Ekba Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Witam, szukam roweru w budżecie około 5000 zł Przejrzałem już sporo tematów i postanowiłem założyć swój żeby zebrać opinie o tym jak wypadają ze sobą w zestawieniu: Gate 50/BIG.NINE 500 LITE/ XC 500 Sporo osób właśnie między tymi rowerami w budżecie +/- 5000 wybiera. Więc będą mieli fajne odniesienie w tym wątku. Sztampowe - Których z tych rowerów będzie najlepszy? 174 cm wzrostu, 72 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ekba Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Oczywiście jak jest coś lepszego w tych pieniądzach to również proszę o informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Rockrider sprzętowo jest nie do pobicia, chyba że ktoś nie lubi się że Sramem. Kellys na 2021 jest ciekawą opcją, ale jednak osprzętem nieco przegrywa z XC500, ma także słabszy amortyzator. Merida jako jedyna ma napęd z dwoma blatami z przodu i może to być kluczem przy wyborze, sprzętowo nie wypada źle, dobry amortyzator Manitou. To tak że spostrzeżeń. Jeśli masz jakieś szczegółowe pytania odnośnie Rockridera chętnie odpowiem, bo sam używam go od 2 sezonów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Jeszcze jedna rzecz jest istotna, a mianowicie szerokość obręczy - tu Rockrider zdecydowanie przebija pozostałe. O ile dobrze pamiętam, to w XC500 jest 26 mm wewnętrznie, 21 mm w Gate 50, a w 500 Lite 20 mm, więc różnica jest spora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Zgadza się, nawet 27 mm wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Profil jest bardzo niski - nie masz problemu ze sztywnością ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Nic z tych rzeczy. Przy moich 80 kg koła są bardzo sztywne, od nowości nie ruszane i nadal proste mimo jazdy na siodełku po korzeniach i dziurach - tak już mam, że rzadko podnoszę tyłek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Teraz, bogus92 napisał: - tak już mam, że rzadko podnoszę tyłek U mnie to oznaka zmęczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Na dużych przeszkodach podnoszę, bo szkoda mi sprzętu, ale na takich 4-5 cm daje sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ekba Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Panowie a pod ewentualny rozwój roweru? Ulepszenia? We wszystkich bedzie łatwo o modyfikacje czy któryś odstaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Co do modyfikacji to nie będzie problemu w żadnym z podanych modeli. Każdy ma osie boost i taperowaną główkę ramy. Reszta to kwestia komponentów. Pamiętaj, że do Rockridera nie założysz przedniej przerzutki w razie potrzeby. Nie wiem jak sprawa się ma z Kellysem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ekba Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Mogę tez naciągnąć budżet i kupić procalibra 6 z 2020. Jak byście go porównali z wyżej wymienionymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Ma coś, czego nie mają w/w - IsoSpeed. Czy to dobrze, czy nie - trudno mi ocenić, bo zdania są podzielone ( jedni twierdzą, że działa, a inni że to zbędny patent, w dodatku wymagający jakiejś tam uwagi ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 10 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Osprzętowo nie powala. Mieszanka SX i NX, obręcze 23 mm. Ciekawa rama z IsoSpeed, pytanie czy faktycznie są z tego jakieś korzyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Stałem przed podobnym wyborem rok temu. Padło na RR xc 500 Moze w tym wątku znajdziesz coś ciekawego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ekba Napisano 10 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Dzięki, przejrzałem temat. Wszystko idzie ku temu że rzeczywiście XC jest najoptymalniejszym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 10 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Kiedyś już pisałem, że z XC da się zrobić lekkiego ścieżkowca. Bez problemu można założyć opony 29x2.6 i cieszyć się komfortem i świetna trakcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crashbash1 Napisano 16 Marca 2021 Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 (edytowane) Cześć. Po długich latach przerwy chciałbym powrócić do tematu roweru. Wzrost/waga - 185/77kg. https://www.forumrowerowe.org/garage/ve/garage/vehicle/1858-accent-el-nino/?show=tab_1 Tutaj jest mój stary rower, który lata temu sprzedałem. Teraz żałuje, że go sprzedałem, ale trudno. Chciałbym coś zbliżonego. Przejrzałem na szybko rowery do 3500zł i jest to dramat. Alivio, Deore, Suntour to nie jest nic dobrego i będzie denerwowało. W związku z tym podwyższyłem budżet do 5000zł. Rower chciałbym kupić gotowy i tylko nowy. Niestety nie mam już teraz czasu na składanie roweru. Odnośnie moich wymagań: - koła mogą być 26, 27,5 lub 29" - nie ma to większego znaczenia - hardtail, bo bez sensu dopłacać do fulla kosztem osprzętu - osprzęt chciałbym minimum na poziomie SLX jako przeważająca część osprzętu, może być odpowiednik Srama - hamulce mogą być na poziomie Deore i będzie ok. Docelowo tak czy siak zmienię tarcze na te na pająku, bo są bezkonkurencyjne - widelec Rock Shox/Magura i podobne. Nie chcę żadnego Suntoura. - odnośnie kolorystyki to, aby nie był biały. Można coś sensownego znaleźć? Edytowane 16 Marca 2021 przez crashbash1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 16 Marca 2021 Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Masz sprecyzowane wymagania, może wpisz je w wyszukiwarkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 16 Marca 2021 Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Byłem przed tym dylematem i nadal jestem @crashbash1 i miałem i mam dwa typy: Gate 50 albo Merida 500 Lite. U mnie padło na Meridę bo właśnie ma napęd 2x ( co u mnie must have ). Jedynie co to mnie waga nieco drażni w 29" no i skrętność ( nie zaczynam wojny, te dwie rzeczy mnie bolą a mam i 29 i 26 ), przyzwyczaiłem się do okolicy 11kg i po jazdach na moim Aspect 910 czuję już wszystko co ma okolice 13,5 kg. I tak się gryzę dalej, dorastam do 29". Ale zerknij no tu: https://www.olx.pl/d/oferta/rower-scott-aspect-910-m-CID767-IDIYyBc.html Ciekawa oferta moim zdaniem, jeśli nie musisz mieć sztywnych osi i używka w grę wchodzi ( to nie mój rower, tylko szukałem za ile sprzedać swój i znalazłem to ogłoszenie - ja mojego nie puszczę poniżej 3k) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 16 Marca 2021 Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 (edytowane) 3 godziny temu, crashbash1 napisał: Odnośnie moich wymagań: A jaki teren ? W miarę równy czy zróżnicowany ? W sumie odpowiedź masz w temacie wątku Edytowane 16 Marca 2021 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crashbash1 Napisano 17 Marca 2021 Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 18 godzin temu, Q_u napisał: Byłem przed tym dylematem i nadal jestem @crashbash1 i miałem i mam dwa typy: Gate 50 albo Merida 500 Lite. U mnie padło na Meridę bo właśnie ma napęd 2x ( co u mnie must have ). Jedynie co to mnie waga nieco drażni w 29" no i skrętność ( nie zaczynam wojny, te dwie rzeczy mnie bolą a mam i 29 i 26 ), przyzwyczaiłem się do okolicy 11kg i po jazdach na moim Aspect 910 czuję już wszystko co ma okolice 13,5 kg. I tak się gryzę dalej, dorastam do 29". Ale zerknij no tu: https://www.olx.pl/d/oferta/rower-scott-aspect-910-m-CID767-IDIYyBc.html Ciekawa oferta moim zdaniem, jeśli nie musisz mieć sztywnych osi i używka w grę wchodzi ( to nie mój rower, tylko szukałem za ile sprzedać swój i znalazłem to ogłoszenie - ja mojego nie puszczę poniżej 3k) Merida ciekawa opcja i nawet wizualnie całkiem spoko. Myślę, że w weekend przysiądę i poszukam czegoś na poważnie. Zobaczę też jak będzie z dostępnością, żeby też nie czekać na rower dwa miesiące. Odnośnie używki to niestety odpada. W grę wchodzi tylko i wyłącznie nowy sprzęt. W kwestii terenu to bez żadnych szaleństw - ścieżki plus trochę po lesie pojeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 17 Marca 2021 Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Ja na razie odpuszczam, dojadę mojego i może go usprawnie. Kusi mnie Merida, ale to byłby 4 MTB, nie mam gdzie go trzymać, a żal sprzedawać za 2,5zł Scotta ( podejrzewam, że więcej nie dostanę ). Daj znać jak kupisz, jak z dostępnością wogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crashbash1 Napisano 17 Marca 2021 Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Pewnie, że dam znać. Jeszcze zgłębie koszt złożenia samemu, mimo że za bardzo nie mam na to czasu. Jednak może to będzie najlepsza opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Marca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 W dzisiejszych czasach może być tak, że zaczniesz składać i nie złożysz bo braknie części. Ponadto przy aktualnych cenach części wyjdzie zauważalnie drożej, ale policzyć zawsze można 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi