Obrien Napisano 16 Marca 2021 Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Jezeli ma byx mix z nowmi czesciami to uwazam ze najlepiej glowka pod stery 1 1/8 i widelec po ahead. Piwoty dobrze jezeli sa pod canti a nie ubrake. Czasem piwoty sa na dolnych widelkach, to tez odpada. Suport anglik. W starszych rowerach moga sie przydarzyc egzotyczne rozmiary sztycy i suportu. Pilnowac rozmiaru ramy. Osobna kwestia to sama geomteria i komfort jazdy. Ale pilnujac powyższego sporo nowszego szpeja da sie z powodzeniem zamontowac. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 16 Marca 2021 Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 @Obrien pięknie dziękuję. Dokładnie o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 22 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 Piwniczak 26er 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 25 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Jeszcze przerzutka do wymiany. Pozdrow'er 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 To może nie projekt, ale proces :). Gary Fisher Sugar 2+ z 2003. Jeździłem na nim do tej wiosny od zakupu 18 lat temu.... Z oryginału zostały: rama, sztyca, kierownica, manetki, tylny hamulec, przerzutki i damper!!! (nadal trzyma ciśnienie!). Koła trzeba było wymienić bo się przetarły. Z przodu został zmieniony widelec (Manitou Minute 3 z "platformą" oddzielną regulacją tłumienia wolnego - właściwie też już zabytek, bo 15 lat). Oczywiście wiele kaset (XT 9), łańcuchów, koronek (ostatecznie korby, bo trudno było znaleźć koronki), kółek w przerzutce, piasty. Z przodu pojawił się hamulec tarczowy (drugi już, pierwszy był AVID Juicy, teraz Shimano 500). Jak kupowałem, to miałem wątpliwości co do trwałości piwotów zawieszenia - nadal są bez luzów. Żona też ma takiego, ale z kołami Mavic na 24 szprychach i hamulcami V-brake Avid Ultimate (szczęki i klamki na łożyskach kulkowych). To już prawie historyczny sprzęt, szczególnie w kategorii full suspension. Masa ciut ponad 11 kilo (w szczycie formy było poniżej 11). Skok przód 130, tył 110mm. Wpierw myślałem, że sprzedam, ale raczej zostawię na pamiątkę i specjalne okazje. Przejechaliśmy na nich Transkarpatię. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 4 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Marin Stinson ze śmietnika cdn. Dokładnie taki dostałem zapakowany w karton, wypełniony wytłaczankami po jajkach, w stanie agonalnym i sfatygowanym widelcem. Zdj. z netu Projekt w trakcie, więcej zdjęć i kilka wyrazów, niebawem. Pozdrow'er 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 To ja wrzucę na początek moją ostatnią rzeźbę. Rower złożony z myślą o mojej 12 letniej córce i wspólnych wycieczkach po okolicznych lasach. Kupiony w grudniu za całe 100zl jako dawca ramy i amortyzatora. Pozostałe części w stanie katastrofalnym trafiły na złom. Do roweru trafiły głównie części zalegające w garażu z nowych części linki i pancerze, suport, kaseta, łańcuch oraz korba która była zdemontowana z jej starego roweru w dniu zakupu . Koła Rodi Scorpion z piastami Novatec, opony Conti Race King 2,0, napęd 1x8 oparty o korbę z zablokowanym łańcuchem na blacie 32t, kaseta Sunrace 11-32, manetkę 8 rz Srama z ciągiem pod Shimano oraz przerzutkę Altus z nowymi kółkami. Kierownica Romet, mostek Uno, siodło Mongoose, sztyca Giant, klamki hamulcowe Avid. Całość kosztowała mnie 250 zł. W kolejce do prezentacji stoi w garażu Gary Fisher z 94 i Trek z 92 roku. 😋 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Przyłączę się do tematu, ponieważ ostatnio również wpadł mi do głowy pomysł na retro mtb, w planach przeróbka na napęd 1x a docelowo może na singla. Wprawdzie jeszcze swojej sztuki nie kupiłem, ale usilnie poluję ;). Na pewno będę chciał zmienić mostek na ahead a model który mnie interesuje ma hamulce z którymi nie miałem styczności, gdzie linka przechodzi przez rolkę na oryginalnym mostku (jak na zdjęciu). Nowy mostek jak wiadomo nie będzie miał rolki i co z tym fantem zrobić? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 10 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) @Artur85 https://allegro.pl/oferta/dia-compe-wieszak-stoper-cantilever-28-8-s16-7148586299 Edytowane 10 Lutego 2022 przez Sobek82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 @Sobek82, dzięki. Za szybko zapytałem, zamiast poszukać. Wypatrzyłem ten element na jakiejś fotce ale nie udało mi się znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 10 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Dodam swojego pierwszego złomka, Romet Mistral Pozdrow'er 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubinnn Napisano 27 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Odziedziczyłem bodajże 16-letniego górala i stanowi mój poligon doświadczalny w rzeźbieniu Chciałbym zrobić z niego taki uniwersalny, niezawodny rower który posłuży wszędzie od dojazdów do pracy po kilkudniowe wycieczki. Dziś dostał nowe koła żeby można było zamontować tarczówki, ale jeszcze nie wiem, czy iść w hydrauliczne, czy darować sobie i pozostać przy mechanicznych. Myślałem też o wymianie na napęd 2x10, ale jednak najpierw sprawdzę, jak sprawuje się dotychczasowy, wyczyszczony 3x8. Zależy mi żeby umieć jak najwięcej przy nim zrobić samodzielnie, ale jestem ciekaw jak będzie np. z regulacją przerzutki, póki co to dla mnie czarna magia. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 27 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 (edytowane) @kubinnn W jednym rowerze mam zamontowane pół hydrauliki Zoom HB 100 Pozdrow'er Edytowane 27 Lutego 2022 przez Sobek82 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubinnn Napisano 6 Marca 2022 Udostępnij Napisano 6 Marca 2022 Dzięki, nie wiedziałem nawet, że coś takiego istnieje. Zdecydowałem się w końcu na mechaniczne - kiedyś miałem gravela na takich i były dla mnie wystarczające, a do tego to zawsze mniej potrzebnych narzędzi. Uczę się ostatnio, że pierwszy poważniejszy remont roweru to w dużej mierze odkrywanie kolejnych narzędzi/rzeczy, które będą potrzebne. Dorobiłem się już kilku nowych kluczy. Teraz zapomniałem o trytkach, przez co obecnie linka hamulca swobodnie sobie powiewa. Jak z tym się uporam, to pozostanie mi już tylko sprawdzenie całej korby. Chyba będę musiał całość rozkręcić, bo pracuje płynnie, ale jedna zębatka chodzi jakoś krzywo. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 6 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2022 Co może się przydać z roweru ze złomu? Hamulce, jakieś stare hayes'y, zacisk sztycy, kilka podkładek, mostek już dawno siedzi w romecie stery z bieżniami do innej ramy która czeka, korba, spróbuję ją rozebrać, powycinać tarcze zębatek i ponawiercać otwory bo rozstaw prawdopodobnie będzie pod 104bcd. Pozdrow'er 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 7 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 @kazafazapodróż na Marsa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 5 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Marin Stinson '96 podcinanie zapieczonego zintegrowanego mostka a raczej jego końcówki siedzącej w rurze sterowej 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 5 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Sobek82 Napisano 27 Maja 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 27 Maja 2022 @keltu@Ador @Strek @testudo @Zbyszek.K @bazzz @CoolBreezeOne @Pantadeusz57 @abra @siemalysy @WaGiant @Jurek63 @sznib @skilos @KrisK @vincek @Mandoleran @spidelli @kazafaza @elkaziorro @rambolbambol@kipcior @Sansei6 @zekker @Cross90 @KSikorski @_Piotrek @abdesign @JackFrost @marcesco @wojtasin @Punkxtr @wojtt80 @JWO @Roballinho @akkwlsk @itr @MikeSkywalker @Rysz @Grizzli @TheJW @jendrzych @artoor @panSocjolog @100lar3k @Dokumosa @skom25 @bogus @marvelo @woojj @Kemusi @some1 @Q_u @Carraluch@Brombosz @RafalxM @3143k4r2 @wkg Nie chciało mi się już wrzucać Mariana do tematu ZFOR, więc skopiowałem czarną listę forumowiczów🙃 Pozdrow'er 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 27 Maja 2022 Udostępnij Napisano 27 Maja 2022 Wincyj wątków z fotkami, hosting wytrzyma! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Brombosz Napisano 27 Maja 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 27 Maja 2022 Chciałeś... Rama Nishiki Competition. Produkcja japońska, 1977r. Składak w usportowionym przeze mnie wydaniu, z klasyczną manetką przy dolnej rurze, z obsługą jednego blatu 52z. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 28 Maja 2022 Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 (edytowane) Niestety ja tylko rzeźbię przy nowych - albo racjonalizuję zakup albo próbuję ustawić przerzutkę Edyta: Ale podziwiam i zazdraszczam - wiedzy, umiejętności i uporu Edytowane 28 Maja 2022 przez spidelli 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackFrost Napisano 28 Maja 2022 Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 10 godzin temu, Sobek82 napisał: @keltu@Ador @Strek @testudo @Zbyszek.K @bazzz @CoolBreezeOne @Pantadeusz57 @abra @siemalysy @WaGiant @Jurek63 @sznib @skilos @KrisK @vincek @Mandoleran @spidelli @kazafaza @elkaziorro @rambolbambol@kipcior @Sansei6 @zekker @Cross90 @KSikorski @_Piotrek @abdesign @JackFrost @marcesco @wojtasin @Punkxtr @wojtt80 @JWO @Roballinho @akkwlsk @itr @MikeSkywalker @Rysz @Grizzli @TheJW @jendrzych @artoor @panSocjolog @100lar3k @Dokumosa @skom25 @bogus @marvelo @woojj @Kemusi @some1 @Q_u @Carraluch@Brombosz @RafalxM @3143k4r2 @wkg Nie chciało mi się już wrzucać Mariana do tematu ZFOR, więc skopiowałem czarną listę forumowiczów🙃 Pozdrow'er Co ty masz z tym wspominaniem mnie? Jak będę chciał wejśc w temat i coś zobaczyć to wejdę i się zapoznam. Przestań tworzyć mi niepotrzebne powiadomienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 28 Maja 2022 Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 @Sobek82 prośba o DEL z listy. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek.K Napisano 28 Maja 2022 Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 A mnie nie usuwaj... 🤭 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi