Saszkiner Napisano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Z gaśnicy samochodowej 1 kg + zawór do bezdętki lub wycięty z dętki. Rozkręcamy gaśnice - ( wtedy możemy mieć gratis nabój CO2) wysypujemy proszek myjemy dokładnie wiercimy otwór pod wentyl - po czym wkładamy i zabezpieczamy nakrętką demontujemy iglice i wewnętrzną cześć pod zaworem zakręcamy głowice łączymy wężykiem wlot gaśnicy -> zaworek w kole i naciskając spust gaśnicy i nastrzeliwujemy oponę na miejsce. Ja pompuje do jakiś 7 Bar - przy 1kg gaśnicy wystarczająca ilość powietrza by nastrzelić oponę na miejsce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BPatryS Napisano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 samo-róbka ciśnieniem nie jest dobra- wywalisz sobie oko i wtedy wydasz dużo więcej kasy(miałem w pracy na szkoleniu taki przypadek z butlą-więc wiem) Lepiej wydać kasę na kompresor lub odpowiednią pompkę niż zabawę zdrowiem/życiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saszkiner Napisano 18 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Właśnie dlatego jest z gaśnicy a nie z butli po CocaColi ( choć to rzeczywiście ostatnio drogo wychodzi). A butle wytrzymują sporo - ale nie ryzykowałbym kilkukrotnego używania, niewłasciwe obchodznie sie, zarysowania, czy środowisko zasadowe niszczy strukture PET i może strzelić. Metalowy cylinder, fabryczne zawory, fabryczny gwint i uszczelka i ciśnienia nie jakieś ogromne ( mniejsze niż w oponie w szosie) Widziałem tez z ręcznych opryskiwaczy ogrodowych - żadnych modyfikacji, tylko inny węzyk na wylocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BPatryS Napisano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 No ja tutaj nie mam na myśli ciśnienia w butlach 200-300 barowych gdzie mają zdolność podnieść ciągnik siodłowy(tir) na kilka metrów,zabawa ciśnieniem nie jest ani dobra ani bezpieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saszkiner Napisano 18 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Teraz, BPatryS napisał: No ja tutaj nie mam na myśli ciśnienia w butlach 200-300 barowych gdzie mają zdolność podnieść ciągnik siodłowy(tir) na kilka metrów,zabawa ciśnieniem nie jest ani dobra ani bezpieczna. Moja pompka da rade max 9-10 Bar. ufffff moje obręcze poprzednie w MTB były max 3,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Wysokociśnieniowy zawód do felg samochodowych wytrzymuje max. 7 barów. Ty chyba takiego nie masz, więc uważałbym z tak wysokim ciśnieniem. Tu jest mój temat z moim airboostem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saszkiner Napisano 19 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Mam zawór od bezdętki rowerowy - w szosach jest więcej niz 7 bar. Staram sie tego nie nadużywac i mimo ze czuje sie bezpiecznie nie ładue więcej niż potrzeba. swoją drogę Butelka po napoju gazowanym strzela przy ciśnieniu ponad 9 bar ( oczywiście jak jest nowa, nie uszkodzona, nie miałą kontaktu z ługiem sodowym itd). W gaśnicy mamy fabrycznie przystosowanae butle do wysokiego ciśnienia, głowice ze sporym gwintem i uszczelnieniem - używam tego już dwa lata. do ideału brakuje mi jeszcze węzyka z dobrym mocowaniem - o ile pamiętam przewód FESTO fi 8 lub 10 idelanie pasował na zawór presta. włąsnie czytam Twój wątek z 2018 - skoda ze wczesniej na niego nie trafiłem. PS ciśnienie 5-7 bar wystarczające by nastrzelić opone z 1 kg gaśnicy. Edytowane 19 Stycznia 2021 przez Saszkiner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 No, dwie gaśnicę przy rowerze i NITRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi