Skocz do zawartości

[Geometria] Full pod turystykę górską

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Blokada jest fajna na szutrowe dojazdówki w górach albo krótkie sprinty na podjazdach pod wiadukty ale ja w sumie jej nie używam, wolę trochę mocniej napompować amortyzator. Chyba ją w ogóle z Reby wywalę bo mnie tylko denerwuje. Czasem zapomnę wyłączyć to mi przełamie ... no jakoś nie możemy się dogadać :/

Napisano
22 godziny temu, abra napisał:

Amortyzacja takie wjazdy zdecydowanie ułatwia.

No tak i nie tak ;)
U siebie w lasach nawet na bardziej technicznych podjazdach po korzeniach wolę podjeżdżać z blokadą. Lepiej czuję rower, więcej pary idzie w podjazd - nie ma tego uczucia przykucnięcia roweru i "zatrzymania" na korzeniu.
Czasem zdarza mi się bez blokady podjeżdżać ale to już powiedziałbym, że ekstremalne przypadki. Raczej mniej strome ale kamieniste ewentualnie jakieś duże korzenie.

22 godziny temu, abra napisał:

Czy się buja czy nie buja zależy też od ustawienia ciśnienia w amorze, tłumienia powrotu i dobranej kadencji.

Ciśnieniem trochę bez sensu kompensować ugięcie, przecież to się dobiera przede wszystkim do masy, a potem preferencji. Dobiję więcej, żeby się lepiej podjeżdżało, to na zjazdach będzie gorzej.
Jak zwiększę tłumienie powrotu, to mi się ugnie i będzie leniwie wracał, czyli koniec końców mogę dobić i tyle amortyzacji zostanie. I znowu na zjazdach będzie gorzej.
Generalnie technika jazdy i przyzwyczajenie do pewnych rzeczy.

Tak naprawdę czego mi brakuje, to kilkustopniowej blokady ewentualnie najpierw łapiącej tył, a potem przód, a nie oba na raz tak jak mam. W starym rowerze manetka blokady była na kilka kliknięć, mogłem stopniowo zwiększać tłumienie kompresji, aż do blokady. Korzystałem z tego na wolniejszych bardziej technicznych zjazdach, żeby amortyzator tak nie nurkował. Czasami się zastanawiam, czy nie zaadoptować tej starej manetki w obecnym rowerze.
Generalnie, to marzy mi się elektroniczne sterowanie kompresją i powrotem, tak żeby mieć kilka profili ustawień, np.: pełna blokada, podjazd (zwiększone tłumienie kompresji lub blokada tyłu), zjazd/po płaskim (czyli podstawowe ustawienie) , skoki (zwiększone tłumienie powrotu).

No i trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że są różne systemy wahaczy, różne dampery itp. Każdy będzie trochę inaczej pracować i reagować na pedałowanie.
Ja mam prosty damper bez żadnych systemów wspomagających pedałowanie. Blokada jest jednostopniowa. W Feuelu EX z tego co wiem blokada jest dwustopniowa, ze stanem pośrednim właśnie na podjazdy. Generalnie chyba większość enduro i trail ma tego typu dampery ale za cenę wajchy a nie manetki ;)

Napisano

Polecam Gianta Trance. Kupiłem taki z zamiarem właśnie szeroko rozumianej turystyki górskiej. Rocznik 2021 na kołach 27,5 z ostatniej oferty. Przez kilka tygodni przekopywałem różne oferty, porównania, opinie na forach, gadałem ze znajomymi. Myślałem jeszcze o Treku Fuel EX 5 na kołach 29 cali. Natomiast w sklepie udało się przymierzyć do obydwóch, trzeciego Gianta Trance na kołach 29 i wybrałem wspomnianego wcześniej. Na razie sprawdza się na niższych wysokościach bo góry zasypał śnieg ale nie zamierzam czekać aż stopnieje. 

Napisano

Z pewnością było i jest sporo lepszych ofert ale zależało mi żeby zobaczyć rower z bliska na "żywo", przymierzyć się, sprawdzić wagę, zweryfikować dedykowane rozmiary do wzrostu, zaliczyć nawet krótki przejazd wokół sklepu, pogadać ze sprzedawcą i zadać kilka pytań zanim wydam kasę. Wszystko pod kątem przeznaczenia czyli  bardziej turystycznej i rekreacyjnej jazdy po górach. Stąd taki wybór. 

Napisano
11 minut temu, wkg napisał:

kolegów pisał, że miał problem ze stale odkręcającą się śrubką

Zgadza się, ale to był starszy model, nie chcę dyskredytować aktualnych bo z nimi nie miałem kontaktu :-) Na pewno ciężko znaleźć lepiej wyposażony rower za te pieniądze. Co do Gianta - to kolega ma akurat Trance 29 i to bardzo fajny rowerek, bardzo uniwersalny i zawieszenie Maestro dobrze funkcjonuje i jest generalnie bezproblemowe - mam je w Reignie.

Pozdrawiam

Krzysiek

Napisano

Co do zawieszenia - nie wiem, za cienki jestem ale ludzie porównujący je z zawieszeniem Scotta jednomyslnie głosują za Scottem. Ja mam pod domem sklep i serwis Gianta i się mocno zraziłem więc nie jestem obiektywny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...