Bartek11 Napisano 9 Lutego 2021 Autor Napisano 9 Lutego 2021 Da się te wgniotki jakoś wyprostować? Chociaż to koło za drogie bardzo nie jest bo tylko 90zł
Tyfon79 Napisano 9 Lutego 2021 Napisano 9 Lutego 2021 Zrób tak jak radzi @durnykot z tą dętką. Będziesz wiedział czy coś jest nie tak z oponą czy nie. Małe wgnioty nie mają wpływu na uszczelnienie.
Bartek11 Napisano 11 Lutego 2021 Autor Napisano 11 Lutego 2021 Próbowałem dzisiaj dalej z próbą uszczelnienia tego laczka i prawie na całej obręczy opona weszła tylko ma problem wejść w miejsce łączenia obręczy, piana tamtędy ucieka cały czas, i moim zdaniem przez to miejsce opona nie chce strzelić, i jak spuszczam powietrze rant schodzi z obręczy, wlać mleczko czy nie?
Bartek11 Napisano 11 Lutego 2021 Autor Napisano 11 Lutego 2021 5,5bar, więcej się boje że opona może strzelić a ogłuchnąć nie marzy mi się za bardzo, pompowałem do 6bar ale zaczęło coś strzelać w okolicach szprych
Saszkiner Napisano 11 Lutego 2021 Napisano 11 Lutego 2021 i powierze schodzi nagle czy powoli? Jak Powoli o lej mleko, pomuj jakieś 3 bary , wyrasnij kołem, obracaj co jakiś czas dobijaj ciśnienia ja kbedzie schodzić i w miare szybko sie uszczelni. Jak obrecz nie jes tubless ready to nic dziwnego ze po zjechaniu ciśnieia opona schodzi z obreczy. Obreczy tubless lepiej trzymają stopke opony, nie wiem jak to wyłumaczyć.
Bartek11 Napisano 11 Lutego 2021 Autor Napisano 11 Lutego 2021 Powietrze spada powoli teraz z całej opony, ale jak się nie uszczelni to poczekam do wiosny i zmienię obręcz na TLR bo akurat mam na oku używkę Stans'a ztr tylko jak na razie brak funduszy
Saszkiner Napisano 12 Lutego 2021 Napisano 12 Lutego 2021 Powoli to w ciagu godziny czy przez noc? Ja jeżdziłem na bazowych kołach krossa na obreczach no tubless - dawały rade - choć nie zjeżdzałam z ciśniem poniżej 1,5 - 2,0 bar. aczkowiek łapiąc akiś kolec po drodze zdarzało sie dojechać do celu na ciśnieniu poniżej 1 bara ;-)
Saszkiner Napisano 12 Lutego 2021 Napisano 12 Lutego 2021 Daj jej szanse. chyba ze w ciagu godziny jest kompleny kapeć.
Bartek11 Napisano 21 Lutego 2021 Autor Napisano 21 Lutego 2021 Dałem sobie spokój z obręczą nie-tubeless i zakupiłem używaną obręcz TLR stan'sa i mam dylemat czy kupić taśmę 19mm czy 21mm a może 23mm? Obręcz ma wewnętrzną szerokość 20mm
Mod Team safian Napisano 21 Lutego 2021 Mod Team Napisano 21 Lutego 2021 Zwykle kupuje się taką samą jak obręcz, ewentualnie minimalnie szerszą. Stan's Rim Tape, 10yd x 21mm | Stan's NoTubes - Stan swoją taśmę 21 zaleca do obręczy 19-21mm, więc taka powinna być idealna
voodoo21 Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 Czy przy systemie tubeless (ready) częściej wymieniacie opony czy podobny okres jak na jeździe z dętkom zamiast mleka? Mam koła przystosowane do tubeless ready .Obecnie chce zmieniać opony .I nie wiem czy warto rozpocząć przygodne z mlekiem . Czy można się jednak zniechęcić. Czy raczej bezobsługowe dolewanie mleka pilnowanie ciśnienia ?? Jeśli mam przejść na mleko myślałem o zestawie Vittoria Mezcal G2.0 29x2.25 TNT. Jeśli nie mleko to myślałem o takich oponach : Opona MAXXIS Ikon Opona VITTORIA Mezcal G2.0 Przymierzałem się jeszcze do Opona SCHWALBE Racing Ralph Evolution i Ray. Jednak Schwalbe poczytałem opinie i raczej rezygnuje z nich Obecne OPONY: VITTORIA MEZCAL 29''x2.1''
Mod Team bogus Napisano 7 Marca 2021 Mod Team Napisano 7 Marca 2021 Tubelessowanie z Vittoriami to sama przyjemność. Tak naprawdę poza dolaniem raz w sezonie mleka noc nie robiłem, a także miałem spore obawy co do sensowności tego rozwiązania. Dodatkowo możliwość jazdy z niższym ciśnieniem zmniejsza komfort i polepsza właściwości trakcyjne. Przy wyborze opon zdecydowanie odrzuciłbym Maxxis Ikon. Mezcale są świetnymi oponami, a co do Schwalbe nie wypowiem się, ponieważ nigdy z nich nie korzystałem.
Przecietny Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 "...Mam koła przystosowane do tubeless ready .Obecnie chce zmieniać opony .I nie wiem czy warto rozpocząć przygodne z mlekiem . Czy można się jednak zniechęcić..." Ja co prawda przerabiałem na tubless tylko raz ale nie miałem większych problemów. Uszczlniałem obręcze xr361 z oponami nie tubless schwalbe rocket ron zwijane wersja addix speed coś tam, coś tam😀 i udało się za pierwszym razem, pompką stacjonarną. Zanim przystapiłem do uszczelnienia najpierw rant opony posmarowałem zwykłym płynem do naczyń i założyłem z dętkami na kilka godzin. Płyn do naczyń jest dość lepki więc nieźle uszczelnił i dość śliski więc nie było problemu z wszczeleniem się w rant. Później wyjąłem dętkę odginając rant opony tylko z jendej strony. Zamknąłem oponę i po napompowaniu wszystko już było uszczelnione. Spuściłem powietrze, odchyliłem opone aby nalać mleka, zamknąłem, napompowałem i to był koniec prac. Zatem nie mogę po pierwszych próbach powiedzieć,że można się zniechęcić i ,że warto. Co bedzie dalej nie wiem ale po ponad 100km wszytko wyląda dobrze. pozdrawiam
voodoo21 Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 Dzięki A czy koła ACCENT RACE wystarczą ?W sumie teraz chodziłem sprawdzić co jeszcze jest na tych kołach i jest dopisek exe . Czyli one były tubeless ready z tego co pamiętam i znalazłem w necie A nie będzie problemu z zestawem Vittoriami ,że wcześniej miałem opony 2.1 .Teraz jedynie będę lekko szersze ?:) Gdzieś polecacie konkretnie ten zestaw kupić w PL sklepie ? Czy próbować ściągać w DE czy UK często na rzeczy rowerowe są promki:) Tylko czy akurat na oponach coś się urwie z ceny 😜 Sezonu jeszcze takiego u Nas nie ma to może w PL coś się trafi na promce I jaki wentyl do mleka polecacie bo miałem dopisek ready , więc muszę pewnie parę elementów dokupić,żeby dozbroić koła Ewentualnie jaką owijkę do uszczelniania obręczy polecacie . Jeśli bym jednak nie miał uzbrojonego koła w środku. 19 minut temu, Przecietny napisał: "...Mam koła przystosowane do tubeless ready .Obecnie chce zmieniać opony .I nie wiem czy warto rozpocząć przygodne z mlekiem . Czy można się jednak zniechęcić..." Ja co prawda przerabiałem na tubless tylko raz ale nie miałem większych problemów. Uszczlniałem obręcze xr361 z oponami nie tubless schwalbe rocket ron zwijane wersja addix speed coś tam, coś tam😀 i udało się za pierwszym razem, pompką stacjonarną. Zanim przystapiłem do uszczelnienia najpierw rant opony posmarowałem zwykłym płynem do naczyń i założyłem z dętkami na kilka godzin. Płyn do naczyń jest dość lepki więc nieźle uszczelnił i dość śliski więc nie było problemu z wszczeleniem się w rant. Później wyjąłem dętkę odginając rant opony tylko z jendej strony. Zamknąłem oponę i po napompowaniu wszystko już było uszczelnione. Spuściłem powietrze, odchyliłem opone aby nalać mleka, zamknąłem, napompowałem i to był koniec prac. Zatem nie mogę po pierwszych próbach powiedzieć,że można się zniechęcić i ,że warto. Co bedzie dalej nie wiem ale po ponad 100km wszytko wyląda dobrze. pozdrawiam A jeśli ma się nie fart 😜 I nawet na tubeless flaka się złapie . Da się jakoś reanimować na trasie 😜 Wozić ze sobą trochę extra mleka ??Jeszcze jakieś zestawy do naprawy łatania jakieś sznureczki widziałem na necie. Czy już wyższa szkoła jazdy 😜 I zostawia się na drodze tylko wycieki mleka jak się samo nie załata i po jeździe Czy raczej mało prawdopodobna sytuacja? Obawiam się usterek w trasie Przy tubeless częściej opon się nie wymienia jak jeżdżąc na dętce ?
wkg Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 https://www.decathlon.pl/p/zestaw-uszczelniaj-cy-trezado-do-monta-u-ko-w-systemie-tubeless-ready/_/R-p-X8555517?mc=8555517 na przykład. Vittoria TNT to aż za dużo, wziąłbym TLR - świetnie sie mleczą. 25 minut temu, bogus92 napisał: Dodatkowo możliwość jazdy z niższym ciśnieniem zmniejsza komfort i polepsza właściwości trakcyjne. Raczej zwiększa 25 minut temu, bogus92 napisał: Tak naprawdę poza dolaniem raz w sezonie mleka noc nie robiłem, Hmmm ... trzeba uważać - mleko wysycha. Nic się nie dzieje bo co ma się dziać ale gdy po roku zdjąłem oponę była zupełnie sucha. Myślę, że gdybym ją przebił nie uszczelniła by się.
voodoo21 Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 A skąd wiecie ,że już trzeba dolać mleka do uzupełnienia ? Kontrolnie tak co 3, 4 miechy uzupełniacie i ile dolewacie ?? Czy dopiero jak w kole nie słychać przelewania się?? Czytałem że pierwszy raz po 100 ml na koło 29. Na te pierwsze główne wlanie Jazda z niższym ciśnieniem 😜 Na razie odpada Aż nie zbije ponownie wagi ;p. Chociaż w sumie teraz na mleku snakea nie złapie XD I czy warto kupić cały zestaw coś takiego : https://biostern.abstore.pl/opony-mtb-zestaw-vittoria-barzo-g2-0-29x2-25-tnt,c106,p4168,pl.html I mniej więcej za ten komplet jaka cena jest dobra Tu akurat na stanie nie mają to i nikomu darmowej reklamy nie zrobię 😜 Pierwszy lepszy link z netu Czy jednak wszystko pojedynczo i zastosować się do tej zasady "Aby zoptymalizować wydajność i precyzję roweru, zalecamy montaż opony Barzo z przodu i Mezcal z tyłu."
wkg Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 No ja trząsłem i słuchałem Potem olałem bo zapomniałem Vittorie są raczej mocne. Po roku zdjąłem oponę z czystej ciekawości i niestety było sucho. W sumie na pierwsze zalanie i dolewki poszło z 200ml, zeskrobałem zaschniętą skorupę zbierając może z 25g zaschniętego gluta. Reszta wyparowałą. Także już więcej czyszczenia nie będzie 16 minut temu, voodoo21 napisał: I czy warto kupić cały zestaw coś takiego : https://biostern.abstore.pl/opony-mtb-zestaw-vittoria-barzo-g2-0-29x2-25-tnt,c106,p4168,pl.html Warto bo taniej ale te opony raz, że w wersji TNT są mocniejsze i w związku z tym cięższe a dwa, Barzo nadaje się bardziej na przód bo ma większe opory toczenia. Jak cały czas jeździsz w ciężkim terenie i tył buksuje to na tył tez warto. Jak sporo ważysz to bierz, mleko w gratisie, drugą sprzedaj i kup Mezcala na tył. A jak jeździsz po lekkim terenie typu szuter to bierz Mezcala z przodu i z tyłu.
voodoo21 Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 No i namówili XD Teraz pozostanie mi tylko poszukać dobrej oferty cenowo i zamówić A opłaca się brać zestaw ten Zestaw uszczelniający Trezado jeśli wykorzystam z niego tylko owijkę i wentyl Mleko powinno być w komplecie w Vittorii . A z tego co na szybko czytałem ,że niby nie powinno się mieszać różnych rodzajów mleka i zostań na jednym. Chociaż to może tylko reklama szeptana producentów XD Poszukuje opon raczej tak do tyrania 50% asfalt reszta teren Czasami może być więcej asfaltu . Najlepiej opony uniwersalne na każde warunki pogodowe i sezon :D. Wiem ,że co do wszystkiego to do niczego . Jednak coś muszę wybrać ,żeby nie żaglować oponami do warunków 14 minut temu, wkg napisał: No ja trząsłem i słuchałem Potem olałem bo zapomniałem Vittorie są raczej mocne. Po roku zdjąłem oponę z czystej ciekawości i niestety było sucho. W sumie na pierwsze zalanie i dolewki poszło z 200ml, zeskrobałem zaschniętą skorupę zbierając może z 25g zaschniętego gluta. Reszta wyparowałą. Także już więcej czyszczenia nie będzie Warto bo taniej ale te opony raz, że w wersji TNT są mocniejsze i w związku z tym cięższe a dwa, Barzo nadaje się bardziej na przód bo ma większe opory toczenia. Jak cały czas jeździsz w ciężkim terenie i tył buksuje to na tył tez warto. Jak sporo ważysz to bierz, mleko w gratisie, drugą sprzedaj i kup Mezcala na tył. A jak jeździsz po lekkim terenie typu szuter to bierz Mezcala z przodu i z tyłu.
wkg Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 Jak tylko owijkę i wentyl to sien ie opłaca. Ale jak dużo asfaltu to bym nie brał Barzo. Mezcala na obie a zalał mlekiem Trezado lub Decathlonu. Najlepszy jest ponoć Stans.
voodoo21 Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 16 minut temu, wkg napisał: A jak jeździsz po lekkim terenie typu szuter to bierz Mezcala z przodu i z tyłu. Uniwersalność opon Mezcal G2.0 sprawia, że niezależnie czy poruszasz się po utwardzonej nawierzchni, czy błotnistym szlaku, a nawet mokrym asfalcie opona zapewnia doskonałą przyczepność. Opona została wykonana z czterech różnych mieszanek gumowych, co sprawia, że jest tak uniwersalna. No to coś dla mnie
wkg Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 No z tym błotem a szczególnie lepką gliną to bym uważał
voodoo21 Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 5 minut temu, wkg napisał: Mezcala na obie a zalał mlekiem Trezado lub Decathlonu. Najlepszy jest ponoć Stans. A mogę Mezcala wybrać w wersji TNT lepszej wkładki ? Tak ,żeby mieć jednak komfort psychiczny ,że jednak wrócę bez uszkodzeń Czy opona będzie za bardzo ciężka i nie się opłaca dopłacać do TNT?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.