bartek80g Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Witam, przymierzam się do złożenia fajnych kół i zbieram informacje na ten temat. Jestem zainteresowany piastą na tył (jak w temacie) i kieruję pytanie do kolegów 1. interesuje mnie czy faktycznie kaseta bez pająka jest w stanie rozwalić ten aluminiowy bębenek? 2. Czy istnieje stalowy zamiennik bębenka pasujący do tej piasty?
KSikorski Napisano 8 Stycznia 2021 Napisano 8 Stycznia 2021 Stalowy zamiennik istnieje, sam takiego używałem w wersji na oś qr.
PrzeLuka Napisano 8 Stycznia 2021 Napisano 8 Stycznia 2021 Odp. 1 Jeśli jeździsz z niska kadencją i siłowo to prawdopodobieństwo jest wyskokie.
Thomass13 Napisano 8 Stycznia 2021 Napisano 8 Stycznia 2021 3 godziny temu, KSikorski napisał: Stalowy zamiennik istnieje, sam takiego używałem w wersji na oś qr. Posiadasz link gdzie taki bębenek można zakupic do tej piasty novateca?
Kruk_Szaj Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Jeśli się jeździ z normalną kadencją 70-90 to nic się nie dzieje, trochę weżrą się koronki i dalej nie idą. Jak jeździsz siłowo to faktycznie lepiej stalowy bębenek.
wkg Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Nie wiem jak Novatec ale bębenek Mavica kaseta bez pająka rozwala tragicznie. Dobrze dokręcony. Kadencja kadencją ale jak na podjedzie prawie stojąc w miejscu bez kadencji kilka razy przywalisz ponad kilowat to słabo. Kaseta na pająkach prawie nie niszczy.
bartek80g Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Napisano 9 Stycznia 2021 Dzięki wszystkim za podjęcie tematu. Czyli podsumowując, to albo kaseta na pająku albo stalowy bębenek, bo czasem depnąć lubię i nie będę myślał o tym że lepiej nie bo bębenek zniszcze. Biorąc pod uwagę kasetę na pająku to jeszcze trochę z wagi zejdzie +alu bębenek też lżejszy od stalowego. Trochę mi się rozjaśniła sprawa.
bartek80g Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Napisano 9 Stycznia 2021 W dniu 8.01.2021 o 10:26, KSikorski napisał: Stalowy zamiennik istnieje, sam takiego używałem w wersji na oś qr. No właśnie, a masz jakiś link do tego stalowego bębenka albo numer części?
KSikorski Napisano 10 Stycznia 2021 Napisano 10 Stycznia 2021 Nie mam, serwis rowerowy mi to zorganizował. Fajny był, bo zamiast grubych zębów miał tylko cienkie ząbki.
bartek80g Napisano 10 Stycznia 2021 Autor Napisano 10 Stycznia 2021 Aha rozumiem, masz na myśli cieńkie ząbki na zewnątrz, na które nasuwa się kasetę, faktycznie widziałem takie bębenki do piast Novatec. Skoro w serwisie taki założyli to musi być stalowy zamiennik do niej. Ok, czyli opcja jest.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.