shiler Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Witam. Potrzebuję do klamkomanetek Sram Rival disc założyć z tyłu zacisk z mocowaniem na PM (teraz mam Flat). Czy zacisk z Avidow będą pasować? Czy muszę szukać Rival z mocowaniem na PM? Łatwiej znaleźć jakiś zacisk MTB avida i pewnie dużo taniej to wyjdzie. Tylko czy będzie działać dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 10 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Bardzo możliwe ,ze oprócz zacisku będziesz musiał wymienić też przewód- do zacisków FM jest inny zestaw niż do zacisków PM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiler Napisano 10 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Czyli same zaciski będą współpracować? Cały przewód czy śrubka z oliwką są inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt80 Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Jesli masz zacisk typu FM, i potrzebujesz zamontować go do ramy z mocowaniem PM. Nie lepuej użyć adaptera, np takiego: https://allegro.pl/oferta/adapter-flat-mount-160mm-przod-tyl-fm-pm-8847244421?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_rowery-nca&ev_adgr=Rowery&gclid=EAIaIQobChMI5PPOoOOR7gIV0_ZRCh0ApAS2EAQYAiABEgJl3fD_BwE Ps, to przykładowa propozycja, nie wiem jaka masz średnicę tarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiler Napisano 10 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Ooo to jest rozwiązanie. Kiedyś jak szukałem adaptera w tą stronę to nie było. Co prawda szukałem dla 140, do którego dalej chyba ciężko kupić (chociaż ktoś tam robi). Akurat tarcze mam 160. Dzięki za trop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 10 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Domniemam ,ze Autor chce założyć zacisk FM do ramy z PM. Coś mi na pasuje z tym adapterem. Dosyć długo szukałem takiego adaptera i jedyne co namierzyłem to takie coś. Ten płaski jakoś mi nie pasuje ....zacisk będzie za głęboko w stosunku do tarczy. 1 godzinę temu, shiler napisał: Czyli same zaciski będą współpracować? Cały przewód czy śrubka z oliwką są inne? Szukałem w drugą stronę ( wymiana zacisku PM na zacisk FM ) i napisano mi ,że zaciski będą działać, ale FM mają mają inną oliwkę i banjo na zacisku. Myślę jeszcze nad takim czymś ( ale w wersji FM ) zamiast oryginalnego ,sramowskiego zacisku. https://www.hopetech.com/products/brakes/road/rx4-postmount-caliper/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt80 Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 (edytowane) Z przodem prawdopodobnie byłby kłopot, ale kolega pisze że potrzeba mu zmiany z tyłu. Ten podlinkowany adapter jest na tył. Spojrzałem jeszcze raz, jest napisane przód/tył. Ciekawe, na tył myślę że może się udać. Przed kupnem, dodatkowo warto spytać sprzedajacego. Edytowane 10 Stycznia 2021 przez wojtt80 Dodany tekst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 10 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 6 minut temu, wojtt80 napisał: Ciekawe, na tył myślę że może się udać. Zacisk PM jest inaczej ustawiony względem tarczy ( patrząc na śruby mocowania zacisku ) , FM jest prostopadle ( także patrząc na mocowanie zacisku do ramy) Po lewej oba zaciski dla tarczy 140, po prawej- dla tarczy 160 mm ( ramą z mocowaniem FM ) Linkowany adapter wygląda jak adapter umożliwiający stosowanie tarczy 160 mm w ramie dedykowanej pod 140 mm tylko dla FM. Nie może być dla PM ze względu na kształt ucisku ( obudowa tłoczka poniżej lini montażu do ramy ) . Tu jest to dobrze pokazane https://www.bikehugger.com/posts/road-disc-brake-tech-flat-mount-vs-post-mount/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt80 Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Prawda, nie uda się. Ten, który podlinkowalem prawdopodobnie jest fm fm, tak jak napisales 140/160. Z tyłu powinno wyglądać to tak https://www.traversbikes.com/journal/direct-or-post-mount-dirti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi