Setorix Napisano 23 Stycznia 2021 Napisano 23 Stycznia 2021 Dzień dobry, jako że nie jestem za bardzo zadowolony z moich kół (bontrager affinity tlr na piastach noname) i jednocześnie potrzebuje drugiego koła na trenażer, żeby nie wymieniać co chwile opony to stwierdziłem, że zakupie koła systemowe. Przeglądając oferty na allegro wpadły mi w oko koła Mavic Aksium i z tego co słyszałem to jak na budżetowe koła są to dobre koła. Znalazłem taką ofertę: https://allegro.pl/oferta/kola-mavic-aksium-10133413245 i zastanawia mnie dlaczego są wystawione tak tanio. Sprzedawca zapytany o stan łożysk powierzchni hamującej i bicia w którąkolwiek ze stron odpowiedział że koła są w stanie bardzo dobrym. Nie znam się za bardzo na kołach i chciałbym dopytać was co sądzicie o tej ofercie żeby nie wpakować się na minę
Punkxtr Napisano 23 Stycznia 2021 Napisano 23 Stycznia 2021 Sprawdź przed zakupem, czy nyple nie są zapieczone ze szprychami. To notoryczna przypadłość tych kół.
wkg Napisano 23 Stycznia 2021 Napisano 23 Stycznia 2021 Czy Mavic przypadkiem nie splajtował ? Czy coś pomieszałem ?
clavdivs Napisano 23 Stycznia 2021 Napisano 23 Stycznia 2021 Teraz, Setorix napisał: ,zastanawia mnie dlaczego są wystawione tak tanio. , Cena normalna, zwłaszcza jak oferujący chce sprzedać. Swoje sprzedałem używane za 300zl. Aksiumy troszkę traktuje się jak jednorazówki, zazwyczaj nic się z nimi nie dzieje, a jak już zacznie to szuka się czegoś nowego.
Setorix Napisano 23 Stycznia 2021 Autor Napisano 23 Stycznia 2021 Dopytałem o te nyple i jak będzie wszystko okej to chyba je wezmę bo liczę że w lutym będzie się dało pojeździć na dworze trochę. Dzięki za pomoc
Punkxtr Napisano 23 Stycznia 2021 Napisano 23 Stycznia 2021 2 godziny temu, wkg napisał: Czy Mavic przypadkiem nie splajtował ? Czy coś pomieszałem ? Praktycznie tak było, sprawa jednak trafiła do sądu i Bourrelier Group przedstawił plan restrukturyzacji, co zostało zatwierdzone. Dzięki temu marka wciąż działa.
leejoonidas Napisano 23 Stycznia 2021 Napisano 23 Stycznia 2021 2 godziny temu, Setorix napisał: Dopytałem o te nyple i jak będzie wszystko okej to chyba je wezmę bo liczę że w lutym będzie się dało pojeździć na dworze trochę. Dzięki za pomoc Nyple i szprychy w tych kołach są zrobione ze stali która szybko koroduje, stąd to zapiekanie się nypli na szprychach, a po za tym końce nypli mają zabezpieczenie z tworzywa przeciw odkręcaniu się co dodatkowo utrudnia kręcenie nyplem gdy chcesz w późniejszym czasie wycentrować koła. Poniżej zdjęcie takiego nypla ze szprychą ściągniętą z tych kół. Ludzie czasami narzekają że byle obdarcie lakieru na którejś ze szprych powoduje pojawianie się korozji, koła nadają się raczej na suche warunki, sól i wilgoć na drogach spowoduje że zacznie Ci korodować albo szprycha albo nypel a w konsekwencji zaczyna się to wszystko ze sobą zapiekać.
Setorix Napisano 23 Stycznia 2021 Autor Napisano 23 Stycznia 2021 @leejoonidas w zasadzie to ja potrzebuje po prostu sztywnych kół które nie będą się gięły co 500km przy 65kg masy bo dla mnie to jest nieporozumienie, w deszczu nie jeżdżę bo nie jest to dla mnie przyjemność i wtedy wole pokręcić na trenażerze. Sprzedawca odpowiedział mi chamsko na pytanie o nyple więc odpuszczę te koła i poszukam lepszych ofert ale już wiem na co zwrócić uwagę za co bardzo dziękuję.
Mihau_ Napisano 23 Stycznia 2021 Napisano 23 Stycznia 2021 Nie ma się co dziwić, że na kretyńskie pytanie dostaje się niemiłą odpowiedź. Ciężko znaleźć lepsze koła w tej kasie
Setorix Napisano 23 Stycznia 2021 Autor Napisano 23 Stycznia 2021 Po prostu chce koła, które będą bezproblemowe, więc wole się dopytać o szczegóły, więc wg mnie jeżeli sprzedającemu zależy na sprzedaniu kół to warto odpowiedzieć na nie
Mihau_ Napisano 23 Stycznia 2021 Napisano 23 Stycznia 2021 Ale czego oczekiwałeś? Że gość weźmie klucz do szprych i rozcentruje sobie koła kręcąc czterdziestoma nyplami żeby ci odpowiedzieć czy nie są zapieczone? Aksium to świetne koła w tej kategorii cenowej i tyle. Za podobną kasę możesz kupić jakieś śmieciowe shimano na kulkach, ponad dwukilogramowe bontragery albo jakieś pr2, zdjęte z roweru, gdzie obręcze same z siebie pękają. A tak na serio to ważąc 65 kg możesz brać co chcesz, przy tej wadze same z siebie żadne koła się nie rozwalą
clavdivs Napisano 23 Stycznia 2021 Napisano 23 Stycznia 2021 10 minut temu, Mihau_ napisał: Nie ma się co dziwić, że na kretyńskie pytanie dostaje się niemiłą odpowiedź. Ciężko znaleźć lepsze koła w tej kasie Nie ma głupich pytań, tez bym zrezygnował po chamskiej odpowiedzi. Teraz, Mihau_ napisał: Ale czego oczekiwałeś? Że gość weźmie klucz do szprych i rozcentruje sobie koła kręcąc czterdziestoma nyplami żeby ci odpowiedzieć czy nie są zapieczone? Zdjąć opaskę i zerknąć ktore nyple mają rdzawy nalot, i kluczem od szprych sprawdzić czy ten zardzewiały się porusza. Jak koła wymagają podciągnięcia i jest zapieczony nypel będzie nieprzyjemną sprawą. Koła od fulcruma, vision, campagnolo khmasin znajdziemy w podobnej cenie
wkg Napisano 23 Stycznia 2021 Napisano 23 Stycznia 2021 Godzinę temu, clavdivs napisał: Nie ma głupich pytań, tez bym zrezygnował po chamskiej odpowiedzi. Dokładnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.