Skocz do zawartości

[pedały] ramkowe czy nylonowe platfory?

andrzej.dz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i proszę o radę

Przymierzam się do zakupu pedałów.
Założenia są następujące:

• budżetowy rekreacyjny rower MTB 26", ale nie na tyle budżetowy by określenie MTB było nadużyciem ;-)
  • budżet: do ~75 zł
  • styl jazdy: głównie rekreacyjna jazda w lekkim terenie (czasami trochę szybsza niż spacerowa), do tego dochodzi użytkowa jazda po asfalcie (niewykluczona jazda podczas deszczu) oraz różne rowerowe eksperymenty typu wheelie, bunny-hop, niewielkie hopki, itp. (póki co nie na poważnie)
  • waga rowerzysty < 60 kg
  • do jazdy będą używane uniwersalne buty sportowe lub trampki - zakup butów rowerowych (czy to SPD czy pod platformy) póki co nie wchodzi w grę
  • pedały z metalowymi pinami nie wchodzą w grę - ryzyko zranienia podczas jazdy bez ochraniaczy oraz destrukcyjny wpływ na nierowerowe buty, no i za drogie
  • byłoby dobrze gdyby miały przynajmniej jakieś proste uszczelnienia osi

No i mam dylemat. Początkowo myślałem od Dartmoorach Candy lub Cookie, ale z tego co do tej pory przeczytałem wszystkie plastiki mają ten sam problem jakim jest słabe trzymanie mokrej podeszwy. Pokrywa się to z moimi doświadczeniami. Miałem swego czasu najtańsze plastikowe platformy Wellgo i było mi na nich wygodnie (duża platforma) do pierwszej wycieczki w deszczu, kiedy to musiałem bardzo uważać by z nich nie spaść mimo że jechałem delikatnie.
Zamieniłem je wtedy na pedały VP z blaszaną ramką (korpus i ramka Alu, rozmiar "platformy" trochę większy niż w typowych pedałach z ramką). Mam je do dziś. Trzymają dużo lepiej na mokrym niż tamte plastikowe Wellgo.

Biorąc pod uwagę powyższe, na ten moment skłaniam się ku zakupowi VP-198C https://allegro.pl/oferta/pedaly-aluminiowe-vp-198c-7183454572.
Mam jednak wątpliwości, bo być może wspomniane Dartmoory (Candy i Cookie) trzymają lepiej na mokrym niż te tanie Wellgo. Podejrzewam że na suchym na pewno lepiej trzymają się buta niż pedały z blaszaną ramką.

Jakie są Wasze doświadczenia??
Co lepiej trzyma na mokrym? Duża ramka aluminiowa czy dobre nylonowe platformy?
A jak to wygląda na suchym?
Czy dobre nylonowe pedały nie będą niszczyć podeszwy podobnie jak pedały ze stalowymi pinami?

Będę wdzięczny za Wasze opinie oraz luźne przemyślenia związane z tematem :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...