Gość Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Teraz, curtis171 napisał: a co z szybkością na napedzie 1x11 ? da rade wycisnąć te 45 km? czy przy tej szybkości już nie da rady korbą kręcic? Chwilowo dasz radę a po tej chwili spuchniesz Skoro zostały kasety 11-40 to chyba to jest dobry pomysł by ją wziąć. Będziesz mieć fajne ciasne stopniowanie, w połączeniu z dwoma blatami 26/36 będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 A przerzutki jedenastkowe i korby są dostępne ? Ewentualnie dopóki nie będzie kasety 11-42 możesz wziąć tą 11-40 i na razie nie ruszać korby, pewnie ci tylna jeszcze obsłuży. Dojedziesz kasetę to sobie zmienisz jak już wszystko będzie dostepne. PS: Jak nie obsłuży to wrzucasz młynek 24 zamiast 20 i obsłuży A taki młynek kosztował ostatnio 20 złotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Teraz, abdesign napisał: no to napisałem owo "delikanie" Łańcucha jest więcej na 1x, tylne przerzutki są cięższe i tak sie możemy licytować. Wiesz, wiem, że to kwestia gustu, ale uważasz, że XT to sprzęt "dla ludu"? Jak dla mnie to jednak deore i slx są bardziej popularne. Zwłaszcza deore. I kwestia jest nie taka, że próbuje tutaj bronić tezy ... jakakolwiek by ona nie była ... poza tą, żeby nie nastawiać się na bogowie wiedzą jakie zyski wagowe z 1x. Jednoblat jest widocznie lżejszy - w grupach wysokich - można urwać i 300-400g. Ale w deore czy SLX to urwanie 100g w grupie która waży 2.5-3kilo zada nie urywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 No tak to mniej więcej jest. Myślę, że zalety/wady jednoblatu są zupełnie gdzie indziej niż w wadze.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Teraz, uzurpator napisał: Łańcucha jest więcej na 1x, tylne przerzutki są cięższe i tak sie możemy licytować. Wiesz, wiem, że to kwestia gustu, ale uważasz, że XT to sprzęt "dla ludu"? Jak dla mnie to jednak deore i slx są bardziej popularne. Nie mamy jakiegoś bardzo rozbieżnego zdania - zgadzam się z Tobą na poziomie deore-dla ludu to w ogóle to jest wagowo bez znaczenia jakiegokolwiek. Ale na tym XT zgubisz ponad 200gram. Łańcucha jest więcej ale i jest lżejszy... niech Ci więc dojdzie 10gram... przerzutka waży raptem 13 gram więcej... więc tu się nie licytujmy bo słabsze karty w kategorii XT dostałeś. I twierdzenie że potrzeba xx1 i xtr'a jest nadużyciem. Nawet Slx się 12s wagowo jeszcze jakoś wybroni. Ale tak dyskutując o "przeciętnym" deore - rozmyje się to zupełnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 W zeszłym roku zużyłem pięć łańcuchów jedenasto-rzędowych w układzie 1x11, niestety ale jest to poważna wada tych układów, średnie przebiegi to 2000 kilometrów w porywach 2500, u innych użytkowników potrafią padać po 1500 kilometrach i mniej. Ale mimo wszystko fajnie się na tym jeździ, łatwo czyści i jest proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 z mojego doświadczenia 1x11 jest najmniej "żywotny". Zbyt dużo jazdy na twardych przełożeniach. Można wrzucić 11-46 ale wtedy sa zbyt duże dziury pomiędzy biegami (przynajmniej tak było dla mnie). 1x12 jest znacznie lepszym wyborem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
curtis171 Napisano 15 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 co do przerzutki tylnej to dostępnego widzę xt'ka SHIMANO Deore XT RD-M8000.. Będzie dobra dla kasety 11-40 i korby 26-36? Daje radę w ogóle ten model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deorext-m8000/RD-M8000-SGS.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 8 godzin temu, curtis171 napisał: Będzie dobra dla kasety 11-40 Jak chcesz, to mam w idealnym stanie kasetę XT 11-40(Wersja BOX) Będę też miał XTR M9000 11-40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
curtis171 Napisano 18 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Potrzebuje pomocy z przednią przerzutka.. nie wiem którą wersję slx'a wybrać.. moja stara ma mocowanie chyba E-Type ale co dalej? Bo są jakieś ciągi jeszcze i linia łańcucha itd itp.. podsyłam fotki mojej i pytam czy SLX FD-M7020 E-TYPE SS PRZEDNI CIĄG będzie mi pasowała do mojej ramy bez problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Na przerzutce masz wybity jej numer. Jak go odczytasz to będziesz wiedział w 100% co masz obecnie. Na pierwszy rzut to przerzutka E-Type Side Swing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
curtis171 Napisano 22 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Słuchajcie zdejmuje kasetę z bębenka i widzę o to taki widok czym to jest spowodowane? Ogólnie czy coś takiego już kwalifikuje się na wymianę bębenka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Zaraz tam wymiana Podszlifuj pilniczkiem zeby nowa kaseta wlazla i voila! Kasety xt sa na pająkach i prawie nie rania bebenkow ale sa drozsze. Ja mialem wzery na kilka mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
curtis171 Napisano 22 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Czyli do uratowania to okej.. aluminiowe bębenki.. eh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Przekraczaj o ~15% (nie więcej!) moment z jakim zalecane jest przykręcanie nakrętki kasety, będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 22 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Ratunek dla aluminiowego bębenka jest: zastosowanie kasety na pająku lub włożenie zszywki pomiędzy kasetę a bębenek tak by zębatki go nie nacinały dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
curtis171 Napisano 30 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Jeśli posiadam przednią manetke slx m760 (Na stronie producenta jest napisane, że kompatybilna z 2/3x10) to bedzie ona i przerzutka działały z 11 rzędami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Będzie działała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
curtis171 Napisano 30 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 To świetnie. Czyli 2 części odpadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
curtis171 Napisano 31 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 O co chodzi z linią łańcucha? Jest standard 48,8 i BOOST 51,8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 31 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 W zależności od rozstawu haków w ramie stosujesz odpowiednia korbę/zębatkę. Przy boost piasta jest szersza o 6 mm, czyli o 3 mm na stronę, wtedy kaseta przesuwa się na zewnątrz, więc aby skompensować tą różnicę konieczna jest odpowiednia korba z właściwą linia łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.