Pajter Napisano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Hej. Witam serdecznie jestem tu nowy. Zabrałem się za wymianę tak jak w tytule. Zatrzymałem się na mechanizmie zapadkowym bębenka. W poradniku znalazłem, że żeby go odkrecić potrzeba klucza ampulowego 11. Niestety on mi tam nie wchodzi, jest za duży. Czy mam jakiś inny rodzaj części? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Co od czego chcesz odkręcić konkretnie? Bębenek masz zdjęty, więc w czym problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Jak to piasta? jak shimano to tam 10 wchodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pajter Napisano 18 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Etap na którym stanałem jest w 5.13 tego filmiku. Ten inbus ma byc jednak 10? Musze założyć nowy bębenek z piasta bo tak kupiłem. Wiec stara piaste chce odkrecić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 @Pajter piasta to element znajdujący się pośrodku koła, jej elementami składowymi są m.in. łożyska, oś, bębenek. W związku z powyższym wytłumacz mi jak chcesz założyć "nowy bębenek z piastą" i jak "starą piastę chcę odkręcić"? P.S. Zacznij używać poprawnie polskich znaków diakrytycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pajter Napisano 18 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Dobra napisze swoim językiem bo może mylę pojęcia. Bębenek mam z grzechotką w środku (nowy). Chce go zamontować, żeby to zrobić muszę odkręcić tą część z tego filmiku tak? PS sorry za znaki, używam niemieckiej klawiatury i z tego to wynikało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 13 minut temu, Pajter napisał: Ten inbus ma byc jednak 10? Przeważnie tak, jeśli nie wchodzi, Ty rozkrecasz bębenek, czy go odkręcasz i wymieniasz? A no właśnie. Czyli tak naprawdę wystarczyło wcisnąć 10-tke do środka i odkręcić. poł-minuty roboty. bębenka nie trzeba rozkręcać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pajter Napisano 18 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Nie opisałem problemu wyczerpująco. Odkręcam i wymieniam. Zamówiłem 11 i nie pasuję. 10 też nie mam dlatego pytam bo nie chce na darmo czekać parę dni na wysyłkę a u mnie sklepy do końca stycznia nieczynne. Czyli 10 to wykręcę i składam jak wcześniej? DO bębenka jeszcze musze te 9 łożysk włożyc? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Żeby odkręcić bębenek wkładasz klucz 10, odkręcasz i przykręcasz nowy. Tyle i tylko tyle roboty. Jeśli masz kompletny bębenek to nie wyciągasz z niego łożysk. To nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pajter Napisano 18 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 OK Bębenek mam w takiej formie. Tutaj maja być łożyska? Czy to już jest kompletne? Dzięki za cierpliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pajter Napisano 19 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Widzę, że ciężko niektórym zrozumieć, że nie wszyscy na wszystkim się muszą znać. Zgubiłem 2 kulki łożyskowe, które wchodzą w miejsce ze zdjęcia powyżej. Muszę się dowiedzieć jaki mają rozmiar (sklepy zamknięte wszystko online). Wiem, że ich wchodzi tutaj 9. Wie ktoś może jaki rozmiar czy mam robić wypad z tego forum. Na oko wyglądają na 5mm ale na aukcji są także od 5,46 mm w górę a nie chce się bawić w zwroty pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 19 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 @Pajter bez urazy, ale nikt nikogo tutaj nie trzyma. Nie potrafisz dokładnie wytłumaczyć w czym problem i do czego dążysz, a wymagasz od Nas jasnowidztwa. Przede wszystkim nie podałeś modelu piasty, co jest istotne przy doborze części. W miejscu które widać na zdjęciu mają być kulki. Nie mierz na "oko" tylko suwmiarka w dłoń. W Shimano zwykle są kulki o średnicy 1/4 cala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pajter Napisano 19 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 FH- RM30 Shimano piasta. Czyli 6,35 mm . Dzieki za odpowiedź. Suwmiarki nie posiadam. Przychodzę na forum, jako amator, po poradę od specjalistów. Skąd amator ma wiedzieć co trzyma w rękach i jakie parametry ma podać. Jestem specjalistą ale w innej dziedzinie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 19 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Wiadomo, że nie każdy musi się znać, ale zawsze można dopytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desmin4 Napisano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Do serwisu główki piasty (bębenka) nie ma potrzeby używania klucza imbusowego o rozmiarze 10 (Shimano) lub 11 (inni producenci). Jest on potrzebny, ale do wymiany samego bębenka. Wystarczający jest klucz Shimano Cyclus. https://allegro.pl/listing?string=shimano cyclus bębenka&bmatch=cl-dict201214-ctx-uni-1-1-0112 W ten sposób dobierasz się do środka, a więc zapadek i kulek. Sprężyny trzymającej zapadki nie warto ściągać, bo łatwo pogorszyć jej działanie. Kulki to inny temat i naprawdę nikt nie jest w stanie ci tego powiedzieć. U mnie w piaście TX-800 był rozmiar 1/8", czyli 3,175 mm. Najlepiej jest wyposażyć się w suwmiarkę, bo to jest niezbędne narzędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 W przypadku piasty Joytech: Cytat Odkręciłem kluczem imbusowym 12 mm, z tym że odkręcałem od strony przeciwległej do kasety. W piaście została nakrętka i chyba jej nie da się wyciągnąć, czy to racja?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.