Zigfir Napisano 29 Października 2022 Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Dziś mogę podsumować test długodystansowy Tokena TK 878EX na ceramice. Ostatnio suport zaczął dawać znać o sobie, a dodatkowo dziś zauważyłem luzy na osi. Przetrwał 22 000km na szosie, ale długo już nie pociągnie. Pada łożysko lewe. Niby szczelny, ale smar czarny wewnątrz łożyska i nie ma już gładkości obrotu. Od napędu podobnie jak u kolegi wcześniej czysto. Oś korby lekko wytarta i to wywołało luz. Łożyska ceramiczne na przekładkę niedostępne, choć i tak chyba lepiej kupić całość, biorąc pod uwagę ich ostatnie ceny. Pytanie tylko, czy warto. Korba ultegry kosztuje dziś całkiem sporo i do zajechania tarcz daleko a może się okazać, że kolejnego suportu nie przeżyje. Może lepiej wrzucić Schimano i częściej wymieniać i nie mieć problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 30 Października 2022 Udostępnij Napisano 30 Października 2022 Cytat Niby szczelny, ale smar czarny wewnątrz łożyska Wilgoć z kondensacji + efekty tarcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 30 Października 2022 Udostępnij Napisano 30 Października 2022 (edytowane) Według mnie pierwotny post powinien być oznaczony „artykuł sponsorowany” albo wręcz „reklama” Jak ktoś tylko patrzy na smar i pisze super jakość to od razu włącza mi się syrena ostrzegawcza. Albo ogląda kulki o średnicy 0,5 mm i mówi, że precyzyjnie obrobione to się pytam na jakiej podstawie. O ocenie utwardzenia powierzchni już nie wspomnę. Nie jestem przeciwnikiem Tokena bo rozwiązuje problem wielu nieszczęśników, którzy zostali uszczęśliwieni suportem Pressfit w ramach z wadliwym wykonaniem suportu. Z drugiej strony ma on swoje zalety i wady. Edytowane 30 Października 2022 przez Kettler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zigfir Napisano 31 Października 2022 Udostępnij Napisano 31 Października 2022 Czasem tak bywa, że się czymś na tyle człek zachwyci, że wad nie widzi... Tak mi się nasunęła jeszcze jedna drobna uwaga, że te wspomniane kulki w moich łożyskach punktowo jakieś takie chropowate się zrobiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi