jimmi842 Napisano 13 Stycznia 2021 Napisano 13 Stycznia 2021 Witam, Jestem nowy na forum. Potrzebuje porady, zamierzam zakupić nowego jednoślada potrzebnego głownie do jazdy rekreacyjnej powiedzmy 60% asfalt/drogi utwardzone, 40% laski/małe zjazdy. Najbardziej zależy mi na tym, żeby główka ramy była w typie TAPRED no i żeby rower był na sztywnej osi. Budżet to do 5tysi aczkolwiek im mniej tym lepiej Póki co waham sie miedzy tymi: 1.https://rower-sport.pl/pl/p/MERIDA-BIG-NINE-500-LITE-2021-BLUE/6603 2. https://superiorbikes.eu/pl/2021/mtb-hardtail/xp-909/matte-black-dark-silver 3. https://www.kellysbike.com/pl/xc-c923/gate-30-dark-29-p67882 4.https://www.kellysbike.com/pl/xc-c923/gate-50-29-p67864 Dzięki i pozdrawiam.
Mod Team bogus Napisano 13 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 13 Stycznia 2021 Polecam lekturę: https://www.forumrowerowe.org/topic/247752-do-5000-nine500litexc500gate50/?tab=comments#comment-2260496
Accent_Szaj Napisano 13 Stycznia 2021 Napisano 13 Stycznia 2021 3 godziny temu, jimmi842 napisał: Póki co waham sie miedzy tymi: 1.Kellys 50 Najlepszy osprzęt, świetna geo. Dobry amor RS Recon. 2.Kellys 30 Troszeczkę gorszy osprzęt, reszt jw 3.Merida i 909 niewiele się różnią, ale je brałbym na końcu
ArtGD Napisano 14 Stycznia 2021 Napisano 14 Stycznia 2021 Nie napisałeś co rozumiesz przez "rekreacyjny" i jak oceniasz swoją kondycją, więc trudno jednoznacznie stwierdzić co będzie dla Ciebie lepsze. Jeśli rzeczywiście będzie to spokojna rekreacyjna jazda, to przymierz się do paru rowerów i wybierz ten, na którym będzie Ci najwygodniej. Natomiast, biorąc pod uwagę, że 60% jazdy to będzie asfalt/utwardzone drogi, to pomimo, że jestem fanem napędów 1x, szukałbym czegoś z dwoma lub nawet trzeba blatami w korbie.
jimmi842 Napisano 15 Stycznia 2021 Autor Napisano 15 Stycznia 2021 11 godzin temu, ArtGD napisał: Nie napisałeś co rozumiesz przez "rekreacyjny" i jak oceniasz swoją kondycją, więc trudno jednoznacznie stwierdzić co będzie dla Ciebie lepsze. Jeśli rzeczywiście będzie to spokojna rekreacyjna jazda, to przymierz się do paru rowerów i wybierz ten, na którym będzie Ci najwygodniej. Natomiast, biorąc pod uwagę, że 60% jazdy to będzie asfalt/utwardzone drogi, to pomimo, że jestem fanem napędów 1x, szukałbym czegoś z dwoma lub nawet trzeba blatami w korbie. Hej, Pisząc "rekreacyjny" miałem na myśli, że nie będę startował w żadnych zawodach. Co do kondycji, myślę, że jak na swój wiek(37 lat) jestem całkiem fit Na codzień mieszkam w Irlandii i na dzień dzisiejszy nie ma szans żebym mógł się przymierzyć do jakiegokolwiek roweru ponieważ wszystko jest zamknięte i najprawdopodobniej potrwa to minimum do końca lutego Póki co skłaniam się ku Meridzie właśnie ze względu na 2 blaty z przodu. Poczekam jeszcze może jeszcze ktoś coś ciekawego zaproponuje.
damianeusz Napisano 18 Stycznia 2021 Napisano 18 Stycznia 2021 Mam podobną chwilę w życiu do Ciebie a mianowicie stoję przed wyborem roweru dla siebie do podobnego budżetu. Z tego wszystkiego przychodzi mi na myśl rower trailowy. Może wydawać się troszkę cięższy lecz, także nie będę brał udziału w zawodach a jedynie weekendowe wyprawy po 4-5 godzin.Lubię teren, lubię las,lecz aby dojechać z mojego miejsca zamieszkania czasem trzeba też dojechać kilka km asfaltem. Zastanawiałem się nad Kellys Gate 50 . Tylko nie wiem czemu ale mam dziewne przeświadczenie że to taka masówka Merida i gdzieś nie do końca przemawia jako marka. Możliwe że się myle i to tylko moje odczucie ale proszę nie mieszać z błotem za to . Modele nad którymi ja z kolei się zastawiam to: Specialized Rockhopper Expert 29, Dartmoor Primal Evo - nie wiem czy jeszcze dostępne bo na chwilę obecną pytałem to z dostępnością trudno. Nowością na ten rok jest Canyon Stoic 3 i nie jest wcale zły. Może Cube attention SL ?
Mod Team bogus Napisano 18 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 18 Stycznia 2021 Spec w moim odczuciu nie oferuje nic ciekawego w tym modelu. Ot klasycznie trzeba zapłacić za napis na ramie. Primal już prędzej i ma większe zacięcie do jazdy w dół. Odnośnie Kellysa, jak każda popularna marka będzie masówką w mniejszym czy większym stopniu, tylko czy jest w tym coś złego? Popularne części, dostępność serwisu, łatwiejsza odsprzedaż.
damianeusz Napisano 18 Stycznia 2021 Napisano 18 Stycznia 2021 Rockrider xc500 też kusi swoim osprzętem , będzie chwilka to pojadę zobaczyć do Decathlonu. Mam 185cm i 95kg. Zastanawiam się tylko czy rockrider ma obie osie sztywne... Myślę że będzie ok. Najlepiej poprzymierzać się do rowerów. Trek Roscoe także kusi, nie wiem ile w tym prawdy ale coś się gdzieś obiło w internetach że mają słabo wykonane malowanie...
Mod Team bogus Napisano 18 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 18 Stycznia 2021 Cała seria Rockriderów XC ma sztywne osie przód i tył. Stosunek cena/jakość masz taki, jakiego praktycznie nigdzie indziej nie dostaniesz.
damianeusz Napisano 18 Stycznia 2021 Napisano 18 Stycznia 2021 No i wszystko jedziemy w weekend na przymiarki Kellys Gate 50 na 21' oraz Rockrider XC500 Jest jeszcze https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-ns-bikes-eccentric-lite-1-2021 tylko ten amortyzator .... X-Fusion RC32 gdzieś nie przemawia
wkg Napisano 18 Stycznia 2021 Napisano 18 Stycznia 2021 3 godziny temu, damianeusz napisał: tylko nie wiem czemu ale mam dziewne przeświadczenie że to taka masówka A Trek to nie masówka ? Tylko z fajną nalepką.
damianeusz Napisano 18 Stycznia 2021 Napisano 18 Stycznia 2021 Dobra pooglądane decatlon przecież zamknięty...
Mod Team bogus Napisano 18 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 18 Stycznia 2021 Nie wszystkie są zamknięte. Na dole strony jest lista otwartych sklepów: https://www.decathlon.pl/landing/bezpiecznezakupy/_/R-a-bezpieczneZakupy
Deco_10 Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 21 godzin temu, damianeusz napisał: jedziemy w weekend na przymiarki Kellys Gate 50 na 21' Z ciekawości zapytam gdzie Ty masz dostępny model Gate 50 z 2021 roku do przymiarki? Sam jestem nim zainteresowany ale z tego co wiem dostępne będą dopiero w marcu i to raczej końcówka marca.
damianeusz Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 Chwilę po napisaniu postu, zacząłem dzwonić pisać , rozglądać się. Aktualnie albo coś niedostępne albo Pandemia. Nawet w otwartym Decathlonie w Bytomiu bo najbliżej mnie ,nie ma rockridera XC500 oraz nie wiedzą kiedy będzie. Nie wiedziałem że będzie aż tak duży problem z zakupem nawet. No nic, poczekamy zobaczymy...
Mod Team bogus Napisano 19 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 19 Stycznia 2021 Jak nie ma XC500 to.mozesz się przymierzyć do XC100 lub XC50. To te same ramy. Potem rower można zamówić przez internet.
damianeusz Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 XC 100 kolorystyka odpada całkowicie. Nie mniej jednak chciałbym przymierzyć się do tego roweru (XC500) jak i równierz do Kellysa. Musze poczekać choć z Tego co dzwoniłem na tą chwilę nawet cud wydaję się bardziej prawdopodobny ;/
Mod Team bogus Napisano 19 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 19 Stycznia 2021 Nie rozumiesz. Czy przymiezysz się do XC100, czy XC500 nie ma znaczenia. To ten sam rower z innym osprzętem. Pozycja na rowerze będzie identyczna przy takich samych ustawieniach siodełka. Kwestia doboru odpowiedniego rozmiaru.
damianeusz Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 A to fakt , kwestia samej przymiarki jeśli mają tę samą geometrię to nie ma znaczenia. Szkoda że w Poczesnej k. Częstochowy jeszcze nie otwarte gdyż tu było by najlepiej (najbliżej ).
Qcu Napisano 29 Stycznia 2021 Napisano 29 Stycznia 2021 @damianeusz mam na sprzedaż rower, który też może mógłby Cię zainteresować. Szczegóły w poniższym linku. LINK DO OGŁOSZENIA
damianeusz Napisano 29 Stycznia 2021 Napisano 29 Stycznia 2021 Też fajny rower cieszącyu się dużą popularnością lecz szukam czegos nowego. W tym przypadku obrałem XC500. Tylko polityka zamykania oraz otwierania sklepów jest co najwyżej mało sensowna. Gdzie sklep Decathlon jest zamknięty a kilka km dalej sklep OBI otwarty (powierzchnia porównywalna). Ale co tu rozkminiać , jak na dobry początek pasowało by rozkminić a raczej na nowo stworzyć ekpie do sterowania Tego Państwa, ale to już inny temat, wywołujący negatywne emocje temat
Accent_Szaj Napisano 30 Stycznia 2021 Napisano 30 Stycznia 2021 16 godzin temu, damianeusz napisał: czegos nowego Nie wiem czy nie robisz błędu. Marian którego @Qcu proponuje jest naprawdę świetną maszyną, od razu do jazdy. Nawet heble(4tłoczki) i gripy ma rewelacyjne. Poza tym rama sztywne osie na boost. https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2018-nail-trail-6 Cena też niczego sobie. Ja bym się poważnie zastanowił, tym bardziej że mówisz o brakach modelu xc500 w sklepie.
woojj Napisano 30 Stycznia 2021 Napisano 30 Stycznia 2021 U mnie w robocie stoi takie coś: https://www.kellysbike.com/pl/o-mtb-xc-c714/gate-70-29-p57741 Rozmiar M. Jak ktoś w potrzebie pisać na PW.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 30 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 30 Stycznia 2021 A moim odpada - kiepskie koła ( wąskie obręcze ), i jeśli to nie pomyłka ( niby przy amortyzatorze jest "boost", ale w opisie piasty jest 100 mm ), amor jeszcze pod starszy standard ( nie boost )... Do tego fatalny kolor, ale to rzecz gustu PS Z tego co widzę, to w/w Gate 70 jest z '20 roku, więc jeśli Kellys, to ciekawiej prezentują się modele '21 ( nowa rama o zmienionej geometrii + nieco szersze obręcze ).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.