Skocz do zawartości

[napęd] 1x9 lub 1x10 budżetowo - pytanie o przerzutkę

adam1111

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Składam rower budżetowo. Potrzebuje kasety, przerzutki, manetki i łańcucha (no i blatu do korby ale ten kupie narrow wide chiński), w układzie 1x9 lub 1x10, nie potrzebuje dużego zakresu przełożeń - ten rower będzie do jazdy po szutrach, czasem jakiś las i korzenie, więc 11-36 chyba wystarczy. Składam na używanych częściach raczej bo chce się zamknąć w ok 400 zł za wszystko. (od 12 lat jeżdżę na 1x8 z kasetą 13x26 i nie brakuje biegów, ale mam dobry napinacz montowany pod korbą więc łańcuch nie spada)

Ostatnio rower składałem sobie 12 lat temu, trochę poczytałem o nowych technologiach ale gubie się trochę, moje pytania, bo nie do końca rozumiem niektóre rzeczy: 

1. Czy przerzutki mają jakiś zakres pracy? co to znaczy, że przerzutka obsługuje np 10 przełożeń? czy zakres przełożeń zależy tylko i wyłącznie od manetki?

2. Czy starsze używane przerzutki np Shimano XT miały mocne sprężyny, co zniweluje latanie łańcucha? (na przerzutkę ze sprzęgłem mnie nie stać i w tym rowerze nie będę montował napinacza) - jeżeli tak, to jakiego modelu szukać?

3. Czy do kasety 36 wystarczy krótki wózek? nie chcę, by wózek przerzutki za bardzo sterczał. 

4. Czy napędy 1x9 i 1x10 wymagają innych konstrukcyjnie łańcuchów? 

Jeżeli macie jakieś sugestie poszczególnych komponentów budżetowych w układzie 1x9 lub 1x10 to poproszę!

pozdrawiam, Adam

Ad 2: ja mam w rowerze przełajowym-gravelowym nową przerzutkę Shimano 105 (2015) w układzie 1x11  (ale to mniej ważne), używam roweru do jazdy po wszystkim co przyjmie opona 42 mm i powiem Ci szczerze że nie miałem od 3 lat ani jednego incydentu spadania łańcucha. Zębatka NW robi robotę. Także może to jest jakaś podpowiedź, jeśli znajdziesz coś tej klasy w budżecie. Jedyny problem to "chain slap" ale to łatwo ograć odpowiednią owijką. 

ad1. Tak, przy czym konkretny zestaw manetka przerzutka - nie tylko przerzutka tylko manetka o tym decyduje.

ad2. Starsze nie mają jakoś specjalnie mocniejszych sprężyn (oczywiście jakaś różnica pomiędzy nową acerą a starszym XT jest ale... średnio istotna). Tyle, że z NW zwykła przerzutka też daje radę - łańcuch owszem czasem spadnie, ale to są incydenty - ja miałem napęd 1x10 ze zwykła przerzutką w fullu (ciężkim fullu) na blacie NW i przerzutce 781 zgubiłem łańcuch może ze 3 razy - po jakimś chybotliwym lądowaniu - tak kręcąc to nigdy.

ad3. zależy jaki krótki wózek... mtb'owy tak - stary szosowy przy kasecie 36t to masz szanse urwać.

ad4. innych ale od czego? napęd 9s - łańcuch 9s, napęd 10s i łańcuch 10s i się nie zastanawiasz, ale jak chcesz mieszać i dobierać inne to czasem tak czasem nie. np na napędzie 9s łańcuch 10s działa super ale 11s może się już zakleszczyć. na napędzie 10s łańcuch 11s bryka bez problemu a taki 9s też działa ale - już tak sobie.

29 minut temu, adam1111 napisał:

bo nie do końca rozumiem niektóre rzeczy:

1. Tu nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, bo jest parę pytań w 1 ;)

Przerzutki mają zakres całej kasety(ograniczmy ten zakres śrubkami L i H). Pytasz o 2 rodzaje 9 i 10s, tu jest zmiana systemu i przerzutki 10s nie założysz do 9, bo są inne manetki, przerzutki(w 10s są DynaSys). Zakres przełożeń zależy od manetki, z tym że DynaSys obsłuży tylko DynaSys

2.Tak. Jak szukasz używek, to czasem można dorwać fajną przerzutkę i wcale nie musisz wydać fortuny.

3.Niektóre tak

4.Kolega powyżej ładnie opisał :)

Czyli czy dobrze rozumiem?

- bębenek piasty ma stałą długość, nieważne czy kaseta 9 czy 10 rzędowa. Więc i przerzutka musi pokonywać taką samą drogę w lewo i w prawo, mieć taki sam zakres ruchów. Więc to o jaką odległość przerzutka wychyla się przy zmianie biegów zależy tylko od manetki (ona podaje linkę i wciąga ją) Więc to manetkę należy dobrać do kasety a nie przerzutkę ?

• Mod Team

Bez kombinacji się nie obejdzie. Najprościej będzie jak zapamiętasz i takie elementy zamontujesz, które są wzajemnie kompatybilne.

Chcesz mieć 10 przełożeń to kupujesz taką manetkę, przerzutkę i kasetę z łańcuchem, jeśli 9 to analogicznie.

Nie da się zmiksować przerzutki 9 z manetka 10. Owszem, 10 pozycji przerzutka będzie miała, ale nie trafi na zębatki właśnie z powodu innej długości dźwigni przerzutki, o czym poprzednicy już wspominali.

Koledzy z zakresami/kompatybilnością przerzutek mają rację ale upraszczają... ale trzymaj się tego uproszczenia! - bierz rzeczy kompatybilne wg. tabel Shimano - nie zostaniesz z ręką w nocniku.

Pozostałą część mojej wypowiedzi potraktuj jako wiedzę ciekawą acz nieprzydatną 95% ludzi.

Generalnie to przerzutki "9s" ale i 8 ... i 7... i 10 szosowe... obsługują zależnie jaką jej przydzielisz manetkę (byle była rapidfire) przełożenia od 6-ciu do 10-ciu (przy czym na 10 należy bardzo uważać bo ciągi linek dla 10s shimano ma dwa... uproszczając spotykasz się w mtb z jednym - dynasys, drugi - rapidfire przy 10s dotyczy starej szosy i kombinacji pokroju manetka sl-4600 (10-ka szosowa - manetka na prostą kierownicę) i np. mtb'owych przerzutek - najczęściej 9s - z tym sam się raczej nie spotykasz, chociaż można tak napęd złożyć i będzie prawidłowy i zdążają się takie rowery)

10-kowy dynasys też nie jest tak wybiórczy że nie da się go pożenić np. z 11s... tu można sobie o ile ktoś ma taką fantazję i wie po co to robi użyć przerzutki 11s z manetką 10s i na odwrót.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...