Anubis76 Napisano 6 Stycznia 2021 Napisano 6 Stycznia 2021 Witam Mam rower trekkingowy Unibike Zethos model z 2015r, przy okazji serwisu wyszło że pęka rama tylnego koła ale brak obecnie takiej obręczy na rynku, czy ktoś morze mi pomóc w znalezieniu takiej obręczy ? . Serwis podał mi że to 28" , 32 szprychy, 622-19 .
Chociemir Napisano 6 Stycznia 2021 Napisano 6 Stycznia 2021 Czy chcesz wykorzystać "stare" szprychy i piastę?
Mihau_ Napisano 6 Stycznia 2021 Napisano 6 Stycznia 2021 O wiele rozsądniej kupić nowe koło. Za 200 znajdziesz już coś przyzwoitego do takiego sprzętu To fabryczne koło nie jest niczym szczególnie dobrym żeby je ratować
Anubis76 Napisano 6 Stycznia 2021 Autor Napisano 6 Stycznia 2021 Z tego mi powiedział serwisant to przełoży piastę na nową obręcz o szprychach nic nie mówił ale też bym je wymienił . Obręcz jest MACH1 3.90SL DISC 622 x 19, 32 otwory, czarny i okazuje się że jest już dostępna . Jutro z nim pogadam. Zastanawiam się nad sprzedażą, przy wzroście 190 mam nie wygodną pozycję za kierownicą i jestem za ciężki na tak cienkie koła.
MikeSkywalker Napisano 6 Stycznia 2021 Napisano 6 Stycznia 2021 Teraz, Mihau_ napisał: To fabryczne koło nie jest niczym szczególnie dobrym żeby je ratować Miałeś w ogóle do czynienia z kołami Unibike? Zaryzykuję stwierdzenie że to jedne z lepszych kół jakie fabrycznie dają do rowerów. Jeśli piasta jest w dobrym stanie to śmiało można wykorzystać stare szprychy i przepleść koło, trzeba dobrać obręcz podobną wizualnie, podobnej szerokości (nie musi być taka sama) ale przede wszystkim takiej samej wysokości, żeby szprychy pasowały. Jeśli byłaby niższa też można sobie z tym poradzić dając nieco dłuższe nyple. Zmierz sobie suwmiarką wysokość obręczy i szukaj czegoś podobnego mając wszystkie parametry.
Mihau_ Napisano 6 Stycznia 2021 Napisano 6 Stycznia 2021 Przypominam, że to już nie są "dobre koła" tylko pięcioletnia, używana piasta alivio, pięcioletnie, używane szprychy i uszkodzona obręcz
siejak1 Napisano 6 Stycznia 2021 Napisano 6 Stycznia 2021 Teraz, Mihau_ napisał: Przypominam, że to już nie są "dobre koła" tylko pięcioletnia, używana piasta alivio, pięcioletnie, używane szprychy Pięć lat mogą mieć, natomiast przebiegu nie znasz.... Nie widzę problemu użyć tych samych szprych skoro nie zostały uszkodzone mechanicznie. Nowe nyple z obręczą i koło posłuży kolejne lata.
MikeSkywalker Napisano 6 Stycznia 2021 Napisano 6 Stycznia 2021 Jakby to były szprychy z plasteliny to można je wywalić, ale są to solidne nierdzewki Sapima. Piasta jak zadbana i nie ma wżerów pojeździ kolejne kilka lat. Zwłaszcza jak rower ma iść dalej lepiej dać 3-4 dychy za robotę i kilka dych za obręcz.
Anubis76 Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Napisano 7 Stycznia 2021 Chyba za bardzo się pospieszyłem, nie znajduje mi obręczy MACH1 NEO DISC 28 calowych tylko 27,5 oraz 29 . Wg. specyfikacji to musi być obręcz 28 " ? przepraszam ale jestem kompletnie zielony. https://www.unibike.pl/unibike2015/zethosgts.php
MikeSkywalker Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 28/29 to jest ta sama średnica obręczy. Z ciekawości - gdzie ją znalazłeś? Sam szukam innej obręczy Mach1 to może ta by też była i się nie rzucała w oczy na drugim kole.
Anubis76 Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Napisano 7 Stycznia 2021 Nie wiem czy mogę wklejać linki ale to co znalazłem (jeśli jest źle poprawcie): Obręcz MACH1 240 / 28 cali / 622x19C (k2rowery.pl) OBR.MACH1 240 28/622X19/32H/CZARNA - UNIBIKE - Sklep Internetowy UNIBIKE https://www.cycology.pl/wieniec-mach1-3-90sl-disc-622-x-19-32-otwory-czarny-p963251/
MikeSkywalker Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Te pod v-brake będą źle wyglądać. W Twoim przypadku ważne żeby obręcz była pod tarczówki, czarna, kapslowana, miała podobną wysokość i profil - taką bym dobrał żeby nie rzucała się w oczy, do tego zarówno nową jak i starą pozbawił naklejek. Tego czeskiego sklepu w ogóle nie znam. No i wysyłka krocie. Ta Neo z tego co kojarzę ma taki półokrągły profil, może jakiegoś Alexrimsa podobnego idzie dobrać. Jak coś znajdę to na pewno się pochwalę, będę pewnie jutro przeglądał po hurtowniach. Mam podobny problem bo mam w tylnym kole Neuro Disc, z dystrybucji Unibike właśnie, a chcę sobie do kompletu zapleść przód.
Anubis76 Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Napisano 7 Stycznia 2021 Będę wdzięczny, muszę się odezwać bo już za długo w serwisie stoi i zajmuje miejsce. Napisałem też do Unibike.
SoloTM Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 czyli 20 mm wysokość - szukac innej - mocniejszej ( cięższej lub/i szerszej ) i jeśli piasta ok to przepleść.
Anubis76 Napisano 4 Lutego 2021 Autor Napisano 4 Lutego 2021 https://www.cycology.pl/wieniec-mach1-3-90sl-disc-622-x-19-32-otwory-czarny-p963251/ Czy ta obręcz jest dobra ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.