Skocz do zawartości

[obręcz przednia tubeless] Powietrze ucieka przez nyple

Koladryn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Pod koniec lata miałem dosyć mocnego dzwona na rowerze ale rower prawie w ogóle nie ucierpiał tylko ja. Od tamtego czasu co chwile schodziło mi powietrze z przodu, przykład: pompuje koło rano i jadę na 5-6 godzin i powietrze OK, natomiast po 24h opona jest  już bardzo miękka nie nadająca się do jazdy. Myślałem, że opona się rozszczelniła, więc ją ściągnąłem (mleka już nie było), wyczyściłem i na nowo zalałem 100ml mleka, wszystko pięknie wskoczyło. Sprawdzałem szczelność w wannie i powietrze ucieka przez 2 nyple - oznaczyłem je sobie. Pomyślałem, że taśma się rozszczelniła, więc zamówiłem nową gorilla tape - szerszą niż obręcz ponieważ ma lekki rowek. Starą taśmę odkleiłem, wyczyściłem z kleju i odtłuściłem a potem nakleiłem nową taśmę. Napompowałem koło już bez mleka i też ładnie wszystko weszło ale powietrze dalej ucieka przez te same nyple.... Miał ktoś kiedyś coś takiego?

Napisano

Może obręcz jest gdzieś pęknięta? Chociaż mało realne, bo musiałoby być to miejsce gdzie nie sięga taśma, a jednocześnie ma przejście do drugiej komory.

Napisano

Na łączeniu obręczy pewnie schodzi. Taśmę tam dałeś w poprzek od rantu to rantu tak by całe łączenie pokrywało(najlepiej pod tą właściwą)? To którym nyplem ucieka nie ma znaczenia.

Napisano

W jednym miejscu taśma mi uciekła w bok o 1mm ale dziwi fakt, że na oryginalnej taśmie jaka była na obręczach założona przez producenta powietrze ucieka w tym samym miejscu. No nic, jutro zerwę tą taśmę i nałożę dwie warstwy nowej, przy pierwszej warstwie trzymając się bardziej prawej strony a przy drugiej bardziej lewej strony.... Może to coś da... Wewnętrzna średnica obręczy to 23mm a taśmę mam na 25mm.

Napisano

Przez te Nyple ucieka solidnie czy to tylko takie pojedyńcze bąbelki?
Jak pojedyńcze , a koło wytrzymywało kilka godzin to mleko powinno sobie z tym poradzić. 

Powytrząsaj kołem co jakiś czas  - powinno sie uspokoić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...