przemekbial Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 (edytowane) Hej. Posiadam rower TREK xcaliber 8 z 2017 roku. Są tam zamontowane jakieś podstawowe hamulce tarczowe, które są już przegrzane po moich górskich wyprawach. Zastanawiam się czy jest sens montować komplet M8100 od Shimano (tak wysoką półkę). Może macie jakieś inne propozycje, sugestie. Co myślicie? Z góry dzięki za pomoc. Rozważam jeszcze SLX M7120 czterotłok... Edytowane 10 Stycznia 2021 przez przemekbial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Oczywiście, ze jest sens. Nie widze za bardzo związku poziomu hamulców z poziomem cenowym roweru - hamulce mają hamować tak, by dać Ci poczucie komfortu w każdej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekbial Napisano 10 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 (edytowane) Na forum już się naczytałem, gdzie jedni piszą, że to przerost formy nad treścią, że M6000 w zupełności wystarczą...I tak sobie teraz myślę, coś na zasadzie półśrodka...M7120 czterotłok Edytowane 10 Stycznia 2021 przez sznib Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Pewnie wystarczą ale przerost formy nad treścią to byłyby karbonowe koła Nikt Ci nie powie - nie wiadomo ile ważysz, gdzie jeździsz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 To hamulce, mają być dobre i tyle. Inna rzecz jaka będzie rzeczywista różnica między SLX, a XT. Realnie może być nieodczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzeLuka Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Pamiętaj tylko, że klamki z Ispec EV nie pasują do starszych manetek na obejmę i innych ISpec'ów. Co do samych hebli... Twój rower, Twoje heble, Twoja głowa więc nikomu nic do tego jakie chcesz mieć heble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 2 godziny temu, przemekbial napisał: że M6000 w zupełności wystarczą Bo taka jest prawda M6000 jest gigantyczny przeskok z M4050 i stąd reakcja. Przeskok z M6xx na M7xx już niewielki, Bonjo i ceramiczne tłoczki. Tak samo z M7xx vs M8xx, tu niewielka różnica jest w klamkach. Podsumowując Faktycznie weź sobie SLX, bo różnica nie jest warta dopłaty Co do mocowania jak zauważył @PrzeLuka w M7100 masz inne, ale więcej o tym masz tu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekbial Napisano 10 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Różnica w cenie 100 zł. SLX: https://www.sportosito.pl/hamulce-shimano-slx-br-m7100-komplet-pt-p-4547.html XT: https://www.sportosito.pl/hamulce-shimano-xt-br-m8100-komplet-pt-p-3475.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 2 godziny temu, przemekbial napisał: Różnica w cenie 100 zł. Ale w sile hamowania, różnica zerowa, albo prawie zerowa Moim zdaniem nie warto dokładać, już lepiej kup sobie dwa komplety dobrych klocków(EBC złote) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huberto20 Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Moim zdaniem różnica lekka jest w siłę pomiędzy slx'em a xt'kiem. Xt jest bardziej takie agresywne przy hamowaniu, a slx trochę jak deorka bardziej potulna. Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe xd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 @Huberto20 jest to spowodowane tym że fabrycznie w 8100 masz metaliki, a w SLX żywiczne, ale shimano'wskie metaliki i tak są średnie. Dlatego dużo lepiej będzie zakup SLX i dobrych metalików Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 przemekbial Nie rozważaj MX100 (czy MX120) (gdzie X=6/7/8) bo jak masz manetki Sram X5 z szeroką obejmą to zapewne będziesz miał problem z ustawieniem tego. Powinieneś szukać poprzedników czyli M6000 albo M7000 - pooglądaj sobie różnice w budowie klamek na stronie Shimano z tymi nowymi M6100 (M6120) czy M7100 (M7120). Podkreślone to linki do strony Shimano - zerknij. Żeby nie iść w bezsensowne koszty to możesz sobie złożyć coś na klamkach z serwo (MT500, M6000, M7000, Zee 640 etc) z zaciskiem na przód cztero tłoczkowym a na tył dwu tłoczkowym. I tak jak koledzy wyżej pisali różnicę w cenach lepiej przeznaczyć na klocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekbial Napisano 17 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 (edytowane) Jak rozumiem, chodzi o to, że do mojego TREKA będzie problem z zamocowaniem klamek hamulcowych?? Ja chcę zmienić kompletne hamulce. Edytowane 9 Lutego 2021 przez bogus92 Nie cytujemy poprzedzającego posta w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Ja to rozumiem. Nie ma znaczenia czy to Trek, Nie-trek, czy rower ze złota - hamulce/klamki zamontujesz jednak zapewne będziesz miał problem z manetkami. Ich poprawnym zamontowaniem i ustawieniem pod swoje preferencje. Masz model z 2017 roku a wtedy zapewne nie było mocowania EV, a wedle specyfikacji Twój rower ma manetki Srama, które mają obejmy szersze niż Shimano. Użyj mocy, wejdź w link ze zdjęcia , które wyżej podsunął Accent_Szaj i pooglądaj (poczytaj) bo jest tam więcej wyraźniejszych zdjęć pokazujących problem. Może być też tak, że dla Ciebie zakup kompletu nowych, pasujących manetek pod nowe klamki to małe piwo i wtedy nie ma kłopotu. Kupujesz, montujesz, masz, stare wywalasz, jeździsz. Dlatego też pisałem o starszym/poprzednim typie klamek typu M6000, M7000 etc. bo ich konstrukcja pozwala na bezproblemowe zamontowanie i ustawienie jakiejkolwiek manetki na obejmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekbial Napisano 9 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 (edytowane) Faktycznie będzie problem z ustawieniem manetki względem nowej klamki. Wiem, ze powinno śmigać bez problemu z hamulcami M8000. Powiecie coś na ich temat? Są warte polecenia?? Edytowane 9 Lutego 2021 przez przemekbial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 W dniu 9.02.2021 o 14:57, przemekbial napisał: hamulcami M8000 Jedne z lepszych hebli. Co tu dużo pisać? Są godne polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekbial Napisano 18 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Wyczytałem, że są dostępne adaptery do manetki sramowskiej, którą potem możemy zamontować pod klamkę hamulca xt8100...prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 W dniu 18.02.2021 o 22:08, przemekbial napisał: prawda to? Prawda. W cyklomani mają, tylko cena 120+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi