adam1111 Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Hej, Składam rower budżetowo. Potrzebuje kasety, przerzutki, manetki i łańcucha (no i blatu do korby ale ten kupie narrow wide chiński), w układzie 1x9 lub 1x10, nie potrzebuje dużego zakresu przełożeń - ten rower będzie do jazdy po szutrach, czasem jakiś las i korzenie, więc 11-36 chyba wystarczy. Składam na używanych częściach raczej bo chce się zamknąć w ok 400 zł za wszystko. (od 12 lat jeżdżę na 1x8 z kasetą 13x26 i nie brakuje biegów, ale mam dobry napinacz montowany pod korbą więc łańcuch nie spada) Ostatnio rower składałem sobie 12 lat temu, trochę poczytałem o nowych technologiach ale gubie się trochę, moje pytania, bo nie do końca rozumiem niektóre rzeczy: 1. Czy przerzutki mają jakiś zakres pracy? co to znaczy, że przerzutka obsługuje np 10 przełożeń? czy zakres przełożeń zależy tylko i wyłącznie od manetki? 2. Czy starsze używane przerzutki np Shimano XT miały mocne sprężyny, co zniweluje latanie łańcucha? (na przerzutkę ze sprzęgłem mnie nie stać i w tym rowerze nie będę montował napinacza) - jeżeli tak, to jakiego modelu szukać? 3. Czy do kasety 36 wystarczy krótki wózek? nie chcę, by wózek przerzutki za bardzo sterczał. 4. Czy napędy 1x9 i 1x10 wymagają innych konstrukcyjnie łańcuchów? Jeżeli macie jakieś sugestie poszczególnych komponentów budżetowych w układzie 1x9 lub 1x10 to poproszę! pozdrawiam, Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 3. Tak, 4, Teoretycznie tak ale praktycznie ludzie mówią, że nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gyrill Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Ad 2: ja mam w rowerze przełajowym-gravelowym nową przerzutkę Shimano 105 (2015) w układzie 1x11 (ale to mniej ważne), używam roweru do jazdy po wszystkim co przyjmie opona 42 mm i powiem Ci szczerze że nie miałem od 3 lat ani jednego incydentu spadania łańcucha. Zębatka NW robi robotę. Także może to jest jakaś podpowiedź, jeśli znajdziesz coś tej klasy w budżecie. Jedyny problem to "chain slap" ale to łatwo ograć odpowiednią owijką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 ad1. Tak, przy czym konkretny zestaw manetka przerzutka - nie tylko przerzutka tylko manetka o tym decyduje. ad2. Starsze nie mają jakoś specjalnie mocniejszych sprężyn (oczywiście jakaś różnica pomiędzy nową acerą a starszym XT jest ale... średnio istotna). Tyle, że z NW zwykła przerzutka też daje radę - łańcuch owszem czasem spadnie, ale to są incydenty - ja miałem napęd 1x10 ze zwykła przerzutką w fullu (ciężkim fullu) na blacie NW i przerzutce 781 zgubiłem łańcuch może ze 3 razy - po jakimś chybotliwym lądowaniu - tak kręcąc to nigdy. ad3. zależy jaki krótki wózek... mtb'owy tak - stary szosowy przy kasecie 36t to masz szanse urwać. ad4. innych ale od czego? napęd 9s - łańcuch 9s, napęd 10s i łańcuch 10s i się nie zastanawiasz, ale jak chcesz mieszać i dobierać inne to czasem tak czasem nie. np na napędzie 9s łańcuch 10s działa super ale 11s może się już zakleszczyć. na napędzie 10s łańcuch 11s bryka bez problemu a taki 9s też działa ale - już tak sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 29 minut temu, adam1111 napisał: bo nie do końca rozumiem niektóre rzeczy: 1. Tu nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, bo jest parę pytań w 1 Przerzutki mają zakres całej kasety(ograniczmy ten zakres śrubkami L i H). Pytasz o 2 rodzaje 9 i 10s, tu jest zmiana systemu i przerzutki 10s nie założysz do 9, bo są inne manetki, przerzutki(w 10s są DynaSys). Zakres przełożeń zależy od manetki, z tym że DynaSys obsłuży tylko DynaSys 2.Tak. Jak szukasz używek, to czasem można dorwać fajną przerzutkę i wcale nie musisz wydać fortuny. 3.Niektóre tak 4.Kolega powyżej ładnie opisał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1111 Napisano 13 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Czyli czy dobrze rozumiem? - bębenek piasty ma stałą długość, nieważne czy kaseta 9 czy 10 rzędowa. Więc i przerzutka musi pokonywać taką samą drogę w lewo i w prawo, mieć taki sam zakres ruchów. Więc to o jaką odległość przerzutka wychyla się przy zmianie biegów zależy tylko od manetki (ona podaje linkę i wciąga ją) Więc to manetkę należy dobrać do kasety a nie przerzutkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Także do przerzutki, bo za jednym skokiem mają inny ruch - przełożenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 9 rządowa przeżytka jest zaprojektowana na 9 skoków stefczyka manetki, tak samo jest z 10, 11, 12 i ósemką, łańcuchy węższe wchodzą na szersze kasety, mam 10 rządowy łańcut na 8 rządowej kasecie w szossie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 13 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Bez kombinacji się nie obejdzie. Najprościej będzie jak zapamiętasz i takie elementy zamontujesz, które są wzajemnie kompatybilne. Chcesz mieć 10 przełożeń to kupujesz taką manetkę, przerzutkę i kasetę z łańcuchem, jeśli 9 to analogicznie. Nie da się zmiksować przerzutki 9 z manetka 10. Owszem, 10 pozycji przerzutka będzie miała, ale nie trafi na zębatki właśnie z powodu innej długości dźwigni przerzutki, o czym poprzednicy już wspominali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Manetka używana deore, deore lx lub nawet xt, do tego kaseta nowa hg400 11-36, łańcuch nowy kmc x9, przerzutka tyl używana rd-m591. W 400 pln się zmiescisz smialo. Używane rzeczy oczywiście w db+ stanie brac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 2 godziny temu, adam1111 napisał: 1. Czy przerzutki mają jakiś zakres pracy? Tu też jest istotne jaka największą zębatkę przerzutka obsłuży. Część starych ma np max 32 zębów, od biedy daje się na 34 naciągnąć. Nowsze mają większą rozpiętość 40-42-50 z.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 13 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Stare 9 na 36 mogą działać kiepsko, ale np. XT Shadow z serii M770 działa bez problemu z kasetą 11-36T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Koledzy z zakresami/kompatybilnością przerzutek mają rację ale upraszczają... ale trzymaj się tego uproszczenia! - bierz rzeczy kompatybilne wg. tabel Shimano - nie zostaniesz z ręką w nocniku. Pozostałą część mojej wypowiedzi potraktuj jako wiedzę ciekawą acz nieprzydatną 95% ludzi. Generalnie to przerzutki "9s" ale i 8 ... i 7... i 10 szosowe... obsługują zależnie jaką jej przydzielisz manetkę (byle była rapidfire) przełożenia od 6-ciu do 10-ciu (przy czym na 10 należy bardzo uważać bo ciągi linek dla 10s shimano ma dwa... uproszczając spotykasz się w mtb z jednym - dynasys, drugi - rapidfire przy 10s dotyczy starej szosy i kombinacji pokroju manetka sl-4600 (10-ka szosowa - manetka na prostą kierownicę) i np. mtb'owych przerzutek - najczęściej 9s - z tym sam się raczej nie spotykasz, chociaż można tak napęd złożyć i będzie prawidłowy i zdążają się takie rowery) 10-kowy dynasys też nie jest tak wybiórczy że nie da się go pożenić np. z 11s... tu można sobie o ile ktoś ma taką fantazję i wie po co to robi użyć przerzutki 11s z manetką 10s i na odwrót. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1111 Napisano 13 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 dzięki, sporo rozjaśniliście, wiem już, by nie mieszać 9 z 10 rzędowymi, by nie mieszać rapidfire z dynasys, reszta to dobranie rozmiaru wózka do największej zębatki kasety, dam radę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 13 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Jak będziesz miał konkretne elementy znalezione do zamówienia to możesz napisać, potwierdzimy czy są ze sobą kompatybilne i czy dany zestaw zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.