Skocz do zawartości

[Korba] Nowa korba do Muirwoodsa.

vincek

Rekomendowane odpowiedzi

Jak chcesz tanio i dobrze to polecam coś takiego jak mam w kilku swoich rowerach:

Korba PROWHEEL 170MM 175MM łańcuch rowerowy 30T 32T 34T 36T 38T 40T 42T wąski szeroki rower MTB zębatka do SRAM SHIMANO Deore|Korby i zębatki rowerowe| - AliExpress

Dla linii łańcucha 49mm wybierasz zębatkę z offsetem 6mm (oni tam piszą 6 degree sprocket).

No i bierz wersję z suportem bo jest lepszy niż shimanowski BB52 a dopłacasz 15z (korba jest zgodna ze standardem suportu shimano ht2 mtb).

20200209_121013_resize.jpg.7adb9042ab027

20190811_132420_resize.jpg.8903b9a85ef90

Kurcze, troszkę obawiam się tych chińskich korb. Na serio są tak dobre, że warto się nad nimi zastanowić? Pytam, bo dokładając ok. 100 zł można mieć sprawdzone Shimano. Wiem, że to dwa razy więcej niż chińskie korby, ale jak już kupuje się w Polsce, to różnica jest sporo mniejsza. 

Kupując w PL doliczasz jeszcze koszty przesyłki. No i w sumie przy każdej korbie którą rozważałeś musisz kombinować z podkładkami a tu dostajesz gotowca.

Co do samej korby, którą zaproponowałem - użytkuję 3 szt. takich, technicznie bez zarzutu, pokryta jest czymś trwalszym niż korby shimano, wagowo też chyba za bardzo nie odstaje. W jednym z rowerów przeżyła 2 sezony i z 10kkm i nadal nie posiada żadnych przetarć na ramionach. Pasują tarcze SRAM (jak ktoś chce stalowe to np. NX czy SX) no i na ali jest zatrzęsienie aluminiowych.

Gdybym miał za 200, no może 250zł korbę shimano, która natywnie (bez kombinowania z offsetem) obsługuje linię 49mm i do tego nie odstrasza pod względem estetyki (nie toleruję korb 3x "przerobionych" do 1x), do tego w komplecie z tarczą i suportem to może bym dopłacił. Ale taki najtańszy set w shimano to SLX M7000 i za komplet trzeba dać min. 450zł.

9 godzin temu, Dokumosa napisał:

Kupując w PL doliczasz jeszcze koszty przesyłki. No i w sumie przy każdej korbie którą rozważałeś musisz kombinować z podkładkami a tu dostajesz gotowca.

Co do samej korby, którą zaproponowałem - użytkuję 3 szt. takich, technicznie bez zarzutu, pokryta jest czymś trwalszym niż korby shimano, wagowo też chyba za bardzo nie odstaje. W jednym z rowerów przeżyła 2 sezony i z 10kkm i nadal nie posiada żadnych przetarć na ramionach. Pasują tarcze SRAM (jak ktoś chce stalowe to np. NX czy SX) no i na ali jest zatrzęsienie aluminiowych.

Gdybym miał za 200, no może 250zł korbę shimano, która natywnie (bez kombinowania z offsetem) obsługuje linię 49mm i do tego nie odstrasza pod względem estetyki (nie toleruję korb 3x "przerobionych" do 1x), do tego w komplecie z tarczą i suportem to może bym dopłacił. Ale taki najtańszy set w shimano to SLX M7000 i za komplet trzeba dać min. 450zł.

Dzięki za wyjaśnienie tematu. Chyba rzeczywiście skusze się na korbę zaproponowana przez Ciebie. Wychodzi ok. 126 zł pełny zestaw. 

8 godzin temu, clavdivs napisał:

Też przyłącze się do opinii Dokumosa, warto zainteresować się korbami z ali, sam ostatni kupowałem 2 tygodnie i już jest jestem miło zaskoczony. Zebatka, długośc korby, suport, masz spory wybór. 

Dzięki, a jaką korbę wybrałeś? 

Dzięki, możesz dać znać dlaczego akurat ta korba? 

Korci mnie ta korba zaproponowana przez DOKUMOSA. Właśnie przez, to że nie trzeba stosować półśrodków by dobrać odpowiednią linię łańcuch. Wygląd jest też spoko. No i cena jest mega kusząca nie ukrywam :) nastawiałem się na wydatek ok. 250-300 zł, a tu połowa tego :) Nie spieszy mi się z wysyłką i kiedy przyjdzie to przyjdzie, bo to raczej zakup by wymienić w przyszłości - co najmniej po zimie. 

Potrzebowałem korby jednorzędowej do mtb,. Wybrałem akurat Zrace bo mają też korby do szosówki i gravela, w przypadku gdyby okazała się dobrym wyborem, zainteresowały by mnie pozostałe modele. Swobodny wybór tarcz i ich cena, mocowanie gxp( to fajny wynalazek w przypadku jednorzedowej korby, nie chciało by mi się bawić w śruby, można łatwiej żonglować rozmiarami tarczy) też miały znaczenie.

clavdivs dzięki za odpowiedź. Ja właśnie nie byłem przekonany do takiego rozwiązania jeśli chodzi o blaty. Jakoś śruby bardziej wydawały mi się odpowiednie. Jednak te rozwiązanie lepiej wygląda :)

MikeSkywalker - 6 degree sprocket. 

W tych korbach (zarówno wspomniana prowheel jaki ta zrace) to montaż tarcz direct-mount zaczerpnięty od SRAM więc wybór blatów jest bardzo duży (taki jak dla bcd104 w tym ovale czy z uzębieniem.optymalizowanym pod 12s) a do tego offset do wyboru 0, 3 lub 6mm. Chińskie blaty z małym offsetem są porównywalne cenowo do tych bcd104, sporo droższe są ovale. Tak więc ta korbą pasuje do każdego napędu 1x MTB. Ja akurat trafiłem na nią bo szukałem estetycznego rozwiązania pod napęd 1x z blatem 28T co jest nierealne w przypadku bcd104. Tak mi podpasowały te korby, że jak wspomniałem mam takie 3 w rowerach własnych (w tym 1x10, 1x11 i 1x12) ale też zbudowałem z ich wykorzystaniem małą serię rowerów na sprzedaż. 

Owszem te korby nie są żadną rewelacją (również cenową) przy SRAMowskich SX ale mają tą IMHO przewagę, że pasują bezpośrednio pod suport Shimano (więc rozwiązanie i tańsze i bardziej dostępne niż GXP). A suporty dołączone (przynajmniej w przypadku prowheel) bardzo trwałe.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Otrzymałem już dawno, ale dopiero teraz zamontowałem ten Prowheel do mojego Muirwoodsa. Wygląda na całkiem porządnie zrobioną, kupiłem razem z suportem i NW38T 6deg. Z suportem nie było problemów z zamontowaniem, jak u kolegi w innym temacie. Jeszcze nie wypróbowałem :)

Mały szczegół: jak ktoś zniszczy lub z innego powodu będzie chciał wymienić nakrętkę do lewego ramienia to trzeba kupować M18, nie standardowe M20 jak do Shimano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...