zutnik23 Napisano 24 Stycznia 2021 Napisano 24 Stycznia 2021 Witam. Jeżdżę do pracy rowerem codziennie w jedną stronę 10km ( około 35minut) rowerem sparta pick up classic. Zaznaczę że mieszkam w Holandii. Poszukuje roweru elektrycznego do szybszego przemieszczania się do pracy. Nie planuję dalekich podróży tym rowerem , chodzi mi głównie o szybki dojazd do pracy, ew. w weekend do miast niedaleko. Droga asfaltowa ( bez dziur). Rower który chcę kupić to trekkingowy lub szosowy do którego dokupie osobno zestaw elektryczny ze względu na ceny kompletu. Szosowy: 1.Nigdy nie miałem roweru szosowego. 2.Boję się że ze względu na to że będe miał plecak jazda w pochylonej pozycji będzie nie wygodna 4. Brak resorów i mniejsza wygoda niż w rowerze trekkingowym. 5. Strach przed ciągłymi opadami deszczu. Prosiłbym o odpowiedzi na jaki rower byłby najlepszy w mojej sytuacji ? Może są jakieś osoby ktorę były w podobnej sytuacji ?
revolta Napisano 24 Stycznia 2021 Napisano 24 Stycznia 2021 Trekking. Mocniejszy mniej awaryjny na miasto. Prosta kierownica lepsza na dojazdy do pracy (tak myślę) stabilniejszy rower. Uzbrojenie roweru, oświetlenie, błotniki, bagażnik, w mieście i poza nim się przydaje, warunki atmosferyczne, itd...
niziol Napisano 24 Stycznia 2021 Napisano 24 Stycznia 2021 Rower typu fitness to też ciekawa alternatywa.
Gość Napisano 24 Stycznia 2021 Napisano 24 Stycznia 2021 Szosa to rower sportowy lub w najlepszym przypadku do turystyki. Do codziennej jazdy się nie nadaje. To co zyskasz na prostej, stracisz na krawężnikach itd.
rosenoguns Napisano 24 Stycznia 2021 Napisano 24 Stycznia 2021 Polecam ci rower fitness, jeździłem do pracy kilka lat takim (Kross Pulso) - 15 km w jedna strone. Dość lekki (10,6 kg - waga podawana przez producenta). Jezdzilem z plecakiem. Da sie na nim jechac szybko. W Warszawie, ze swiatłami - dojazd zabieral mi 50 minut. Nie ma amortyzatorów ale nie zalezało mi na tym. Rower trekkingwy - jezdzilem takim wczesniej i nie pasowal mi zupelnie - ciezszy i duzo wolniejszy. Teraz jezdze na rowerze szosowym - nie chce cie namaiwac, ale sam sie zastanawiałem długo czy to rower dla mnie. Jestem zachwycony. Ale jeśli boisz się roweru szosowego, a nie chcesz sie wlec - to fitness zdecydowanie.
Mihau_ Napisano 24 Stycznia 2021 Napisano 24 Stycznia 2021 Teraz, skom25 napisał: Szosa to rower sportowy lub w najlepszym przypadku do turystyki. Do codziennej jazdy się nie nadaje. To co zyskasz na prostej, stracisz na krawężnikach itd. Gość nie mieszka w dzikiej Polsce a cywilizowanym pod względem infrastruktury rowerowej kraju 18 minut temu, zutnik23 napisał: Poszukuje roweru elektrycznego do szybszego przemieszczania się do pracy. Elektryk zgodnie z prawem wspomaga do 25kmh. Klasycznym rowerem szosowym bez większego wysiłku będziesz jechał 30kmh
Eziemniak Napisano 24 Stycznia 2021 Napisano 24 Stycznia 2021 Obejrzyj się za czymś z błotnikami, dynamem (?), bagażnikiem na sakwy, może IGH zamiast przerzutki. Jeśli masz wiekszy budżet to może nawet pasek zamiast łańcucha, i Rohloff. Inna opcja to montaż napędu na twoim rowerze?
zutnik23 Napisano 24 Stycznia 2021 Autor Napisano 24 Stycznia 2021 Doszedłem do wniosku że rower szosowy nie będzie optymalnym rozwiązaniem. Nigdy nie słyszałem o rowerze typu 'fitness' i bardzo mnie zaciekawił ten rodzaj. Rama szosowa z cieńszymi oponami i możliwością zamontowania błotnika i świateł jest bardzo dobrym pomysłem. Nie potrzebny mi bagażnik na sakwy. Wolę jeździć z plecakiem na plecach. Na pewno będę przerabiał go zestawem elektrycznym. Wiem że zgodnie z prawem zestaw elektryczny ma wspomagać do 25km/h lecz nie będę ukrywał że zestaw elektryczny który kupię będzie miał możliwość zniesienia tego ograniczenia. Nie będę jeździł z niestosowną prędkością. Trasa która się poruszam to 7 km wzdłuż autostrady (po ścieżce rowerowej) i około 4 km w mieście. Dlatego zależy mi na zniesieniu ograniczenia na pewnych odcinkach.
Eziemniak Napisano 24 Stycznia 2021 Napisano 24 Stycznia 2021 https://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en-brommers/fietsen-heren-sportfietsen-en-toerfietsen/m1657425354-cube-hyde-race.html Jeśli chcesz spróbować IGH to ten Cube wygląda ciekawie. Pasek ułatwia czyszczenie i konserwacja, alfine tak samo.
zutnik23 Napisano 24 Stycznia 2021 Autor Napisano 24 Stycznia 2021 Mój budżet to około 2500 zl rower i 2500 zł zestaw elektryczny. Wolałbym kupić wszystko nowe mimo tego że stracę gwarancje po przeróbce. Nie znam się w ogóle na rowerach
rosenoguns Napisano 24 Stycznia 2021 Napisano 24 Stycznia 2021 Rower fitness to taka niby szosowka (niby - bo inna geometria) z prosta kierownica. Ja go wybralem bo - jak pisalem - jezdzilem wczesniej trekkingowym i mialem juz dosc jego wysokiej wagi. Fitness na dojazdy do pracy byl dla mnie idealny.
Gość Napisano 24 Stycznia 2021 Napisano 24 Stycznia 2021 3 godziny temu, Mihau_ napisał: Gość nie mieszka w dzikiej Polsce a cywilizowanym pod względem infrastruktury rowerowej kraju Tylko co to ma do faktu, że szosa ma twarde przełożenia, jest dość nerwowa itd. To nie jest rower do miasta. A jak chcesz przerobić rower na elektryka?
Gość Napisano 24 Stycznia 2021 Napisano 24 Stycznia 2021 No tak, kolega jak zwykle w formie. Jak nie ataki bez powodu, to brak argumentów tylko durne "xd". Wyobraź sobie że nie tylko Ty jeździsz rowerem i każdy ma jakieś doświadczenia. No ale lepiej xd
Eziemniak Napisano 24 Stycznia 2021 Napisano 24 Stycznia 2021 No @zutnik23 generalnie to nie rozumiem do końca. Piszesz że chcesz rower przerobić (co nie jest hop-siup) i zaraz obok że się nie znasz. Masz budżet większy niż 1000e co w zupełności wystarczy na ebike z salonu.
Mihau_ Napisano 24 Stycznia 2021 Napisano 24 Stycznia 2021 8 minut temu, skom25 napisał: No tak, kolega jak zwykle w formie. Jak nie ataki bez powodu, to brak argumentów tylko durne "xd". Wyobraź sobie że nie tylko Ty jeździsz rowerem i każdy ma jakieś doświadczenia. No ale lepiej xd Co to znaczy za twarde przełożenia do miasta? Podjechać pod 20% się da a po mieście jeździć nie? Zresztą rower ma być elektrykiem więc przełożenia znaczenia nie mają żadnego. Już pomijam, że rower większość czasu ma spędzać poza miastem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.