chudzinki Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 "Patrzam", otwieram i widzę tylko: 1. Slavoog - 440 m Co to takiego?
slavoog Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Napisano 7 Stycznia 2021 Rowerowe statystyki prowadzone przez cały rok. Zsumowana wartość podjazdów wyrażona w metrach Każdy dopisuje swoje dane np zebrane ze stravy albo licznika, wystarczy skopiować wcześniejszy post i dopisać się w odpowiednim miejscu (najwyższa wspinaczka na pierwszym miejscu). Im więcej osób będzie tym lepiej to wygląda
wkg Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 1. wkg 1977 Ale jak to ma być, najwyższa wspinaczka w danym roku (suma przewyższeń), w jednym dniu czy najwyższa wpinaczka nonstop bez wypłaszczeń i zjazdów ?
TheJW Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Chyba chodzi o to, żeby co jakiś czas uzupełniać listę na podstawie sumy przewyższeń w danym roku (ze Stravy, GC, Wahoo, czy innego liczydła). Czyli ja teraz powinienem wkleić to, co Ty wpisałeś wyżej i dopisać siebie pod spodem z racji tego, że mam mniej: 1. wkg 1977 2. TheJW - 666 Dopisze się 5 kolejnych osób: 1. iksiński - milionpięćsetstodziewięćset 2. wkg 1977 3. igrekowski - 1976 4. TheJW - 666 5. KowalskiJan - 32 6. ZosiANowak - 7 7. opwidhosfjkfopwrie - -123m (ja tylko zjeżdżam, heheheh) Po miesiącu każdy coś tam podjedzie i trzeba będzie zaktualizować wynik: 1. iksiński - milionpięćsetstodziewięćsetdwa 2. igrekowski - 2999 3. wkg 2977 4. TheJW - 667 5. KowalskiJan - 32,13 6. ZosiANowak - 7 (znudziło jej się) 7. opwidhosfjkfopwrie - -493m (nadal zjeżdżam heheh) Po co? Nie wiem. Na "tamtym" forum tak mieli.
wkg Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 W sumie słaby pomysł. Każdy dopisujący się musiałby przenumerowywać sporą część wpisów.
slavoog Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Napisano 7 Stycznia 2021 wkg 1977 m TheJW - 666 m slavoog - 440 m @wkg numerowanie robi się samo, przyklejasz tylko swój wpis. @TheJW po co? dla czystej radości nikt nikogo nie zmusza
TheJW Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Spokojnie @slavoog, tylko tłumaczyliśmy sobie wzajemnie na czym ma to polegać. Nie podważam sensu przedsięwzięcia. Są wątki do chwalenia się zakupami, zdjęciami, to czemu nie chwalić się przewyższeniami. Jeśli się komuś chce - spoko. To 666 było tylko dla przykładu. Strava twierdzi, że zrobiłem w tym roku 543m. Ale wykreślcie mnie, nie będę się w to bawił.
Mareq_BB Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 No, na szaju mieliśmy takie wątki. Również z przejechanym dystansem i dystansem na trenażerze. Taka zabawa dająca dodatkową motywację, żeby jeździć więcej.
wkg Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 A to przewyższenie z trenażera też się liczy ? Bo w realu na Mazowszu to cienko widzę Godzinę temu, TheJW napisał: Strava twierdzi, że zrobiłem w tym roku 543m. Tu pojawia się mały problem - Strava jest tylko tak mądra jak GPS. Odkąd jeżdżę z Garminem moja stała traska wzdłuż Wisły to okł 100m przewyższenia a Huawei potrafił zliczyć i 200
Mareq_BB Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Trenażer się nie liczy. W jakimś Zwifcie mógłbyś zrobić długi podjazd np. 18% i nawet byś się nie zmęczył, tylko wlókłbyś się wolniej od ślimaka (bez trybu ERG). Akurat listę z podjazdami mieliśmy dosyć krótką. Największy ruch był na liście z odległością a tu Mazowsze ma przewagę, bo mniej podjazdów .
wkg Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 No to ja koryguję TheJW - 666 m slavoog - 440 m wkg - 384 m Teraz, Mareq_BB napisał: W jakimś Zwifcie mógłbyś zrobić długi podjazd np. 18% i nawet byś się nie zmęczył, tylko wlókłbyś się wolniej od ślimaka (bez trybu ERG). To właśnie w trybie ERG tak działa Bez jest właściwie jak w realu - o ile się nie ustawi czegoś, co nazywam CVT Swoją drogą to trochę bez sensu ale musi byc bo słabsze trenażery by wymiękały przy większych nachyleniach.
KrzysiekCH Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 KrzysiekCH - 1918 m TheJW - 666 m slavoog - 440 m wkg - 384 m
abra Napisano 8 Stycznia 2021 Napisano 8 Stycznia 2021 KrzysiekCH - 1918 m abra - 1245 m TheJW - 666 m slavoog - 440 m wkg - 384 m
wkg Napisano 8 Stycznia 2021 Napisano 8 Stycznia 2021 To mnie proszę wykreślić przy najbliższej okazji. Nie mam tu gór w pobliżu a AdZ się nie liczy. Choć na chomiku truniej przewyższenia wchodzą
Mod Team KrissDeValnor Napisano 8 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 8 Stycznia 2021 Na tej Wiślanej to nawet 100 metrów nie masz Średnio do mnie przemawia taka forma. Nie lepiej sobie porównywać na Stravie ? Choć tam są tacy wariaci, że do końca roku nastukają ze 200 km w pionie... Samo przewyższenie bez innych danych mówi niewiele, bo jeden mieszka w górach i na 20 km zrobi powiedzmy 1000 m up, a drugi musiałby na nizinie zrobić kilkaset km - uśredniając, bo na MTB będzie to można osiągnąć na krótszym dystansie, ale na szosie już niekoniecznie ( może poza tymi z zacięciem do kilkudziesięciu powtórzeń podjazdu )... Poza tym dochodzi kwestia samego pomiaru - różne urządzenia mierzą czasem kompletnie od czapy.
wkg Napisano 8 Stycznia 2021 Napisano 8 Stycznia 2021 Teraz, KrissDeValnor napisał: Na tej Wiślanej to nawet 100 metrów nie masz Circa about - raz 95 raz 110. Podjazd pod dwa mosty to z 35-40 m od Wisły a po drodze się przeszło drugie tyle uzbiera, Nieistotne - chodzi o to, że GPS w smartfonie jest słaby, Pomysł jak pomysł - jedni liczą przewyższenia, inni kilometry, jeszcze inni godziny. Najbardziej obiektywny wskaźnik to chyba kWh/(kg*miesiąc) ale kto by to liczył
JWO Napisano 8 Stycznia 2021 Napisano 8 Stycznia 2021 U mnie na drodzę do pracy potrafi pokazać 1500m, a czasami nawet 3500m. Korzystam z Garmina, więc liczy to z jakiś map. "Standardowo" pokazuje od 50m do 150m. Do pracy mam nieprzyzwoicie płasko, 3 podjazdy na mosty i jeden z tunelu, więc gdzieś około 50m by się zebrało. Bez wysokościomierza takie pomiary można sobie...
seawolf688 Napisano 8 Stycznia 2021 Napisano 8 Stycznia 2021 czy dobrze rozumiem - chodzi o tą statystykę, którą strava pokazuje jako "Elev Gain" za cały rok?
tessio Napisano 8 Stycznia 2021 Napisano 8 Stycznia 2021 To ma być chyba forma zabawy, nie trzeba notarialnego potwierdzenia zaliczonego przewyższenia.
TheJW Napisano 8 Stycznia 2021 Napisano 8 Stycznia 2021 3 godziny temu, JWO napisał: Korzystam z Garmina, więc liczy to z jakiś map. A Garmin nie ma czujnika barometrycznego? Z map to chyba korzysta Strava, jak klikniesz przycisk korekcji wysokości...tak mi się wydaje. https://suport.garmin.com/pl-PL/?faq=sFMkjQFdnZ99DcunfAue66 Cytat Nakrycie urządzenia naklejkami lub etui. Jeśli przykryjesz port barometryczny na urządzeniu, który jest malutkim otworem znajdującym się zwykle z tyłu lub boków urządzenia, będzie to miało negatywny wpływ na dokładność odczytow. Może dlatego mi ciągle pokazuje złą wysokość, bo nie dość, że mam swojego Edge 520 Plus w oryginalnym etui, to jeszcze pod uchwytem na mostku mam kawałek dętki - taki adapter DIY, bo mocowania Garmina są do okrągłych mostków/kierownic. Myślałem, że wpływa to tylko na słyszalność "piknięć" z głośniczka, ale może wśród tych otworów na spodzie jest też właśnie ten od czujnika!
JWO Napisano 8 Stycznia 2021 Napisano 8 Stycznia 2021 Teraz, TheJW napisał: A Garmin nie ma czujnika barometrycznego? To zegarek. Garmin 735XT
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.