chudzinki Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 Jak się ma geometria tego roweru https://99spokes.com/bikes/boardman/2019/mtr-8.6 do https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-100-s-29/_/R-p-304208 i https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-am-100s-29/_/R-p-309661 ? Pomijam sprawę napędu i amortyzatorów.
Mod Team bogus Napisano 19 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 19 Stycznia 2021 Tabelki masz pod podanymi linkami, nie trudno chyba zrobić zestawienie i ocenić które kąty są bardziej strome, które bardziej płaskie i który rower jest krótszy/dłuższy itd. Ponadto porównujesz zupełnie odmienne rowery. Boardmann ma koła 27,5 jest trailem o skoku 120 mm, XC100S koła 29 to rower do XC ze skokiem 100 mm, AM 100S koła 29 z przeznaczeniem trail/all mountain i skokiem 140 mm. Trzy różne typy rowerów, których porównanie bezpośrednie ma średni sens.
chudzinki Napisano 19 Stycznia 2021 Autor Napisano 19 Stycznia 2021 Ach ta geometria... Zawsze byłem na bakier . Czyli podsumowując Boardman będzie najbardziej uniwersalny (i do "lasa" i na niezbyt ambitne ścieżki górskie) i najbliżej mu pewnie do https://www.canyon.com/en-us/mountain-bikes/trail-bikes/neuron/neuron-5/2822.html ?
Mod Team bogus Napisano 19 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 19 Stycznia 2021 Boardmanna w ogóle bym odrzucił z racji kół 27,5 cala. Mimo wszystko to powoli nisza, większość dyscyplin przechodzi na 29 cali. Najbardziej uniwersalny byłby XC100S z racji przeznaczenia i tu mała poprawka - ma 120 mm skoku a nie 100 - mój błąd. Pytanie bardziej do Ciebie do czego ten rower ma służyć.
chudzinki Napisano 19 Stycznia 2021 Autor Napisano 19 Stycznia 2021 Teraz, bogus92 napisał: bym odrzucił z racji kół 27,5 cala Na razie nic nie odrzucam. Mam 29er i może miałbym jakieś urozmaicenie. Teraz, bogus92 napisał: byłby XC100S Może i byłby gdyby nie to malowanie... Nie jestem wybredny, ale nie mogę tego strawić . Teraz, bogus92 napisał: do czego ten rower ma służyć. Godzinę temu, chudzinki napisał: i do "lasa" i na niezbyt ambitne ścieżki górskie
Mod Team bogus Napisano 19 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 19 Stycznia 2021 Jeśli masz już rower do XC lub podobny to urozmaiceniem byłby zapewne AM100S o większym skoku, więc pozwoliłby na więcej.
chudzinki Napisano 19 Stycznia 2021 Autor Napisano 19 Stycznia 2021 Ścieżkowiec Canyon Neuron. AM 2020 poza budżetem. Oglądałem roczniki 2018 i 2019 (chyba, bo nie mieli faktur), ale stan poniżej dopuszczalnego.
Mod Team bogus Napisano 19 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 19 Stycznia 2021 Jeśli masz Neurona, to poszedłbym w skrajności, czyli albo fajny hardtail do XC albo przy większym budżecie enduro dające więcej możliwości przy jeździe w dół.
wkg Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 A czego w Neuronie Ci brakuje ? Bardzo się przyglądam temu rowerowi. Też mi się wydaje, że teraz to iść w skrajności
chudzinki Napisano 19 Stycznia 2021 Autor Napisano 19 Stycznia 2021 Teraz, bogus92 napisał: hardtail Teraz, bogus92 napisał: enduro dające więcej możliwości przy jeździe w dół Właśnie chciałbym coś pośredniego dla pana w starszym wieku . Teraz, wkg napisał: A czego w Neuronie Ci brakuje ? Niczego, kompletnie niczego . Szukam zastępstwa na rodzinne wyjazdy jak swoje panie mogę zostawić przy jakiejś wodzie, a ja mam czas na swoje wybryki. Tak sobie patrzę po OLX i jak mi coś wpadnie w oko to poddaję Wam do oceny.
wkg Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 Heheh ... właśnie Neurona postrzegałem jako coś pośredniego dla pana w starszym wieku Teraz, chudzinki napisał: Niczego, kompletnie niczego Czyli chcesz nowej zabawki
Mod Team bogus Napisano 19 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 19 Stycznia 2021 Pośredniego masz Neurona, 130 mm skoku, trail, najbardziej uniwersalny sprzęt jaki może być. Jeśli chcesz poczuć różnicę to musisz iść półkę w dół lub w górę. Poniżej masz hardtaile i fulle o małym skoku, a wyżej enduro 150 lub podobne. XC100S jest w tym przypadku totalnie bez sensu, AM100S pozwoliłby może na nieco więcej, ale bez przesady. Boardmann jest jakiś taki nijaki, w sumie też trail podobnie jak Neuron, ale z mniejszym skokiem i na małym kole.
wkg Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 To ja korzystając z okazji sie podepnę z prywatą: Jaki wzrost i jaki rozmiar Neurona ? Myślę, że oni proponują ciut za małe rowery. To karbon ?
chudzinki Napisano 19 Stycznia 2021 Autor Napisano 19 Stycznia 2021 M przy 1,79. L`ka wymiarowo też by mi na pewno przypasowała, ale bałem się trochę o myk-myka. Edycja: alu. Teraz, bogus92 napisał: AM100S pozwoliłby może na nieco więcej Właśnie jakbym trafił fajny egzemplarz to bym pewnie kupił .
wkg Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 Dzięki ! Ja przy 177 jeździłem na L i było OK ale już trochę kobylasty. Też myślę, że M nie będzie za mały. Tyle, że karbon i alu to chyba inne ramy - ja jeździłem na karbonowym.
Gość Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 @bogus92 lepiej iść w skrajności do puki puści ,to bez hamulców..czyli w górę @wkg „Kręcisz” się koło neurona już jakiś czas.. kup go wreszcie ! Dobry rower do bujania i koło bezpieczne . Canyon-wymiarówka .. raz tak raz nie @chudzinki taka „mundrość ludowa” , którą na pewno znasz , jak jesteś na granicy wymiarów, też tak mam to z kolem 29 lepiej przymierzyć
wkg Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 Teraz, Kemusi napisał: @wkg „Kręcisz” się koło neurona już jakiś czas.. kup go wreszcie ! Wiem Rzecz w tym, że kręcę się też wkoło Sparka i SkeenTraila a to nie jest czapka gruszek
Gość Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 Twój ból ,jest taki jak mój.. Też mam teraz mętlik w głowie i wiem ,że w tym temacie może być ostatni „wyskok „ Radon tez mnie kusi , tylko trochę inny jak wiesz . Maja świetną ofertę do ceny
wkg Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 Musimy kiedyś razem się przejechać na testy tego radona Radon ma rozmiarówkę 18 i 20 cali - to jest dopiero ból
Gość Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 Dokładnie i to jaki ! Większość fulli brałem trochę za ciasnych , bo lepiej w technicznym . Tu kobyła 20 do tego na kołach 29 , to jest ból głowy. Szczególnie ,ze głównie mierzę w wysyłkowe ze względu na dobre wyposażenie.
wkg Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 Ale jak porównasz geometrię tej kobyły z Neuronem to sie pasuje w środku między M a L T się trzeba przymierzyć i ja bez przymiarki się na pewno nie zdecyduję. Wiem tylko co robi z kręgosłupem za krótki rower.
Gość Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 A gdzie tu przetestować Radona , jeszcze takiego jak ja chcę... To też mogło by spasować https://szwedshop.pl/meta-tr-29-signature-matte-graphite-2021/3
Gość Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 Ok jest chwilka ,to dokończę. Z Radon swoop (L29) jest tak ,że generalnie wpisuje się w potrzeby , jedynie długość rury podsiodłowej mogłaby być krótsza, reszta raczej do ustawienia. Z Commencal (L) nieco inaczej ..rama bardziej progresywna do tego koła 29 wykluczają rozmiar L (niby się wpisuję) . Rower jest za długi , trudniej balansować , nie radził bym sobie z dociskiem przedniego koła , praktycznie musiałbym sie uczyć na nim jeździć . Jest prosta rada , wziąć rozmiar M , który zdecydowanie jest bardziej naturalny dla tych co tkwią w między-rozmiarówce i decydują się przesiąść na większe koła . Tak sobie myślę...
wkg Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 3 godziny temu, Kemusi napisał: A gdzie tu przetestować Radona , jeszcze takiego jak ja chcę... https://www.radon-bikes.de/en/service/service-partner/?tx_ccccspots_ccccspotsmap[action]=list&tx_ccccspots_ccccspotsmap[controller]=Address&cHash=db76db7bf4b486cccf268cb31bf72a4a Chociebuż, Lubin, Ołomuniec, Kamień, kilkunastu partnerów między Berlinem, Lipskiem a Dreznem, czasem organizują testy - ostatnio nad Gardą (jedno tankowanie) - tam są fajne trasy, tanie pola namiotowe Cholerna epidemia mi przeszkodziła :/
Gość Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 25 minut temu, wkg napisał: tam są fajne trasy, tanie pola namiotowe Cholerna epidemia mi przeszkodziła :/ Tam już wszyscy byli, włącznie ze mną A w tym tyg miałem jechać na narty a tu przesunęli otwarcie stoków na 15.02 . Myślę ,że będzie powtórka 2020 w tym roku Zerknę na stronę , co tam oferują , dzięki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.