Karol1994czx Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Witam, czy Waszym zdaniem warto jest zapłacić więcej za linki i pancerze? Czy różnica w działaniu przerzutek będzie znacząca pomiędzy szlifowaną linką a taką najtańszą z Chin po 3 zł za sztukę? Dodam że jeżdzę szosą na tiagra 4700. Pozdrawiam
Mihau_ Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Będzie duża różnica w przerzucaniu (opory linka-pancerz), będzie duża różnica w hamowaniu (odkształcanie tanich pancerzy) Szlifowana linka i normalnej jakości pancerze to nie są kosmiczne pieniądze żeby szukać oszczędności raz na sezon/dwa
Mod Team durnykot Napisano 9 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 9 Stycznia 2021 1 minutę temu, Karol1994czx napisał: Czy różnica w działaniu przerzutek będzie znacząca pomiędzy szlifowaną linką a taką najtańszą z Chin po 3 zł za sztukę? Ile kosztuje ta szlifowana?Jakieś straszne pieniądze? Linka za 3 pln nie wróży nic dobrego.
MikeSkywalker Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Linka za 3 złote działa słabo, szybko śniedzieje/rdzewieje i przestaje działać wcale. 7 złotych za nierdzewną linkę to są żadne pieniądze a jest znacznie lepsza. Podobnie pancerze - poprawiają pracę przerzutki aczkolwiek tutaj różnica nie jest aż tak duża.
Gość Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Miałem sporo, ale według mnie jeżeli chodzi o stosunek cena/ jakość, to wygrywa Shimano. Do przerzutki pancerz SP-41, do hamulca SLR. Linki nierdzewne. Dla jeszcze lepszego działania, polecam Shimano Cable Grease.
Sziva Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Dobrze jest dorzucić trochę grosza do pancerzy niekompresyjnych. W przypadku hamulca, to ma spore znaczenie.
Karol1994czx Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Napisano 9 Stycznia 2021 Czy pisząc o linkach nierdzewnych shimano, to miałeś na myśli te https://rowerowy.com/sklep/czesci/linki-i-pancerze/linki-przerzutki/prod/shimano-y60030014 ?
pablo.k Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Godzinę temu, Sziva napisał: Dobrze jest dorzucić trochę grosza do pancerzy niekompresyjnych. W przypadku hamulca, to ma spore znaczenie. O jakie pancerze chodzi?
Sziva Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 @pablo.k, na przykład o pancerz Jagwire KEB-SL. Wymieniłam na taki w hulajnodze elektrycznej (mam tam hamulec na linkę), bo zwykły pancerz giął się w oczach. Różnica jest odczuwalna.
pablo.k Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 @Sziva dzięki za wytłumaczenie, staram się ogarnąć to wszystko
Artwro Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Jagvire Rippcord,takie cuś kiedyś zakupiłem i było rewelacyjne.
Elmapeto Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Na pewno warto kupić lepsze. Sam nie kupuje z najwyższej półki, ale kiedyś robiłem rower kumplowi na jego częściach po taniości i to było nie do wiary. Linka i pancerz za grosze, ale po założeniu chodziło to gorzej niż moje stare. Pancerz za 2-3zl za metr to porażka. Nie polecam. Godzinę temu, Sziva napisał: @pablo.k, na przykład o pancerz Jagwire KEB-SL. Wymieniłam na taki w hulajnodze elektrycznej (mam tam hamulec na linkę), bo zwykły pancerz giął się w oczach. Różnica jest odczuwalna. Część @Sziva. Ty też już tu?
Mod Team bogus Napisano 9 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 9 Stycznia 2021 Najsensowniejszy wybór jeśli chodzi o stosunek cena/jakość to zakup linek nierdzewnych szlifowanych i pancerze Shimano, ewentualnie Sram też jest OK. W super technologie nie ma co inwestować, lepiej częściej wymienić komplet pancerzy i linek.
grzybu Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Z tym wydawaniem pieniędzy to tez nie ma co przesadzać Miałem kiedyś linki shimano z jakąś osnową zmniejszająca tarcie. Straszna kicha. Pokruszyło się to wszystko i działało gorzej niż zwykła szlifowana linka shimano.
Electronite Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 No ja teraz też mam nieco z tym problem. Jak na razie mam 2 rodzaje pancerzy, czyli Jagwire CSX no i TRP Connect. SCX ma wyciagalny liner i jest miękki jak wąż do prysznica. TRP zato ma liner wtopiony na stałe i jest drutowany. Jest znacznie sztywniejszy, do tego stopnia, że kierownice ściąga. Natomiast CSX się ugina i hamulec jest jak z gumy. A oba modele są uznawane za wysoką półkę.
Mod Team bogus Napisano 9 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 9 Stycznia 2021 Dlatego nie ma co inwestować. Lepiej kupić sprawdzone Shimano i mieć pewność działania przez długi czas.
Accent_Szaj Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 5 godzin temu, Karol1994czx napisał: będzie znacząca Będzie i to bardzo znacząca Kup sobie Shimano Optislik. Kosztują w granicach 12zł, a chodzą bardzo dobrze.
Sziva Napisano 10 Stycznia 2021 Napisano 10 Stycznia 2021 Ja w rowerach mam pozakładane Jagwire Elite Sealed. Miałam też polecane Shimano w fullu i muszę przyznać, że działało to równie dobrze. Pod jednym względem przerzutkowe pancerze Shimano podobały mi się trochę bardziej od Jagwire - były odrobinę bardziej elastyczne i przez to lepiej się układały przy kierownicy. Ostatecznie i tak zostałam przy Jagwire i ich szczelnym układzie. @Elmapeto, ja też tutaj
1415chris Napisano 10 Stycznia 2021 Napisano 10 Stycznia 2021 Tak jak wspomnial bogus92, szlifowana nierdzewka, nie musi byc spod znanego brandowego znaku. Unikalbym wszelkich powlok na linkach. Pancerze, z tych zwyklych, to wspomniane sp41 jest ok. Osobiscie wole segmentowe pancerze. Sa, nie wszystkie, lzejsze od klasycznych pancerzy, linke mozna puscic w rurce po calej dlugosci, do tego duzo lepiej zachowuja sie na "zakretach", schludniejszy wyglad.
Karol1994czx Napisano 10 Stycznia 2021 Autor Napisano 10 Stycznia 2021 https://rowerowy.com/sklep/czesci/linki-i-pancerze/zestaw/prod/Y60098501 https://rowerowy.com/sklep/czesci/linki-i-pancerze/zestaw/prod/Y60098022 czy pomiędzy tymi zestawami różnica polega tylko na tym, że w tych droższych jest lepszy pancerz? Bo z opisu wynika, że i w jednym i w drugim linki są nierdzewne.
Mod Team bogus Napisano 10 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 10 Stycznia 2021 Te drugie są z nierdzewki, pierwsze zwykłe. Pamiętaj, że do szosy są inne linki hamulcowe niż w MTB.
Karol1994czx Napisano 10 Stycznia 2021 Autor Napisano 10 Stycznia 2021 W opisie jest że i pierwsze z nierdzewki.
Labell Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 Czym najlepiej smarować linki w pancerzach?
Labell Napisano 19 Stycznia 2021 Napisano 19 Stycznia 2021 Czegoś tańszego nie ma? Teraz psikam jakimś W5 Silikonowy Uniwersalny, różnica jest bardzo duża w stawianym oporze ale to tak max na miesiąc starcza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.