Skocz do zawartości

[Statystyki] Dystans 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

2800 km,ja to rozumiem tylko jaką mieliśmy aurę fatalną,dla mnie jak ktoś utrzymuje od początku roku 40 kilometrów srednia dzienną to hardcore.

Napisano
  @mechanikrowerowy1986W tym roku 82h 47m. 
Moja Strava prawdę Ci powie

Normalnie w ciągu roku większość dystansu to szosa. A jak już rower wyprowadzać na spacer to porządny, czyli trochę tych km trzeba machnąć, a że czasu faktycznie mało to trzeba to robić względnie szybko 😉.

A jeśli bardzo chcesz wiedzieć to: mam 45 wiosen.  Robię na etacie. Żona, dzieciak, dom do utrzymania. I  pierwszy stopień świra na punkcie łykania km 😊.

Napisano

pierwszy stopień świra na punkcie łykania km 😊.To jest podstawową motywacja do kilometrów,dla chcącego nic trudnego

I średnia do tego ponad 30km/h przyznaje nieźle

Napisano
47 minut temu, mechanikrowerowy1986 napisał:

Mamy marzec gdzie pogoda w ty roku na jazdę w miarę komfortową bardzo nie pozwalała

Panie, 2040km w tym roku i trenażera nawet nie rozłożyłem, wszystko na zewnątrz. ;) Powiedziałbym wręcz odwrotnie - pogoda w tym roku była łaskawa i sprzyjała jeździe na zewnątrz. 

Napisano
  1. Zigfir -  2599 km (mtb, szosa + trenażer).
  2. wkg - 1572 km
  3. JWO - 1555km (gravel)
  4. provayder - 1518km (mtb)
  5. Electronite - 1446km (gravel) 
  6. KrisK - 1355km  (gravel ? MTB )
  7. KrzysiekCH - 1307 km (MTB, CX, trenażer)
  8. Eziemniak - 1262 km
  9. Mareq_BB - 647 km (szosa, trenażer)
  10. Tyfon79 - 521 km (enduro, xc, szosa)
  11. Sansei6 - 505 km (MTB)
  12. Enadxx - 501 km (mtb)
  13. komandosek - 488km (trenażer, mtb)
  14. seawolf688 476 km (teren i dojazdy do pracy)
  15. Roch - 328 km (miejskie dojazdy ale kupiłem drugi rower, szosę 🤭)
  16. MajinRonin - 303 km (MTB+SL)
  17. mechanikrowerowy1986.---160 km (głównie szosa)
  18. Accent_Szaj - 130 km (MTB XC)
  19. abra - 116 km (MTB)

Strasznie to wolno idzie.. no ale jaks sie nart zachciewa zamiast w weekend uczciwie ponadganiać to czego sie spodziewać...abra - 116 km (MTB)

@mechanikrowerowy1986 czas jest kwestą względna... On jest tylko trzeba go gospodarować inaczej.  My często o 20 wsiadamy na rowery i jedziemy. Ot zamiast siadać do tv to na rowerek. Teraz wolniej bo zima... I większość dystansów robbię z młodymi.
Cała zabawa to wejście w rutynę i nieszukanie wymówek. W którymś momencie jak nie pojedziesz czujesz, że czegoś brakuje i szukasz sposobu, żeby jak najszybciej to nadrobić.

@Zigfir Intryguje mnie tylko jaki granulat dla rowerzystów jesz...

Napisano
  1. Zigfir -  2599 km (mtb, szosa + trenażer).
  2. JWO - 1737 km (gravel)
  3. wkg - 1572 km
  4. provayder - 1518km (mtb)
  8. Eziemniak - 1262 km
  19. abra - 116 km (MTB)

3 godziny temu, mechanikrowerowy1986 napisał:

Znacznie lepsi?Mamy marzec gdzie pogoda w ty roku na jazdę w miarę komfortową bardzo nie pozwalała a tu wyniki są faaajne,zastanawiam się  w jakim ci ludzie są wieku,jakie mają obowiązki,jednak na to trzeba duuużo czasu 

Ci lepsi sie nie zapisuja sie na liste, zeby nie psuć zabawy :D . Jak policzysz 1000km ze średnia od 20 do 30km/h to daje to 30 do 50 godzin na 1000km. Jak to napisał @wkg optymalizacja czasu. Ja do pracy komunikacją miejską potrzebuje 1:20h, rowerem (+prysznic) 1:50h, więc wystarczy mi wygospodarować dodatkowe 1h -1.5h Wiek pewnie różny, są tacy 50+, więc im łatwiej bo mają już z górki ;).    

Napisano
  2. provayder - 1902km (mtb)
  3. JWO - 1737 km (gravel)
  4. wkg - 1572 km
  8. Eziemniak - 1262 km
  19. abra - 116 km (MTB)
Napisano
10 godzin temu, KrisK napisał:

@Zigfir Intryguje mnie tylko jaki granulat dla rowerzystów jesz...

Dedykowanego żadnego.

Natomiast konie jedzą owies  i dlatego w praktyce płatki owsiane w różnej postaci 😉, owoce, orzechy, makaron, warzywa, jajka, mięsko, pieczywko chipsy, pizza. Generalnie dietka w stylu wszystko byle bez presady i ma zgadzać się z bilansem energetycznym, opartym na całodziennym pomiarze z pulsometru. Z grubsza sprawdzam też zapotrzebowaniem na składniki. Czasem nie jest łatwo. Np wczoraj spalanie dzienne wyszło mi w okolicach 6000 kcal, ale lekki naddatek z soboty pozwolił zjeść mniej.
Z mniej naturalnych składników raz na jakiś czas witaminki z olimpu i praktycznie co wieczór zma na lepszy regen.  W trakcie treningów izotonik - hydrfit. Torebka białka jakoś od dwóch miesięcy otwarta i nie mogę jej skończyć. A w sumie fajnie nadaje się do placków z miksem płatków, ale owsianki w różnej postaci zawładnęły jakić czas temu moim menu.
Jak jestem padnięty, a trening zrobić "trzeba" to sporadycznie coś z tauryną w składzie.

Napisano
  4. wkg - 1572 km
  5. Electronite - 1557km (gravel) 
  8. Eziemniak - 1262 km
  19. abra - 116 km (MTB)

Ja to ledwo 3200kcal dziennie przekraczam jak jezdze. I naprawdę nie mam pojęcia jak wygenerować więcej mocy. Odcina mi światło i koniec.

Ja ledwo 3200kcal wdług forerunnera przepalam. Więcej nie dam rady. Może jakbym 2-3 razy w tygodniu jeździł, ale jak się po 6 dni codziennie jeździ. Deszcz nie deszcz, -15st. To wyraźnie czuć brak regeneracji.

Napisano
  1. Zigfir -   2681 km (mtb, szosa + trenażer).
  4. wkg - 1572 km
  5. Electronite - 1557km (gravel) 
  8. Eziemniak - 1262 km
  19. abra - 116 km (MTB)

@Electronite Pewnie, że jak jeździsz mniejsze dystanse, ewentualnie lżej to tyle nie wypalisz. Ja staram się tak 3-5 treningów kolarskich tygodniowo zrobić. Te 3 to już obowiązkowo ;). Dziś mi też wpadnie jakieś 4150 kcal za 2 godzinki i 80 km na Zwifcie.  Miało być 60 na żywo, ale lało i do tego prognozy oszukiwały nieco. 

Napisano

Kurcze, nie ogarniam tych kalorii. Mi wg Garmina i Stravy wpadło przez 2 godziny 1450 kcal czyli około 1450 kJ przy średniej mocy 200W. Patrzę u Ciebie średnio 244W (super !) i 1750 kcal na Stravie. 20% więcej - zgadza się. To jak Ty liczysz 4150 ? 

Bo już myślałem, że ja mam jakiś dziwny metabolizm :D

Napisano

Pisaliśmy wcześniej z kolegą o zużyciu kalorii dziennym. Dlatego pisząc o 4 tysiakach, zastosowałem drobny skrót myślowy bez wyraźnego zaznaczenia, że mam na myśli ilość kalorii za 24 godziny, a nie za sam trening. Moja wina, że wyraźnie tego nie podałem. Nawiasem szacowałem o 23, a wyszło 4177 😉.
2h 20m z polara opierającego się na tętnie z pasa piersiowego to 2019 kcal. Reszta to aktywność poza treningiem + procesy życiowe (to już z pomiaru bezpośrednio z zegarka  - bez pasa).

Napisano

@wkgwydaje mi sie ze to umie dopiero zegarek.  Bez tego raczej będzie kiepsko z dziennym zużyciem. 

@Zigfir z tym jedzeniem to jest swego rodzaju dramat.  Ja to ogarnę i mogę co 50km jeść jak jadę spokojnie jak przyciskam mocniej (jak na mnie) jak zjem co 20-30 mnie nie i odetnie.(w sumie to swoim tempem i 100km bez jedzenia potrafiłem przejechać)  Ale jedna z sierotek ostatnio pobiła wszelkie rekordy. Co 5km wołała o jeść. Tępo spacerowe. Wprawdzie w terenie, ale jednak mocno spacerowo.  Dodatkowo już wszelkie batony czy nawet chałwa, która w zimie ratowała system jest absolutnie odrzucana.  Ostatnio musiki owocowe królują, ale to śmieszne kalorycznie jest i musiałaby chyba jeden co 5min wciągać.Już się śmiałem ze camel back dostanie z musami :D Żele dziewczyno z zasady szkodzą źle się po nich czują.   teraz się kręcimy wkoło komina bardziej żeby nie zapomnieć jak się jeździ, ale plany sa i na góry i na dłuższe dystanse i mam poważny problem jak młode dokarmiać, żeby mi ich nie odcinało. 

Napisano

JA czekam na fenixa 7  :D On dopiero jest wszystko mający... 6 nie chce, bo mi żal tyłek ściśnie jak wyjdzie 7 która będzie jeszcze bardziej wszystko mająca niż 6 i będzie umiała się łączyć ze światem bez użycia telefonu. 

Napisano

Ja bym pewnie o czyms takim pomyślał ale jednak życie pod dyktando własnego zegarka mi sie jakoś nie uśmiecha, no ciężko mi to mentalnie zaakceptować :(

Napisano

@Sansei6 prościutki samsung activ sam wykrywał jak wsiadałem an rower i jechałam :D  tak samo inne aktywności.
Ja zegarek rozpatruję tylko dlatego że chciałbym wiedzieć czemu nagle czuję sie bez wyraźnej przyczyny jak zbity pies. Na robienie formy i trening chyba braknie mi weny.  Gdzieś tam z tyłu te średnie 30 kuszą, ale... No nie czuję tego w mojej nodze. raz zrobiłem 30/40km Te 28/50km  to jeszcze  25/100   więcej ciężko...

Napisano
30 minut temu, KrisK napisał:

Ja to ogarnę i mogę co 50km jeść jak jadę spokojnie jak przyciskam mocniej (jak na mnie) jak zjem co 20-30 mnie nie i odetnie.(w sumie to swoim tempem i 100km bez jedzenia potrafiłem przejechać) ...

Zasadniczo w trakcie wysiłku nie masz pokryć pełnego zapotrzebowania, tylko dać to minimum niezbędne do spalania zapasów. Wczorajsza 80 tką poszła np tylko z 0,7 izotonika. Inna sprawa, że 5 minut przed poszła kolacja - jakieś 900 kcal 😉.
Ale setki o 2 batonach typu np raw i goon energy + banan po śniadanku w okolicach 1000 kcal (owsianka wzbogacona owocami i orzechami) + nieśmiertelny izotonik, jak najbardziej się trafiają. Czasem jakieś piwo po drodze, ale też nie zawsze.
Ogólnie mogę sobie pozwolić na 2-3 tysiaków "długu" bez problemu przy tych minimalnych dawkach w trakcie samego wysiłku. Na grubsze tematy muszę się trochę wcześniej przygotować "ładowaniem" węgli.

15 minut temu, KrisK napisał:

Gdzieś tam z tyłu te średnie 30 kuszą, ale... No nie czuję tego w mojej nodze. raz zrobiłem 30/40km Te 28/50km  to jeszcze  25/100   więcej ciężko...

Szosą czy góralem?

8 minut temu, wkg napisał:

To ja wątpię, żeby Ci zegarek pomógł. Prędzej Training Peaks czy Garmin Connect z jego "stanem wytrenowania"

Akurat zegarek Polara pozwala, bo podaje poziom zmęczenia i to nie tylko tego treningowego co jest cecha typowych platform do treningów. Ładnie pokazuje to w formie wykresów z rozbiciem na godziny i nawet się sprawdza. Jako zegarek z bajerami może i średni, ale jako urządzenie treningowe całkiem przyzwoity, a mam dość stary model, bo raptem  M430.

Napisano

@Zigfir gravelem Marin gestald2..  opona 30c  (one speed)   Wiec na rower raczej nie ma co zwalać :( mogę na szpej, który worzę pod siodłem, ale to chyba żeby sobie samopoczucie poprawić.  170 km ze średnią 25 jestem w stanie samotnie zrobić.  Najlepsze 20min, jakie kojarzę to 32km/h. 

Napisano

Zasadniczo też torebkę wożę pod siodłem - dobre pół kilo dobra wszetecznego. Zdjęcie niewiele pomaga.
Tak samotnie rekordowo to chyba u mnie będzie  61.58km, 1:40:56, 269m ze średnią 36,6km/h
Był tam też fajny odcinek (kolega wiaterek trochę pomagał) - takie 22 minutki ze średnią 41,4 km/h
BTW: Jakoś brakuje mi sensownej, darmowej platformy do statystyk. Endomondo fajnie odcinki podawało, ale odeszło w niebyt niestety... Strava jak to strava....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...