MikeSkywalker Napisano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Aktualnie mam Race Kinga 29x2.0 połączonego z Edge AL 56mm. Działa to "jako tako" - z deszczem pewnie sobie poradzi, ale z założeniem że błotniki będą idealnie równo, jak nieco się przekrzywiają opona zaczyna wystawać. Śnieg to mały problem, ale obawiam się błota, może chlapać. Myślałem nad którymiś błotnikami Velo SKS-a, z opcją przedłużenia tylnego żeby sięgał do suportu. Pytanie tylko które z nich wybrać? Czy wersja o szerokości 55 mm przykryje oponę 50c? Działają trochę inaczej niż pełne, nie są zaokrąglone, więc wydaje się że powinny być okej. 65-tki można wziąć dla pewności, ale szersze są brzydsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Teraz, MikeSkywalker napisał: Czy wersja o szerokości 55 mm przykryje oponę 50c? Tak, ale tylko z drutami, bo jak pisałeś wcześniej muszą być równo. Jednak... Następnym razem wziąłbym szersze, bo zawsze to mniej syfu wylatuje, szczególnie z przedniego koła . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 21 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Tak, tak, dlatego w ogóle biorę ten model pod uwagę bo ma druty. Czyli jednak potwierdzasz że szersze będą lepsze W sumie to teraz mam 56 mm - tylko jakoś miałem wrażenie że płaski będą inaczej działać niż obecne, w których jednak część powierzchni zajmują boczne krawędzie. Kurde próbuję sobie przypomnieć co było nie tak z Bluemelsami 60mm, ale nie pamiętam. Bo na pewno mierzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Teraz, MikeSkywalker napisał: miałem wrażenie że płaski będą inaczej działać niż obecne Nie mam porównania. Teraz, MikeSkywalker napisał: co było nie tak z Bluemelsami 60mm Mam 75-tke na przodzie w innym rowerze i wszystko z nim OK . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 21 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 A jaką masz oponkę pod Velo 55? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Przód taki jak u Ciebie, a tył Kenda 1.95. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sk27 Napisano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Mam SKS Velo 47 i wystarczają do opony 42c. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krakonos Napisano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Ja mam Velo w wersji 55 i 65. Te pierwsze nadają się do opony max. 45C, z kolei Velo 65 ładnie współpracowały z oponami 29x2.0 (szerokość 52 mm mierzona suwmiarką). Na tylnym kole (700c) błotnik sięga mniej więcej do godziny 2:00 (jeśli wyobrazimy sobie, że koło jest tarczą zegara). Więc nie jest to pełny błotnik i błoto potrafi trochę pryskać przy większym nawodnieniu okolicy. Ale to takie pojedyncze ciapki i generalnie błotniki spełniają swoje zadanie (mają też wbudowane jakby chlapacze, co pewnie pomaga). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Looser Napisano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 polecam sks x blade'y, ale to ma 100mm szerokości na zimę w sam raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 21 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Godzinę temu, krakonos napisał: Na tylnym kole (700c) błotnik sięga mniej więcej do godziny 2:00 (jeśli wyobrazimy sobie, że koło jest tarczą zegara) Ehh, to troszkę słabo, liczyłem że tak do 4 obejmą. Ale może uda się go nieco przesunąć "głębie", chociaż i tak na pewno dosztukuję ten brakujący fragment z innego. No nic, w takim razie zamówię te 65 i będę mierzył i patrzył jak to w ogóle będzie wyglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 https://photos.app.goo.gl/yCMEt52fWmxYKgfZ7 Możesz zobaczyć jak to u mnie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 21 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Dzięki, jest git! Nawet ta szersza "płetwa" na końcu błotnika tak się nie rzuca w oczy na tle szerokiej opony. I widzę że do przedłużenia nie jest aż tak dużo I prawilny sprzęt, Unibike! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.