woojj Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Teraz, Cycek napisał: Po za tym te tulejki dystansowe (Endcapy) nie są uszczelnione jedni piszą że nie są uszczelnione, drudzy psioczą że uszczelki hamują obrót piasty.... dogodzić każdemu to trzeba znaleźć złoty środek. Endkapy jako element dopasowujący nie musi być nie wiadomo jak uszczelniony. Same łożyska już tak. Od jakości uszczelnień łożysk zależy opinia o jakości piasty....A DT tu nie ma sobie zbyt wiele do zarzucenia w tej kwestii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycek Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 To uszczelnienie łożysk 2RS jest, że tak powiem lipne wody i błota i tak przez nie najdzie do środka łożyska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcusling Napisano 15 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Napiszcie w końcu jak tam dt swiss 180ki? Ile wytrzymają łożyska przy rekreacyjnym użytkowaniu w ciepłych i suchych warunkach? Bo człowiek z DH mówi, że 800 km i wymiana. Jazda rekreacyjna - zaznaczam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycek Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Nie dziwię, się słabo uszczelnione łożyska z ceramicznymi kulkami dadzą taki efekt. Łożyska ceramiczne stosuje się tam gdzie jest ograniczone smarowanie i lub mega duże obroty a nie w rowerze gdzie jest syf, obciążenia udarowe oraz promieniowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcusling Napisano 15 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Widzisz, chodzi o to, że topowe koła mtb karbonowe systemowe to w tej chwili tylko piasty 180. Jak taki mały przebieg do wymiany to czemu tak robią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 17 godzin temu, Cycek napisał: To uszczelnienie łożysk 2RS jest, że tak powiem lipne wody i błota i tak przez nie najdzie do środka łożyska. Myśl sobie co chcesz i teoretyzuj. DT240s to najczystsze piasty jakie kiedykolwiek miałem. Woda nie wnika do łożysk, bo te od zewnątrz, pod endcapami są maźnięte smarem. Chyba też nigdy pod endcapem nie widziałem wody. A moje maleństwo lekko nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycek Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 5 minut temu, cervandes napisał: Woda nie wnika do łożysk, bo te od zewnątrz, pod endcapami są maźnięte smarem. Chyba też nigdy pod endcapem nie widziałem wody. Który rozpuści się od wody po 5 minutach. Ludzie w internecie piszą ,że jest słabo uszczelniona bo w rzeczywistości tak jest, gadałem z posiadaczami piast 350 i również mówili ,że jest słabo uszczelniona, po przeprawie przez głębszy strumyk w górach zewnętrzne łożyska zaczeły skrzypieć, piszczeć i poszły do wymiany, wody do ratechata też się nalało tak mi mówili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 37 minut temu, Cycek napisał: mówili ,że jest słabo uszczelniona, po przeprawie przez głębszy strumyk w górach zewnętrzne łożyska zaczeły skrzypieć, piszczeć Nie potwierdzam. Zrobiłem z 8000 km na piastach 350. Jedyne co robiłem to okresowe smarowanie rachetu i mało smarku pod end capy. Rower regularnie dostawał w tyłek. Częste jazdy w błocie, wodzie piasku. Trafiało się mycie na myjkach. Koła kręcą się jak nowe. Nigdy nie znalazłem nawet kropli wody. Łożyska kręcą się idealnie i cicho. Wczoraj dojechały nowe koła również na DT 350 i prawdę mówiąc nie ma różnicy w pracy piast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 3 godziny temu, Cycek napisał: Który rozpuści się od wody po 5 minutach. Ludzie w internecie piszą ,że jest słabo uszczelniona bo w rzeczywistości tak jest, gadałem z posiadaczami piast 350 i również mówili ,że jest słabo uszczelniona, po przeprawie przez głębszy strumyk w górach zewnętrzne łożyska zaczeły skrzypieć, piszczeć i poszły do wymiany, wody do ratechata też się nalało tak mi mówili. Ty masz smarem smarować a nie mydłem, wtedy ci się nie rozpuści. O takie topionko na przykład w moim wykonaniu. I co? I susza. https://drive.google.com/file/d/1-EfW924NTRsqhz--9oTD8XDs1P5wQOTM/view?usp=sharing Ty sobie piszesz na forum a ja po 15000km nie mam ani pół powodu do narzekania na piasty. Czysto, sucho i chodzi jak nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycek Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Przecież to nie jest po piasty.To nic dziwnego ,że szusza. Ja się głębie topie. Ale inni już mają powody do narzekania. Przegladałem zagraniczne fora internetowe i tam ludzie (zwłaszcza ciężcy) pisali , że porozwalali ratchety , co zresztą wcale mnie nie dziwi przy tej konstrukcji. Ostatnio widziałem rozwalony stalowy bębenek w elektryku w pieście pdt 350. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Czyli szukasz piast z certyfikatem IP67, IP68. Wszystko jasne. Dziękuję, wysiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf688 Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 @cervandes przejazd przez Radunie niedaleko Pręgowa? też tamtędy lubię jeździć i piasty suche mimo, że to tylko dt370 bez certyfikatów IP67,68.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 @seawolf688 - tak jest! I ta mina ludzi drałujących mostkiem... Kilka razy tam przelatywałem obok rozsądniejszych Czasem mam tylko stracha, że na tych głazach tam się pośliznę, przewrócę i mnie znajdą wpiętego kilometr niżej topielca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 8 godzin temu, cervandes napisał: O takie topionko na przykład w moim wykonaniu. I co? I susza. https://drive.google.com/file/d/1-EfW924NTRsqhz--9oTD8XDs1P5wQOTM/view?usp=sharing Piekna rzeczka, w wyższym biegu świetna na kajak ale to nie topionko : ) To ochlapanie z zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycek Napisano 17 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Mam pytanko Wasze piasty dt są na stalowej czy na aluminiowej osi? Są jakieś piasty dt na stalowej osi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 17 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 21 minut temu, Cycek napisał: Są jakieś piasty dt na stalowej osi? Jeśli chodzi o dt to stare 350 miały stalową i na 100% dt 370 ma stalową czarną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Ni chuchu współczesna 370tka nie ma stalowej osi bo ma dokładnie tą samą co 350tka (ten sam p/n). Chyba, że piszesz o Onyxie przechszczonym potem na 370 2-pawl (jakieś niedobitki tego jeszcze można kupić). Stalowe bywały standardem w zabytkach typu 540 i 340. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 18 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 23 godziny temu, Cycek napisał: Mam pytanko Wasze piasty dt są na stalowej czy na aluminiowej osi? Są jakieś piasty dt na stalowej osi? Bo Shimano to tandeta, nie? Gną się i pękają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycek Napisano 18 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 A jaki związek ma piasta sh@tmano z DT? DT to Wypasiony Wolnobieg co w połączeniu z aluminiową osią piasty oznacza tylko ,jedno oś piasty wcześniej czy później pęknie przy prawym łożysku piasty. https://www.mtbr.com/threads/need-tips-on-dt-swiss-ring-nut-removal.1080475/post-13708900 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 18 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Kacper, nie wydurniaj się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 18 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 9 godzin temu, Dokumosa napisał: Ni chuchu współczesna 370tka nie ma stalowej osi Moja 3 zapadkowa z kół superiora ma stalową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Formalnie od około 5-6 lat nie walą stalowych do piast fabrycznych. Może gdzieś do oem'ów i do kół serii H. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycek Napisano 18 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Jak zwykle jak coś jest dobre to trzeba zastąpić gorszym. Piasty Hybrid też mają alu oś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 To nie promka. Tyle kosztują nominalnie i to świadczy o ich użytkowej wartości. Bałbym się na tym pojechać kilka km od domu @NieLubiePoniedzialku W 350 już dają fabrycznie tylko 36T. Ciekawostką jest, że przeszli w 370 na Ratchet (ale 18T). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 3 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Może jeden podjazd w korbach wytrzyma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.