną w montażu CONNEX Link Badziew w mojej opinii. KMC najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saszkiner Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Teraz, chudzinki napisał: Teoria tylko i wyłącznie. Badziew w mojej opinii. KMC najlepsze. W czym tkwi wyższość KMC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 W łatwości rozpięcia. Mowa o 11s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saszkiner Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Autor postu ma łańcuch KMC. Spinka może być dowolna. Nie mam specjalnych szczypiec do, używam zwykłych szczypiec lub kombinerek, Czy to KMX czy connex czy Shimano nie było problemów z rozpinaniem. a i spinki wytrzymywały więcej niż raz czy dwa. Ja przestałem zwracać uwage na producenta spinek, (wyjatkiem jest SRAM x12, tu używam orginału) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Ja rozumiem że spinki KMC sobie można rozpiąć czym się chce... ale do Shimano używasz szczypiec czy kombinerek łapiąc za blaszki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Pewnie zgina łańcuch w miejscu spinki i ją jakoś ściska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 30 minut temu, TheJW napisał: ją jakoś ściska. wąskimi szczypcami albo do segerów, ja używam kątowych szczypiec do segerów. Do wszystkich spinek. Do łańcuchów KMC pasują też sram, są prawie takie same. Connex jest trochę inna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Chodziło mi bardziej o kombinerki, bo wydłużonymi szczypcami to żadna sztuka. Chociaż ja je sobie trochę zmodyfikowałem - zeszlifowałem boki na płasko, by szczypce głębiej wchodziły w łańcuchy 12rz i wygiąłem do wewnątrz końcówki, żeby łańcuch się nie wyślizgiwał. Za jakieś 8 zł + 10 minut roboty mam szczypce do wszystkich spinek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saszkiner Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 6 godzin temu, TheJW napisał: Pewnie zgina łańcuch w miejscu spinki i ją jakoś ściska. Jeżeli chodzi o ta spinke, to tak delikatnie naginam łańcuch i wypinam pin, spone connex czy KMC tak jak w filmiku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Te to tam na upartego palcami da radę... Shimano ma spinki jednak ciaśniej pasowane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saszkiner Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 piszac wczesniej o kombinerkach miałem na myśli ten typ spinek Shimano. BTW - w łańcuchach Shimano bardzo czesto w zestawie sa piny a nie spinki. I jeszcze sposob na sznurek . za Szajbajk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 I co te spinki rozpinasz kombinerkami? Że to możliwe wierzę... że rozsądne już nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saszkiner Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Tak Kombinerkami - tak jak na filmiku. Czemu nierozsądne? wg producentów spinki sa jednorazowego użycia, więc można wyjść z założenia ze każde rozpinanie i spinanie jest nieodpowiedzialne Jednak nigdy nie zdarzyło mi się aby łancuch strzelił mi na spince. Fakt ze w mojej karierze strzelił mi tylko (aż) 2 razy, ( w tym raz na trenażerze ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Teraz, Saszkiner napisał: wg producentów spinki sa jednorazowego użycia, więc można wyjść z założenia ze każde rozpinanie i spinanie jest nieodpowiedzialne Błąd. To oznacza, że po zużyciu łańcucha ze spinką nie używamy jej do nowego. Poczytaj archiwum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saszkiner Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 To że starej styranej spinki raczej nie używamy do nowego to jasne - choć czasem spinka ma przelot 100 km a łańcuch 1000. i u mnie czasem ląduje w kolejnym ląńcuchy lub lata jaka awaryjna, przypięta do sztycy. Demontując spinke zawsze momy wzrokowo ocenić jej stan, jak zgięte to wiadomo ze może haczyć, blokować się w napędzie. Nie jest to rocket technology. a i koszty znośne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 6 godzin temu, wkg napisał: Błąd. To oznacza, że po zużyciu łańcucha ze spinką nie używamy jej do nowego. Poczytaj archiwum. KMC na swojej stronie podaje ze spinki z oznaczeniem R re-usable, mogą być używane 3 do 5 razy. Czyli te bez R co najwyżej 2 razy. Ta nawiasem 2 razy to każda spinka musi wytrzymać, bo pierwszy raz zawsze złe przewleczenia łańcuch przez tylną przerzutkę 6 godzin temu, Saszkiner napisał: Jednak nigdy nie zdarzyło mi się aby łancuch strzelił mi na spince. Fakt ze w mojej karierze strzelił mi tylko (aż) 2 razy, Mnie strzelił raz, właśnie na spince. To był tani Shimano 8s. Spinka się wygięła. Dokładając jeszcze problemy z zapinaniem/rozpisaniem Shimano, przeszedłem na KMC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Moje łańcuchy są rozpinane kilka - kilkanaście razy. Jeżdżę na 4 łańcuchy, czasem szejkuję, wkładam rower na trenażer i jeszcze nigdy mi nie strzeliła. Jakim cudem spinka miałaby się zużyć od rozpięcia i zapięcia ? Na pewno kupując nowy łańcuch warto zostawić starą spinkę na rezewę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.