Skocz do zawartości

[Napęd]Wybór nowego napędu

curtis171

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, curtis171 napisał:

a co z szybkością na napedzie 1x11 ? da rade wycisnąć te 45 km? czy przy tej szybkości już nie da rady korbą kręcic?

Chwilowo dasz radę a po tej chwili spuchniesz :)

Skoro zostały kasety 11-40 to chyba to jest dobry pomysł by ją wziąć. Będziesz mieć fajne ciasne stopniowanie, w połączeniu z dwoma blatami 26/36 będzie ok. 

A przerzutki jedenastkowe i korby są dostępne ? 

Ewentualnie dopóki nie będzie kasety 11-42 możesz wziąć tą 11-40 i na razie nie ruszać korby, pewnie ci tylna jeszcze obsłuży. Dojedziesz kasetę to sobie zmienisz jak już wszystko będzie dostepne.

PS: Jak nie obsłuży to wrzucasz młynek 24 zamiast 20 i obsłuży :D A taki młynek kosztował ostatnio 20 złotych.

Teraz, abdesign napisał:

no to napisałem owo "delikanie" ;)

Łańcucha jest więcej na 1x, tylne przerzutki są cięższe i tak sie możemy licytować.

Wiesz, wiem, że to kwestia gustu, ale uważasz, że XT to sprzęt "dla ludu"? Jak dla mnie to jednak deore i slx są bardziej popularne. Zwłaszcza deore. I kwestia jest nie taka, że próbuje tutaj bronić tezy ... jakakolwiek by ona nie była ... poza tą, żeby nie nastawiać się na bogowie wiedzą jakie zyski wagowe z 1x. Jednoblat jest widocznie lżejszy - w grupach wysokich - można urwać i 300-400g. Ale w deore czy SLX to urwanie 100g w grupie która waży 2.5-3kilo zada nie urywa.

Teraz, uzurpator napisał:

Łańcucha jest więcej na 1x, tylne przerzutki są cięższe i tak sie możemy licytować.

Wiesz, wiem, że to kwestia gustu, ale uważasz, że XT to sprzęt "dla ludu"? Jak dla mnie to jednak deore i slx są bardziej popularne.

Nie mamy jakiegoś bardzo rozbieżnego zdania - zgadzam się z Tobą na poziomie deore-dla ludu to w ogóle to jest wagowo bez znaczenia jakiegokolwiek. Ale na tym XT zgubisz ponad 200gram. Łańcucha jest więcej ale i jest lżejszy...  niech Ci więc dojdzie 10gram... przerzutka waży raptem 13 gram więcej... więc tu się nie licytujmy bo słabsze karty w kategorii XT dostałeś. I twierdzenie że potrzeba xx1 i xtr'a jest nadużyciem. Nawet Slx się 12s wagowo jeszcze jakoś wybroni. Ale tak dyskutując o "przeciętnym" deore - rozmyje się to zupełnie.

W zeszłym roku zużyłem pięć łańcuchów jedenasto-rzędowych w układzie 1x11, niestety ale jest to poważna wada tych układów, średnie przebiegi to 2000 kilometrów w porywach 2500, u innych użytkowników potrafią padać po 1500 kilometrach i mniej. Ale mimo wszystko fajnie się na tym jeździ, łatwo czyści i jest proste. 

z mojego doświadczenia 1x11 jest najmniej "żywotny". Zbyt dużo jazdy na twardych przełożeniach. Można wrzucić 11-46 ale wtedy sa zbyt duże dziury pomiędzy biegami (przynajmniej tak było dla mnie). 1x12 jest znacznie lepszym wyborem

Potrzebuje pomocy z przednią przerzutka.. nie wiem którą wersję slx'a wybrać.. moja stara ma mocowanie chyba E-Type ale co dalej? Bo są jakieś ciągi jeszcze i linia łańcucha itd itp.. podsyłam fotki mojej i pytam czy SLX FD-M7020 E-TYPE SS PRZEDNI CIĄG będzie mi pasowała do mojej ramy bez problemu? 

Screenshot_20210118-183325~2.png

• Mod Team

W zależności od rozstawu haków w ramie stosujesz odpowiednia korbę/zębatkę. Przy boost piasta jest szersza o 6 mm, czyli o 3 mm na stronę, wtedy kaseta przesuwa się na zewnątrz, więc aby skompensować tą różnicę konieczna jest odpowiednia korba z właściwą linia łańcucha. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...