Skocz do zawartości

[korby] ZEE FC-640 vs Rock V.2

Igor_D

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, stoję przed wyborem korb do horneta 18, zdecydowałem się na ZEE lub Rocki, szukałem w internecie opinii na temat jednych i drugich, na temat zee jest mnóstwo, a o rockach praktycznie zero. Ktoś bardziej ogarnięty w temacie pomógłby w wyborze? Dodatkowo poszukuję klucza do ich montażu, jedna i druga korba będzie na supporcie dołączanym do zestawu. Czy są to różne rodzaje kluczy czy jednak te same? Jak tak to jaki wybrać? Przeszukałem forum i dalej czuję niedosyt, stąd post. 

Napisano

Shimano, ze względu na mega prosty, najlepszy sposób montażu, milion poradników itd. Nawet się nie zastanawiaj.

Napisano

A 36t nie będzie za dużo? Roweru nie używam tylko i wyłącznie do zjazdów, ale zdarza mi się na nim robić trasy nawet o 30 km w terenie czy czasami asfaltem.

• Mod Team
Napisano

To na górki przełożenie 1,0 będzie kiepskie. Coś tam podejdziesz, ale nie za wiele, chyba że masz mocną łydkę.

Wyjścia są dwa, mniejsza zębatka korby lub większa kaseta o ile przerzutka pozwala.

Napisano

Kasety na razie zmieniać nie zamierzam, ewentualnie wymienię zębatkę. Wezmę i zobaczę jak będzie się sprawować. Pomógłby ktoś jeszcze w doborze klucza? Jest to dla mnie czarna magia.

• Mod Team
Napisano

Do Shimano masz klucz do misek suportu Hollowtech. Generalnie najlepsze są takie, które obejmują cały obwód miski - dzięki temu nie uszkadzasz kluczem misek.

Producent i forma klucza dowolna w zależności od budżetu.

Napisano

Spotkałem się z jakimiś adapterami, z tego co się orientuje w zestawie z tymi korbami jest suport z grupy deore, bodajże sm-bb52? Potrzebuje samego klucza czy wraz z adapterem?

Napisano

Do kasety 11-36 i gór, to ja bym brał 30T na korbie, zwłaszcza jeżeli masz koło 29'.

Napisano

Polecam Zee, mam w hornecie i naprawdę super korby. Jedynie na minus lakier bo łatwo przetrzeć butem ale ja i tak mam oklejone ramiona taśmą.

Ps. Co do blatu.. Fabryczna zębatka ssie, spada łańcuch w najmniej oczekiwanym momencie. Wymieniłem na tanią narrow wide w tym samym rozmiarze i ani razu nie spadł mi łańcuch. Teraz wybrałbym 34T bo ciężko wjechać gdziekolwiek z mała kasetą.

Napisano

Koło 26, gumy nie pamiętam. Zębatkę wymienię w późniejszym czasie jeśli będzie za ciężko, na razie muszę z tym kluczem się uporać. 

Napisano

Myślę, że prędzej czy później i tak wymienię zębatkę, aktualnie jeżdżę na takiej zwykłej i przerzutka daje rady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...