Raramuri Napisano 20 Stycznia 2021 Napisano 20 Stycznia 2021 Zakupiłem już chyba wszystko. Wahoo KICKR Core czeka na rozpakowanie, Fuji Jari 1.5 zaraz przyjdzie, inne dodatki również. Nie mam tylko pedałów i butów. Pedały chyba MTB m520 lub m540, prawda? A buty? Na co powinienem zwrócić uwagę? Przez najbliższe miesiące rower nie powącha żadnej ścieżki. Mogę prosić o jakieś porady, może linki?
wkg Napisano 20 Stycznia 2021 Napisano 20 Stycznia 2021 Buty to każdy do swojej stopy m520 to ideał cena/jakość. A takiego dynksa ANT+ do PC-ta masz, żeby się z tym Kickrem porozumiewać ?
Raramuri Napisano 20 Stycznia 2021 Autor Napisano 20 Stycznia 2021 Teraz, wkg napisał: Buty to każdy do swojej stopy m520 to ideał cena/jakość. A takiego dynksa ANT+ do PC-ta masz, żeby się z tym Kickrem porozumiewać ? W niektórych sklepach do pedałów dodawane są bloki. To jakaś różnica? Wziąłem od Wahoo.
wkg Napisano 20 Stycznia 2021 Napisano 20 Stycznia 2021 No bloki musisz mieć żeby je przykręcić do butów. Buty współpracują z różnymi klikami - nie tylko z SPD mtb - więc są różne. m520 to SPD mtb. Pytanie, czy nie wolisz pedałów szosowych - ale w pasujących butach i blokach fatalnie się chodzi.
Raramuri Napisano 20 Stycznia 2021 Autor Napisano 20 Stycznia 2021 Nie mam żadnego doświadczenia. Jeździłem w zwykłych butach, na rowerze za 500zł z normalnymi pedałami. Dlatego pytam o radę, bo jestem zielony
wkg Napisano 20 Stycznia 2021 Napisano 20 Stycznia 2021 Jeżeli planujesz schodzić z roweru w czasi jazdy to weź mtb i do tego bloki. M520 to pedały mtb . Czasami dorzucają bloki do pedałów. Buty to już sobie trzeba samemu dobrać. Moja rada - nie na rzepy bo jednak but musi stopę trzymać. Pedały z blokami kupiłem ostatnio tu https://rowerplus.pl/pedaly-spd-mtb/1558-shimano-pd-m520-pedaly-spd.html?search_query=m520&results=5?s=1 W sumie to możesz przecież kupić platformy i jeździć w czymkolwiek ale jednak na chomiku - szczególnie na mocnych interwałach, sprintach czasem dobrze jest pociągnąć.
Raramuri Napisano 20 Stycznia 2021 Autor Napisano 20 Stycznia 2021 Buty do biegania mam numer większe. Na rower powinny być dopasowane?
nctrns Napisano 20 Stycznia 2021 Napisano 20 Stycznia 2021 Co do butów, to zależy ile chcesz wydać. Ja polecam fizik terra x5, giro rumble vr, shimano xc3, xc5. Rozmiar - najlepiej zmierzyć długość stopy i wybrać but bo długości wkładki, która powinna być ok 5mm większa od dł. stopy.
Saszkiner Napisano 20 Stycznia 2021 Napisano 20 Stycznia 2021 Buty dopasowane, ale nie ciasne, tu trzeba poprzymierzać, każdy ma inna stope. rózne modele , rózna szerokość - sama długośc to nie wszystko. Rzepy też mogą być - ja mam 4 pare własnie na rzepy, trzymają dobrze. Najważniejsza cecha moim zdaniem to sztywnośc podeszwy. Im sztywniej tym lepiej. Dobrze ze przygode z SPD zaczynasz na chomiku, unikniesz wywroki podczas pierwszych jazd na zewnątrz, nauczysz sie odpwiednio wpinać i wypinac - potem będziesz miał to jak naturalny odruch. to ci sie przyda w ustawieniu po zakupie: Jak ustawić bloki w butach:https://www.youtube.com/watch?v=9Kl_G7yzP74...jak ustawić wysokość i przesunięcie siodełka przód - tył: (o tym mało kto pamięta):https://www.youtube.com/watch?v=iOcOigz1boM...
wkg Napisano 20 Stycznia 2021 Napisano 20 Stycznia 2021 Teraz, Saszkiner napisał: Dobrze ze przygode z SPD zaczynasz na chomiku, unikniesz wywroki podczas pierwszych jazd na zewnątrz, Spokojnie, co się odwlecze to nie uciecze
KrisK Napisano 20 Stycznia 2021 Napisano 20 Stycznia 2021 @Raramuri ja ze swojej strony polecam buty NORTHWAVE w szczególności Spider. Dość twarde wygodne i nie są upiornie wąskie. Dodatkowo IMO mają dobrą wentylację. A można kupić w rozsądnych pieniądzach. Jedyne co to mogłyby szybciej schnąć. Jak sie chcesz w teren pchać to ja bym nie patrzył w kierunku szosowych pedałów. 4 godziny temu, Raramuri napisał: Przez najbliższe miesiące rower nie powącha żadnej ścieżki. Za znęcanie się nad rowerami powinny być kary... Wiosna za oknem!!!! Trzeba rower na spacer wyprowadzić! PS NORTHWAVE mają podeszwy michelin któe naprawdę dobrze sie sprawdzają w chodzeniu. Na jurajskich mokrych wapiennych kamyczkach dawały radę tak jak i na błotnych szlakach. A nie zapychają się jakoś dramatycznie.
abdesign Napisano 20 Stycznia 2021 Napisano 20 Stycznia 2021 4 godziny temu, Raramuri napisał: Pedały chyba MTB m520 lub m540, prawda? Te drugie... trwalsze, lżejsze, prostsze w serwisie bez konieczności używania durnowatych kluczyków.
m0d Napisano 29 Stycznia 2021 Napisano 29 Stycznia 2021 Te drugie... trwałość bez różnicy, całe 20g lżejsze, serwis tej samej skali trudności, kluczyk za 6zł, cena razy dwa :)
woojj Napisano 29 Stycznia 2021 Napisano 29 Stycznia 2021 Buty to indywidualna sprawa....jak będzie dużo turystycznie to lepiej buty z nieco miększą gumową podeszwą. Wiele obecnie marek ma buty dedykowane do gravela. Musisz mierzyć. Sidi SD15, Sidi Defender, Sidi Gravel.
Chociemir Napisano 30 Stycznia 2021 Napisano 30 Stycznia 2021 Do gravela zdecydowanie lepsze będą pedały PD-A600 (jeśli jeszcze gdzieś znajdziesz, bo są już wycofane), albo ich następca PD-ES600 https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/ultegra-r8000/PD-ES600.html Można też zerknąć na pedały gravelowe Time Cyclo.
Pazuzu Napisano 30 Stycznia 2021 Napisano 30 Stycznia 2021 Pedały to jest jedna z tych rzeczy które trzeba samodzielnie przetestować. Jakbyś nie kupił to zawsze będziesz ciekawy jak to wygląda w innym typie. Miałem platformy, obecnie mam dwustronne spd a na ten sezon planuję kupić Shimano eh500. Jak nigdy nie jeździłeś w spd to proponuję używane ( w dobrym stanie ) m520 - zawsze to mniejsza strata w razie ewentualnego rozmyślenia się. Do tego ta konstrukcja jest naprawdę wytrzymała. Mniej na uwadze że są 2 rodzaje bloków SH51 i SH56. Osobiście mam buty minimalnie większe (długość wkładki) natomiast numeracja jest 2 nr większa (Buty Giro).
m0d Napisano 2 Lutego 2021 Napisano 2 Lutego 2021 W dniu 30.01.2021 o 09:52, Chociemir napisał: Do gravela zdecydowanie lepsze będą pedały PD-A600 (jeśli jeszcze gdzieś znajdziesz, bo są już wycofane), albo ich następca PD-ES600 Po jaką cholerę jednostronne SPD? Żeby udawało pedały szosowe? :)
Chociemir Napisano 2 Lutego 2021 Napisano 2 Lutego 2021 Az niemożliwe, żebyś sam nie wiedział dlaczego sporo ludzi używa w gravelach wspomnianych pedałów Shimano czy dlaczego tak wyglądają gravelowe jednostronne pedały Time
abdesign Napisano 2 Lutego 2021 Napisano 2 Lutego 2021 Oj chyba kwestia jak i gdzie się tym rowerem jeździ bądź zamierza jeździć... jak gravel to dla kogoś wygodniejszy CX i używa go trochę jak CX'a z częstym wypinaniem, targaniem roweru, z błotem, z piachem... to nie ogarniam jednostronnych pedałów w żaden sposób... jak ten gravel to przedłużenie szosy na długie kilometry w lekkim terenie z tym sławetnym szutrem - to jednostronne pewnie - spoko.
nctrns Napisano 2 Lutego 2021 Napisano 2 Lutego 2021 Jeszcze co do butów, to ostatnio wpadły mi w oko Giro Rumble LX.
m0d Napisano 3 Lutego 2021 Napisano 3 Lutego 2021 @Chociemir za to możesz mnie oświecić po co sobie utrudniać życie jednostronnymi :) Zwłaszcza w rowerze, który ma służyć nie tylko do "szosowania". A to, że time produkuje podobny wynalazek - widocznie są jacyś chętni :) Tak samo jak na pedały gdzie z jednej strony jest platforma a z drugiej spd i pewnie jeszcze kilka podobnych i mało praktycznych rzeczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.