Sobek82 Napisano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Temat dla wszystkich którzy mają ''problem'' ze starym rowerem, tzn. chcą (wbrew modzie, nowym standardom i na przekór wszystkim) przyjrzeć się przychylnie swoim jak i na oku bicyklom z zamierzchłej dekady. Porozmawiajmy i podzielmy się ich historią, planach na przebudowę, zdjęciami z realizacji, zmian oraz efektu końcowego. Nie zabrania się pisania nie na temat, jaką pijesz kawę czy herbatę, Yerba mate, jaki preferujesz papier toaletowy, czy zarost jest potrzebny by w pełni wykorzystać potencjał roweru na którym jedziesz, itp. itd. Na załączonym obrazku przedstawione są dwa 26 ery na tych że kołach, bordowoczorny będzie fitnessem z pół prostą kierownicą na kołach 28'', napędzie 1 x 9, balonie 28C i szosowych heblach tiagry. Srebrny będzie pretendował do miana grawela z kołami 28'', napędzie 1 x 9, balonie 42C i dorabianych mocowaniach pod heble tarczowe. Pozdrow'er 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eziemniak Napisano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Sam myślałem nad jakimś projektem z 26 na gravel tej zimy ale znalazlem fajnego Vitusa z końca lat 80 i robię go długodystansową, lekką szosę. Wymieniłem korbe na 3x, może w tym miesiącu zmienię tylne koło z wolnobiegiem na kasetę, plus zmiana paru innych części - mam nadzieję że po zakończeniu rower będzie ważył jakieś 7.5kg bez żadnych części z karbonu Mam juz nowy stary RD Suntour Cyclone Gt i niedługo zastąpi stary stary 105 (1050) jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 16 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Sterówka okazała się 1i1,8 więc będzie trochę rzeźby. Pozdrow'er 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. bombka Napisano 16 Stycznia 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Swoją przygodę z szosą zaczynałem od retro szosy z 68r, szosa ZZR Huragan, zakupiona przez mojego ojca, sam w niej nic nie zmieniał po za kołami, ale na szczęście oryginalne pod szytki zachował. Wszystkie części oryginalne łącznie z łańcuchem na którym są sygnatury ZZR.Rozebrałem co do jednej śrubki, wszystko wyczyszczone, nie które części oddałem do chromowania, niestety musiałem ramę pomalować, bo stary był już w słabym stanie. sporo km na niej przejechałem za nim kupiłem nowy Tak wyglądał po wyciągnięciu z piwnicy A tak po remoncie 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eziemniak Napisano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 @bombka rower wygląda świetnie, dobra robota z siodełkiem! Jaki masz tam napęd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Dry Napisano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 W dniu 14.01.2021 o 18:08, Sobek82 napisał: dorabianych mocowaniach pod heble tarczowe. Gdzieś kupiłeś czy dorabiałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bombka Napisano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 (edytowane) 3 godziny temu, Eziemniak napisał: @bombka rower wygląda świetnie, dobra robota z siodełkiem! Jaki masz tam napęd? Dzięki, trochę sie namęczyłem z tym siodłem, nowe nity, polerka skóry, z resztą też było sporo pracy. A napęd oryginalny ZZR, tu masz opis w pdf całej grupy, dokładnie taka jest u mnie. https://download.bikeboard.pl/pdf/zzr_prl.pdf Edytowane 16 Stycznia 2021 przez bombka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eziemniak Napisano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Ta przednia przerzutka wygląda na specjalne wygodną do przerzucania podczas sprintu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bombka Napisano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 (edytowane) 5 minut temu, Eziemniak napisał: Ta przednia przerzutka Na tamtym zdjęciu akurat nie było zamontowanej przedniej przerzutki, ta manetka widoczna na zdjęciu jest od tylnej i dało się przyzwyczaić do niej. Natomiast do zmiany przełożenia z przodu to juz trzeba by było skończyć kurs akrobatyczny, ja osobiście bałem się zmieniać bieg z przodu, po prostu groziło to glebą A tak to wygląda " Mateusz wajchę przełóż " Edytowane 17 Stycznia 2021 przez bombka 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obrien Napisano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 No widać ogrom pracy i umiejętności. Huragan jak z salonu. Na ten rok mam dwa projekty. Diamond Back Apex z 1991 i Kona Hahanna z 1994. Apex to będzie mix wszystkiego co sprawdzone Deore XT, DX z v-kami Srama i klamkami Avid plus opony 2.1 lub 2.2 jak wejdzie. Kona bardziej crossowo, może z barankiem ale opony 1,75 jeżeli z tylu się zmieści i 1.95 na przód. Tu osprzęt jeszcze nie określony. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bombka Napisano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Fakt, pracy było sporo, ale była to bardzo przyjemna praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strek Napisano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 (edytowane) A ja mam jeszcze gdzieś u rodziny na strychu takiego zawodnika. Rometowska 26 calowa Sierra Nevada z 1998r , chyba jeden z ostatnich modeli rowerów produkowanych przed upadłością zakładu. Ciężka jak nieszczęście bo z oryginalnymi błotnikami i bagażnikiem ważyła 18 kg ale o dziwo, miło wspominam jazdę tym rowerem. Zdjęcie nie najnowszej daty bo aktualnie z tego co pamiętam jest w niej zamontowany koszmarny amortyzator sprężynowy a oryginalne widły przepadły...szkoda. Myślę że w przyszłości na tej ramie coś dało by radę zmontować. Edytowane 21 Stycznia 2021 przez Strek 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eziemniak Napisano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Wyglada na idealnego kandydata na przeróbkę 1x 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strek Napisano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Ja się zastanawiam czy widelec byłby do odtworzenia ale chyba z tym większego problemu nie będzie. Natomiast napęd to już więcej inwestycji. Z tyłu kaseta( wolnobieg ?!) na 7-8 blatów z tego co pamiętam , przód 3 blaty korba na kwadrat. Jeśli poszedłbym w powiedzmy 1 x 11 trochę grzebania by było. Ale większe koła prawdopodobnie by dało radę wsadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
homzal Napisano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Obecnie strugam coś w tym wiekowym trekingu Corrateca. Rama w stanie doskonałym i rurki fajne, więc trochę go szkoda na bułkowóz do zostawiania pod sklepem. Ale dokładnie taki będzie jego los. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eziemniak Napisano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Sidol daje rade na Alu! Taka polerka na szybko, i pojawia się błysk. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszekostre Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Panowie mam starego Arkusa MTB na 26er jeszcze z komunii, mam 187cm teraz dosiadam Trek'a DS2 w XL'ce z sentymentu chciałbym coś porobić z tym Arkusem, mielibyście jakieś pomysły? Myślałem wrzucić w niego oponki 26x2.35 ale martwi mnie czy nie bedzie on za mały dla mnie :/ stoi i się kurzy tylko a na zimowe i jesienne przejażdżki taki lekki FAT może by z niego wyszedł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eziemniak Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 @tomaszekostre Gravel-ish z barankiem? Albo ghetto 1x? Albo bułkowóz z koszykiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 8 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Jak z komunii, a Ty masz 187 cm, to czarno to widzę - chyba, że zrobisz dla kogoś, albo będziesz tylko cieszył oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszekostre Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 No rower ma z 15 lat. Ze 4 lata to już nim nie jeździłem bo śmiesznie na nim wyglądam i jest chyba za mały do tego żeby nim jeździć ale jakby nie było to szkoda go trochę oddać na złom :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 8 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Jeżeli jest w dobrym stanie, to może jeszcze komuś sprawić odrobinę radości - tym sposobem zostanie ocalony przed złomowaniem, a w każdym razie nie Ty go będziesz złomował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
homzal Napisano 25 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Pierwsza bułkowa eskapada za mną. Największy szok? Hamulce mini Vki od XLC są zauważalnie mocniejsze od TRP Spyre C !! O_o 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eziemniak Napisano 25 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 @homzal no ja też byłem w szoku na moim Brotwagen z mini V - co najmniej taka samo mocne jak Rival HRD(!). Ale za to z drugiej strony musiały być ustawione 1.5mm od obręczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obrien Napisano 16 Marca 2021 Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 (edytowane) Na baranka rama chyba jednak za dluga. Pierwsze przymiarki. Klasyka lat 90 tych. image-9.webp Edytowane 16 Marca 2021 przez Obrien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 16 Marca 2021 Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie pomysł poskładania sobie klasyka na kole 26. Zamysł jest taki, że ma to być wersja 1x, sztywny widelec i niska waga. Chciałbym wpleć do tego nowsze rozwiązania (np. hollowtech zamiast kwadratu). Rozglądam się za ramą i potem resztą rzeczy. Jednak mam prośbę do kolegów o kilka rad. Zwłaszcza zależy mi na: - na co zwrócić dokładnie uwagę, aby dało się zrealizować plan, - jakiś min unikać (chodzi raczej o standardy niż uszkodzenia), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi