Skocz do zawartości
  • 0

[Główka ramy]

Gość Andrzej

Pytanie

Gość Andrzej

Dobry.

Mam pytanie, na razie czysto teoretyczne dotyczące skrócenia główki aluminiowej ramy. Nie chodzi o żadne ekstremum, które spowoduje urwanie główki od skakania po murkach. To szosa, chodzi raczej o zdjęcie zarówno z góry jak i z dołu mniej więcej po 3 może 4mm, coś na zasadzie mocniejszego planowania główki pod miski.

Jak się łatwo domyślić, rura sterowa pewnego widelca mogła by być 7mm dłuższa.

No i pytanie: czy zakładając że główka ma 135mm a spawy rurek kończą się jakieś 5-mm od płaszczyzn główki takie rozważania można uznać za bezpieczne? Może ktoś już takie coś robił albo wie gdzie o tym poczytać, trochę szukałem ale bez skutku.

Nie o geo pytam, niższy kokpit mi odpowiada i na pewno zdjęcie z dołu 4mm nie spowoduje żadnego konfliktu z góry tym bardziej. Uprzedzając - stery (półintegra) są już ekstremalnie niskie.

O tą ilość materiału nad spawami się martwię.

Pozdrawiam. 

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Ciężko powiedzieć, ktoś to liczył, ktoś to mierzył i zaprojektował "tak jak ma być". Nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy będzie to bezpieczne czy nie, zależy od konkretnej konstrukcji. Osobiście bym się w to nie bawił

Nie da się zastosować mostka z niższą wysokością montażową?

Controltech Falcon Aero

Accent Twenty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...